Ion Vlad

A cucerit Franta cu opera sa, dar România nu-l cunoaste. Povestea lui „Brâncusi" din Baragan, sculptorul sters din istoria unei natiuni de regimul comunist

de Madalin Sofronie


Ion Vlad este numele unuia dintre putinii oameni de valoare din Baraganul tuturor timpurilor. Sculptorul considerat „al doilea Brâncusi" de francezi a cazut în dizgratia regimului comunist din România, dupa ce, într-o noapte, a fugit spre Paris. Drept pedeapsa, el a fost sters din istoria natiunii, operele fiindu-i interzise. Într-un judet aflat în cautarea unei identitati culturale, valorile adevarate sunt înca uitate. Un exemplu în acest sens este si sculptorul Ion Vlad, nascut în Ialomita, la Fetesti, în anul 1920. Ion Vlad nu este doar un artist, este dovada vie, palpabila a creatorului care se sacrifica pentru pentru arta sa. Iar în cazul sau totul s-a întâmplat într-o noapte, din 1965, în momentul în care s-a urcat în trenul spre Paris. Povestea unui destin Amanuntele despre viata sculptorului sunt vagi. Câteva scrisori de familie, niste rude îndepartate, ajunse la vârsta senectutii si o casa parasita la marginea Fetestiului sunt astazi singurele marturii ale unui artist pe care francezii l-au considerat „al doilea Brâncusi" si despre care românii nu stiu mare lucru. Scriitorul fetestean Emil Druncea a lucrat vreme de un deceniu pentru a pune cap la cap toate informatiile despre viata si opera sculptorului Ion Vlad pentru a-l aduce acasa în Baragan si-n constiinta tuturor românilor. Munca sa s-a concretizat în editarea unui volum în limba germana si româna, în care descrie viata sculptorului.

Totul începe cu o scrisoare transmisa autoritatilor locale din Fetesti de catre Elena Tomescu Iupceanu fosta sotie a sculptorului, alaturi de care se regaseste si un album cu lucrarile artistului de la Paris. Ea s-a adresat cu urmatoarele cuvinte: „Am onoarea si placerea de a va trimite acest exemplar pentru biblioteca orasului dumneavoastra, deoarece Ion Vlad este nascut în orasul Fetesti. Acum repauzeaza de doi ani în cimitirul Montparnasse din Paris, unde se afla si marele nostru Brâncusi. Fie-le tarâna usoara. Cu stima Elena Tomescu Iupceanu, fosta Vlad. 20.04.1994". Documentul l-a determinat pe Emil Drumncea sa depuna o impresionanta munca de documentare si sa refaca filmul vietii artistului plastic. „Am ramas fara cuvinte si m-a impresionat sa aflu ca Fetestiul are o asemenea valoare culturala. Ion Vlad este totul pentru mine. Am documentat cu placere fiecare capitol din cartea pe care i-am dedicat-o" marturiseste Emil Drumcea. Datorita eforturilor scriitorului din Fetesti astazi stim ca Ion Vlad s-a nascut în Baragan, s-a scolit la Bucuresti, în cadrul Scolii de Arte Frumoase, apoi devine profesor la Institutul de Arhitectura „Ion Mincu".Cea mai importanta lucrare a sa din România este fatada Opere Române.

Interzis de comunisti, apreciat de francezi Ion Vlad cunoaste adevaratul succes în Franta, însa dorinta de afirmare l-a aruncat în dizgratia regimului comunist. Se întâmpla în anul 1965, când a fugit la Paris. În timp ce în Franta l-a primit cu bratele deschise, apreciindu-i arta, autoritatile din România i-au masacrat operele, considerând ca este imperios necesar sa fie sters din constiinta publica. La nivelul întregii lumi artistice numele lui Ion Vlad era considerat interzis, iar lucrarile sale au fost atribuite altor artisti, preferati de regim. Asa s-a întâmplat si cu fatada Operei Române, lucrare care poarta semnatura sculptorilor Zoe Baicoianu si Boris Caragea.

„A fost pur si simplu sters din istorie. Nimic despre viata sau opera sa din tara nu se cunoaste. Românii nu stiu cine este Ion Vlad. A fost considerat o rusine si o amenintare pentru regim, iar el a fost efectiv sacrificat" adauga Emil Druncea.

0 comments:

Trimiteți un comentariu