New York Times„NY Times" anunta decesul românului care a devenit eroul americanilor în Al Doilea Razboi Mondial: a distrus sase avioane japoneze în doar opt minute!
Alex Vraciu, aviatorul de origine româna considerat unul dintre eroii fortelor armate americane în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, s-a stins din viata la vârsta de 96 de ani. „New York Times" a dedicat un articol amplu disparitiei celui supranumit „Indestructibilul".
Fiul unor imigranti români din Transilvania, Alex Vraciu si-a finalizat studiile la Universitatea DePauw si, simtind iminenta razboiului, s-a înscris într-un program civil de antrenament aviatic. Dupa ce si-a obtinut brevetul de pilot s-a înrolat ca aviator în Marina Militara a Statelor Unite.
În plina desfasurare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, escadrila în care se afla Alex Vraciu a intrat în lupta în octombrie 1943. Românul s-a facut remarcat înca de la primele actiuni de lupta, reusind sa doboare cinci avioane inamice. La începutul verii lui 1944, Vraciu avea la activ 12 avioane doborâte, ceea ce la momentul respectiv era un record al aviatorilor din marina americana.
Actiunea în urma careia Alex Vraciu a devenit un pilot legendar s-a petrecut, însa, pe 19 iunie 1944, în timpul Bataliei din Marea Filipinelor. Vraciu a interceptat o formatiune de 40 de bombardiere japoneze si, cu toate ca avionul sau se confrunta cu probleme la motor, a reusit sa doboare sase avioane inamice în numai opt minute si sa se întoarca teafar pe portavionul „USS Lexington". A fost primit ca un erou de catre colegii din Marina Militara si fotografiat chiar în momentul în care a deschis carlinga, aratând cu degetele numarul avioanelor japoneze pe care tocmai le doborâse. De altfel, aceasta poza înfatisându-l pe românul Alex Vraciu a ramas una dintre fotografiile istorice ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Performanta lui Vraciu din acea zi de 19 iunie 1944 a fost considerata de istoricii militari cu atât mai impresionanta cu cât mecanicii de pe portavionul „USS Lexington" au descoperit ca românul folosise doar 360 de gloante pentru a doborî cele sase avioane, aceasta în conditiile în care avionul „Hellcat" pe care Vraciu îl pilota avea sase tunuri a câte 400 de cartuse. Pentru specialisti, toate aceste cifre înseamna o abilitate iesita din comun a celui care a pilotat avionul.
Alex Vraciu a continuat sa faca istorie în fortele armate americane, reusind sa scape cu viata chiar si atunci când avioanele pe care le pilota erau lovite de inamici. În decembrie 1944 a fost doborât deasupra Insulelor Filipine. Aici a fost salvat de luptatorii din rezistenta filipineza, care l-au numit comandantul unitatii de gherila care se lupta cu trupele japoneze. Dupa câteva saptamâni a reusit sa faca jonctiunea cu trupele americane si sa se întoarca acasa.
La sfârsitul razboiului, Alex Vraciu a fost propus pentru „Medalia de Onoare", cea mai înalta distinctie militara a Statelor Unite, însa, desi fusese recomandat de cinci amirali, românul a primit doar „Crucea marinei". A fost o decizie care a stârnit controverse pâna în zilele noastre, fiind considerata ca o mare nedreptate.
Alex Vraciu s-a retras din armata în 1964 si a lucrat mai apoi în domeniul bancar. Si-a petrecut ultima parte a vietii în California. Despre faptele de arme ale românului s-au scris carti si s-au facut documentare. Vraciu a aparut, între altele, în documentarul „The Zero Killer", realizat de „History Channel".
New York Times scrie ca Vraciu a ramas, pâna în ultimele clipe, un om modest si ca, atunci când îsi amintea de razboi, spunea ca principalele motivatii care l-au mânat în lupta au fost dorinta de razbunare fata de atacul japonezilor de la Pearl Harbor si fata de moartea comandorului O'Hare, cel care îi fusese mentor. Vraciu a mai povestit ca, înainte de a intra în lupta, facuse o întelegere cu unchiul sau, care îi promisese câte 100 de dolari pentru fiecare avion doborât. „Eu nu am luptat pentru medalii si nici pentru bani", spunea Alex Vraciu într-unul din ultimele sale interviuri.

0 comments:

Trimiteți un comentariu