In memoriam

Justin CapraVirgilius Justin Capra (n. 22 februarie 1933 la Magureni, Prahova, - d. 19 ianuarie 2015 la Ploiesti, Prahova) a fost un inventator, profesor si inginer român cunoscut pentru numeroasele sale inventii printre care: rucsacul zburator, triciclul electric Oblio si Troty, cea mai mica masina din lume - Soleta (cu un consum de 0.5l/100km), primul rachetonaut, automobilul cu motor de avion VIRGILIUS si multe altele.
Justin Capra a colaborat cu alte personalitati precum Henri Coanda si Karlo Johann Wilde în domeniul antigravitatiei, Ion Purica în problema unei lucrari de fizica fundamentala, academicianul Eugen Macovschi în problema viului. A primit diferite distinctii si premii importante precum: Premiul Arca, Premiul Ifia Eco pentru cea mai buna inventie ecologica - Triciclu electric sau hibrid, împreuna cu Marian Velcea; Diploma Eureca Gold Medal pentru Electric or hybrid tricycle, împreuna cu Marian Velcea; Diploma Salonului International de inventii de la Geneva, Premiul Dan Voiculescu si multe altele.
Justin Capra a fost cel mai popular inventator roman, cu un portofoliu ce cuprinde 114 inventii, dintre care 72 sunt prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic, 7 aparate de zbor si 15 motoare neconventionale.


Actorul George Motoi a muritGeorge Motoi a murit. Apropiatii au declarat, pentru "ring", ca George Motoi se lupta cu o boala necrutatoare de multi ani, insa si-a dori discretie in legatura cu suferinta sa.
In urma cu un an si jumatate, George Motoi a starnit valva dupa ce i-a cerut Iulianei Marciuc sa amenajeze un mormant in studioul unde urma sa fie intervievat.
George Motoi a fost casatorit 23 de ani cu actrita Cezara Dafinescu, iar dupa ce ea i-a cerut sa divorteze, el a luat-o de sotie pe Giliola, tot actrita.
George Motoi se naste la 22 ianuarie 1936 . Este un actor roman si scena teatrului romanesc a fost patria sa, insa s-a nascut in localitatea Arman judetul Caliacra, unde trebuie sa reamintim ca la acea data cele doua judete Durostor si Caliacra faceau parte din vestitul Cadrilater romanesc - numele venind de la cele patru cetati turcesti ce formau un sistem defensiv. Durostor era component al Regatului Romaniei dar judetul Caliacra a fost obtinut de Romania in urma participarii din 1913 la cel de-al doilea razboi balcanic .amane in componenta Romaniei pana in 1940 cand Romania sub presiunea Germaniei naziste semneaza la Craiova un Tratat, prin care fara nici-o impotrivire, revenirea Cadrilaterului la Bulgaria, astfel ca dupa 1940 are loc un schimb de populatie, populatia romaneasca stabilindu-se in Dobrogea. Astfel ca in acea perioada si familia artistului se va muta in localitatea Dudesti judetul Braila.
Cursurile primare le va face in acea localitate ca mai apoi intre anii 1950-1954 sa urmeze studiile medii la Grupul scolar agricol din Braila si la Scoala Populara de Arta din acelasi oras. În anul 1954 da examen de admitere si reuseste la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.
Absolva, în 1958, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, clasa prof.Irina Rachiteanu.Debuteaza pe scena Teatrului din Piatra Neamt in 1958 cu rolul Marcov din "Poveste de iubire"de Simonov, in regia lui Cristian Munteanu .
Dupa absolvire pleaca cu repartitie la Piatra Neamt, punînd acolo, împreuna cu toti colegii de promotie, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Teatrul din Bacau îl împrumuta pentru rolul titular din Don Carlos de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu.
Bacaoanii îi obtin transferul de la Piatra Neamt si joaca la Bacau numai roluri principale de larga diversitate, fiind remarcat în turneele din capitala ca unul dintre cei mai buni interpreti români ai Bufonului din A douasprezecea noapte de Shakespeare (sub bagheta regizorala a reputatului Vlad Mugur). Vrea sa-l angajeze Teatrul "Giulesti" din Bucuresti dar Vlad Mugur, preluînd pe atunci (1964) directia Teatrului National din Cluj, îl convinge sa mearga cu el.
Sub aripa lui Vlad Mugur ajunge actor consacrat. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu acelasi nume de Albert Camus, de pilda, îl propulseaza fulgerator printre actorii de prim rang ai tarii, iar cîteva turnee în Italia, cu acelasi rol, îl consacra definitiv. Îl vede si Radu Beligan în Caligula si-l invita sa vina la Nationalul bucurestean. O face.
Si nu numai pentru ca, dupa o vacanta, Vlad Mugur ramîne definitiv în Occident, lasîndu-l la jumatatea drumului cu un Hamlet de zile mari, ci si pentru ca solicitarile de la Bucuresti ale Cinematografiei si Telviziunii îi sacrificau noptile pe trenuri si avioane. Iata-l, deci, din 1970 – si pîna în prezent – actor al primei scene românesti . Ca si un periplu intre anii 1958-1960 a jucat pe scena Teatrului din Piatra Neamt apoi intre 1960 – 1964 la Bacau , apoi intre 1964-1970 il gasim la teatrul din Cluj iar dupa aceasta data la Teatrul " IL Caragiale " din Bucuresti.
Pe langa actorie desfasoara si o bogata activitate regizorala astfel numele sau regasindu-se pe coperta multor piese de teatru dintre care amintesc aici : Doi pe un balansoar de Gibson (la Petrosani), Vlaicu Voda de A.Davila (la Teatrul „Maria Filotti" din Braila), Gaitele, de Kiritescu (la Teatrul „Maria Filotti" din Braila), Ultima ora de M.Sebastian (la Teatrul „Maria Filotti" din Braila), Steaua fara nume de Mihail Sebastian, Teatrul Dramatic din Galati. In filmografie a realizat rolurii in peste 45 de filme ; o buna parte din acestea fiind in colaborare cu regizoarea Malvina Ursianu. Cariera sa nu a trecut neobservata , fiind nu de putine ori recompensata cu premii si distinctii dar reuseste sa obtina in 1986 Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul „Adela", dupa G. Ibraileanu, regia M. Veroiu.

0 comments:

Trimiteți un comentariu