O legenda vie a culturii romascane: Gheorghe A. M. Ciobanu

de Emilia Tutuianu, director editura Musatinia Roman25 Martie este ziua când sarbatorim o legenda vie a culturii romascane: profesorul, eseistul si omul de cultura Gh. A. M. Ciobanu.  Anul acesta Domnia Sa aniverseaza 90 de ani de viata, ani dedicati culturii, artei si educatiei în urbea musatina a Romanului. În anii studentiei mele, prof. univ. dr. Petre Bejan, nu pierdea niciodata ocazia sa îl dea drept exemplu studentilor sai, rememorând acea atmosfera fascinanta, creata timp de 23 de ani, de Gheorghe A.M. Ciobanu si George Pascu în cadrul Colocviilor Muzicale de la Iasi.
Marturisesc ca am fost o privilegiata în viata Domniei Sale. L-am cunoscut ca eleva si apoi ca editor; am învatat de la Domnia Sa ca o prietenie adevarata este un dar divin, ceva care nu trebuie confundat cu batutul pe umar sau cu obraznicia.
Nascut chiar de marea sarbatoare crestina Buna Vestire, pe 25 martie 1925 la Roman, marturiseste:
,,Ca orice strafulgerare umana de pe Terra, am vazut si eu lumina lui Solaris, pentru prima oara, în ziua de Buna-Vestire a lui 1925 si continui si acum s-o admir, atât în Amurgurile ei, cât si în acel ce-mi este doar al meu. Am apartinut, întotdeauna, Urbei musatine a Romanului, fiindu-i Liceului, ce-i poarta numele sau voievodal si elev, precum si dascal, slujind la catedrele sale un sfert de veac. Facând parte din acea generatie învaluita în tragedia ultimului razboi mondial, toate mi-au fost pluralice si continue, împletind, fara oprire, activitatea didactica cu cea socio-culturala si participând, întruna, în diverse comisii de examinari, întreg acest ansamblu totalizând cincizeci de ani. Daca în timpul vietuirii mele m-a însotit imperativul de ,,verba volant", acum, catre firescul ,,ramas bun", am poposit în lumea lui ,,scripta manet".
Un adevarat maestru al cuvântului rostit, omniprezent la toate manifestarile pe plan cultural în Roman si în toata Moldova, Domnia Sa a readus si readuce, picurând din sufletul sau muzica marilor valori universale dar si românesti.
Sute de comunicari, însotite de demonstratii muzicale, au încântat de-a lungul anilor elevi si studenti, determinându-i în mod discret sa înteleaga bogatia spirituala a creatiilor apartinând clasicilor, romanticilor si contemporanilor.
Cuvântul scris lasat posteritatii de Maestrul Ciobanu cuprinde 16 lucrari dintre care  7 titluri au fost editate la Editura Musatinia (acum avem în lucru a 8-a lucrare, sub semnatura Domniei Sale) editura având onoarea dar si responsabilitatea editarii acestor volume reprezentative pentru cultura romascana.
Personalitatea polivalenta a profesorului Ciobanu a determinat Editura Mu?atinia sa se aplece cu multa atentie asupra Omului si zidirii sale prin cuvânt. Volumele care poarta pecetea editurii noastre au ajuns sa fie cunoscute în tara si diaspora, revista Melidonium mediatizând fiecare aparitie editoriala, prin publicare în numerele tiparite si pe internet, împreuna cu imagini ce conturau un adevarat tablou de familie, între editor si autor, asa cum este firesc într-o societate normala.
Poate m-au urmarit vorbele regretatului Iosif Sava: „Domnule Ciobanu, sunteti un miracol! ... Si nu va stie tara?"
Da, pentru, cetatea musatina, Gheorghe A.M. Ciobanu este un miracol!
Cu dragoste si admiratie, editura Musatinia, ca un fin bijutier, i-a îmbracat cuvântul si l-a daruit semenilor.
Împreuna am cunoscut universul creator al profesorului Ciobanu în Primii fiori, volum ce cuprinde primele sale încercari literare. Am strabatut  împreuna lumile astrale ale muzicii din trilogia Mileniul III pe portativ, lucrând împreuna cu arhidiaconul Ciprian Ignat, la partiturile si grafurile prezentate în cele trei volume; Editura Musatinia realizând aceasta inedita si complexa lucrare la cote înalte de profesionalism.
Framântari, întrebari: ,,Îsi are Miorita radacinile în spiritualitatea dacica?" ne-au  purtat în fascinanta lume a mitului, volumul Miorita Mit triadic - o lucrare despre care scriitorul Stefan Dumitrescu afirma: ,,..mintea care a scris aceasta carte este o minte vasta, docta, de erudit, cu o capacitate extraordinara de a face conexiuni între elemente artistice, stiintifice, istorice si estetice încât îti trebuie o minte exceptionala si cunostinte vaste de mitologie, istorie, matematica, literatura, muzicologie ca sa poti sa urmaresti firul ideii, sau ideile care se nasc asemenea unor artificii irizând spatiul în toate directiile pe timpul lecturii" o carte care se adreseaza specialistilor în hermeneutica, eminescologilor, oamenilor de stiin?a care s-au dedicat studierii miturilor.
De altfel, prof. univ. dr. Tudor Ghideanu considera aceasta carte ,,cea mai ,,nazdravana" dintre judecatile filozofice, stiintifice si religioase, care s-au formulat asupra Mitului Caracteristic al nostru" de la Lucian Blaga pâna în prezent.
În volumul  Miorita Mit triadic, autorul identifica cea de-a opta zi a creatiei cu însasi Miorita. Fascinanta este tesatura cuvintelor din aceasta carte… În mod obisnuit, un scriitor se apleaca asupra scrisului intrigat de îndoiala inadecvarii dintre cuvânt si traire; în acest volum, scriitorul ne ofera un sensibil moment de respiro, un fel de popas în drumul acesta captivant al trairii miracolului, misterului, revelatiei.
Daca timp de peste un veac si jumatate a dainuit interpretarea clasica a baladei, care sublinia resemnarea ciobanului moldovean în fata mortii, prin anii "30 Lucian Blaga a dezvoltat o întreaga teorie a spatiului mioritic, potrivit careia poporul român îsi are originea în totalitate în zona carpatina, pe acel ,,picior de plai". Recent, profesorul Stefan Dumitrescu, propus în anul 2010 la Premiul Nobel pentru literatura, la initiativa Editurii Musatinia a scris o cronica literara a volumului  Miorita mit triadic.
În volumul Miorita mit triadic, mitul reprezinta esenta vietii spirituale românesti. Lecturând aceasta carte întelegem ca: a fi, a nu fi, a fi altfel este un argument al vietii nu al mortii, ideea de mâine nu de azi!
Epopeea Editurii Musatinia alaturi de Maestrul Ciobanu ne-a oferit prilejul cunoasterii unei galerii întregi de portrete a unor oameni de cultura români, galerie prezentata  în lucrarea Portrete printre rame. Un popas care ne-a daruit experiente ce ne-au îmbogatit si rafinat perceptia despre adevaratul fenomen cultural artistic românesc.
Prin intermediul volumului Mecena medic si misionar Teodorescu, am cunoscut o personalitate distincta a vietii culturale bârladene si moldovenesti: chirurgul Constantin Teodorescu, un profesionist în medicina si un mare admirator  al artelor, care si-a donat impresionanta colectie de tablouri muzeelor din Bârlad si din alte orase moldave.
Lansarile de carte, unde am participat împreuna cu autorul, au fost un prilej onorant de a întâlni personalitati ale culturii române:  prof. univ. dr. Mihai Pastragus, criticii de arta Valentin Ciuca si Grigore Ilisei, prof.univ. dr. Tudor Ghideanu, artistul plastic Nelu Gradeanu, prof. univ. dr. Sofia David si altii.
Pe internet am reusit sa realizez un blog al profesorului Gh. A. M. Ciobanu, în care este prezentata activitatea omului de cultura romascan, operele sale si un important material video de la diferite manifestari.
Toata aceasta bogata activitate si colaborare cu distinsul om cultura romascan Gheorghe A.M. Ciobanu m-a responsabilizat în fata actului de cultura, trecând peste greutatile inerente,  din datoria de a prezenta cât mai profesionist creatia unui autor. Opera sa, care pentru eternitate ramâne ilustrata în cartile editate, reprezinta adevaratii copii spirituali ai scriitorului Gheorghe A.M. Ciobanu.
Scrierile sale ne dezvaluie celelalte fatete ale acestei emblematice personalitati: Ciobanu – ziaristul, filosoful, juristul, muzicologul, prezentatorul marilor valori din domeniul artelor plastice si literaturii, profesorul de la catedra, iubit si stimat de catre elevi si parinti.
Majoritatea interventiilor sale încep cu marturisirea plina de întelepciune: „Eu sunt Ciobanu", facându-ne sa ne adâncim în originile îndepartate ale poporului nostru.
Printr-o simpla cautare virtuala, se poate vedea implicarea editurii Mu?atinia în prezentarea omului de cultura Ciobanu în diverse forme, cu multa responsabilitate si daruire.
Respectul pentru valorile culturale românesti a determinat editura Musatinia, uneori cu sacrificii, de a depasi sarcasmul afisat din partea altora si a-l aseza pe Gh. A.M. Ciobanu la loc de cinste, alaturi de carturarii neamului.
Aceasta este menirea noastra, a celor care prin editura Musatinia dorim sa promovam valoarea autentica: o cinste si o mare raspundere în acelasi timp. De ce Ciobanu nu este membru al Uniunii Scriitorilor? Puteti raspunde si singuri. Acum,  încercam sa-i împlinim singurul vis, acela de a ramâne în memoria colectiva si ca membru de marca a breslei scriitorilor.
Cele 7 carti ce au vazut lumina tiparului la Editura Musatinia, si înca un volum în pregatire, demonstreaza încrederea pe care maestrul ne-a acordat-o cu generozitate. O rela?ie bazata pe încredere si charisma, o colaborare benefica tuturor, fenomenul artei fiind încadrat într-un larg context cultural.
Profesorul Gheorghe A. M .Ciobanu, un model de virtute si trairi, care înnobileaza sufletul omenesc.
La întrebarea mea, cum s-ar explica aceasta  longevitate creativa, maestrul mi-a raspuns  nonsalant: ,,Gândesc, acum, la un „polinom de maximalitate" mult mai restrâns, redus doar la câtiva factori  coexistenti: sanatate, luciditate, activitate, creativitate, contemporaneitate si rationalitate în fata mortii. Secretul longevitatii activitatii mele nu este chiar un secret [...] mi-am tras seva si puterea de la tineretea cu care am fost mereu înconjurat, de la discipolii mei. Asa am reusit sa sustin peste 3.000 de conferinte, sa predau 63 de discipline ca profesor, în primul rând pentru ca, dupa razboi, asa erau timpurile, fiecare profesor preda pentru o scoala întreaga." (Emilia Tutuianu: Interviu cu Gheorghe A. M. Ciobanu - la aniversarea a 88 de ani)
Fiind adesea în apropierea maestrului, pentru editura, pentru mine personal, a fost mereu o zi de sarbatoare. Cu respect, cu nostalgica prietenie, pentru tot ce a daruit culturii române, un pios omagiu la ceas aniversar.
,,Si-n timp ce tot mereu cad frunze, pe aripe de vânt lasate,/Iar umbrele-nserarii triste, acopar firea ca un nor,/Acum dintru a mea simtire, o parte mica se desprinde,/Un gând, încet se naste iarasi, si se redeapana usor"…(din poemul Nostalgie, scris de A. M .Ciobanu în anul 1941)

O viata de om ce a presuit fiecare secunda. Si-a cladit singur drumul spre lumina! Editura Musatinia, mereu aproape de omul cetatii, contribuind dupa puteri la ceea ce înseamna cultura neconditionata, valoare, respect si pretuire în numele Neamului Românesc! Sarbatorim de ziua Bunei Vestiri, sarbatorim în fiecare zi, prietenul de suflet al ,,musatinilor".
Înaltpreasfintitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului si Bacaului, i-a conferit ,,Crucea moldava" pentru laici, în semn de distinctie si de pretuire pentru activitatea exceptionala, intelectuala si culturala în viata cetatii  musatine.
Aceasta recunoastere arhiereasca confirma înca o data apropierea de existential si oameni a Înaltpreasfintitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului si Bacaului. Fiind mereu aproape de oamenii de cultura, Înaltpresfintiia Sa este unul dintre cei care zidesc si prin cuvântul scris. Suntem onorati de grija duhovniceaca  aducatoare de lumina revistei Melidonium, editurii Musatinia, autorilor ce îsi lasa amprenta în spiritul locului.
Ziua în care a avut loc evenimentul, o zi binecuvântata! Fiind cea de-a IV-a duminica din Postul Mare este închinata Sfântului Ioan Scararul. Acest cuvios parinte este autorul unei importante opere de spiritualitate, numita Scara virtutilor, al carei continut este de o mare valoare pentru lumea crestina. Orice urcus presupune efort, echilibru si forta – consemneaza Înaltpresfintitul Ioachim – de aceea ziua de 22 martie a fost o zi speciala, pentru toti cei prezenti la Catedrala Arhiepiscopala Roman, pentru însusi Gheorghe A.M. Ciobanu în acest urcus epectatic.
Muzica mileniului III, scrisa de domnul Ciobanu are ceva din ,,miracolul acestei uniri a cerului cu pamântul prin  gândirea sa".  Înaltpreasfintitul Ioachim a facut legatura cu alte doua personalitati ale gândirii si culturii române universale, care nu au trait si scris pentru timpul lor, ci pentru viitor, respectiv vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Stefanescu si eruditul  profesor universitar arhitect Duiliu Sfintescu, pe care l-a cunoscut la Paris în perioada studiilor doctorale, si despre care Constantin Noica spunea ca este ,,homo planetarius", cel care are patria peste tot si creaza pentru toti.
Multumim Înaltpreasfintitului Ioachim si Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului pentru stradania de a fi mereu aproape, prin fapte si cuvinte ziditoare.
Pace si bucurii duhovnicesti Înaltpreasfintitului Ioachim Arhiepiscop al Romanului si Bacaului, cu multumiri si încredere de a pastori cu acelasi dor de Dumnezeu, acest tinut binecuvântat.

La multi si buni ani domnule Gheorghe A.M. Ciobanu!

0 comments:

Trimiteți un comentariu