Comunitatea romana din Montreal

INVITATIE

Lansarea Enciclopediei ROMANII DIN MONTREAL
Autor:  Prof. Dr. Dan Fornade

Data: 15 mai 2015, intre orele 18-21.
Adresa: Centrul Comunitar Cote des Neiges, 6767 Cote des Neiges, in Sala de spectacole, la parter.
Invitati de onoare:
doamna Maria Ligor, Ambasadorul Romaniei in Canada,
domnul Victor Socaciu, Consul General al Romaniei la Montreal,
doamna Magda Popeanu, consilier municipal, Primaria Montreal,
invitati de onoare din intreaga comunitate.

In ziua lansarii volumului Românii din Montreal, va avea loc si un vernisaj de arta, cu artisti de origine romana din Montreal.

Actiune complementara
Cu 3 saptamani inainte de lansare, in 24 aprilie, la aceeasi adresa, vis-a-vis de Plaza Cote des Neiges, tot intre 18-21, va avea loc o expozitie de carti si ziare romanesti la Montreal. In paralel, se poate examina editia pre-finala a Enciclopediei si se pot face ultimele corecturi sau completari de material, inainte de tipar.
O echipa de profesionisti va realiza un film, cu nume semnificative din comunitatea noastra, film care va fi proiectat in seara lansarii, la 15 mai.
Informatii : (514) 267-1236
Email: fornade@simpatico.ca


„La sagesse partagée"Pe 28 martie 2015, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal a avut loc premiera filmului documentar „La sagesse partagée".
Realizat cu sprijinul Service Canada, filmul are ca protagonisti trei personalitati ale comunitatii noastre: IONELA MANOLESCU - poeta, eseista, traducatoare si artista plastica, exegeta recunoscuta a lui François Villon si fina traducatoare în româna a lui Émile Nelligan si în franceza a lui Mihai Eminescu; PAUL DANCESCU - medic expert în boli tropicale, fondatorul Asociatiei Culturale Române si al Clubului de aur, organizator de expozitii de arta populara româneasca, pe care o iubeste si o colectioneaza; DAN GHITESCU - scriitor, regizor de teatru, film si televiziune, realizator la Télé-Québec si fondatorul primei trupe de teatru românesti profesioniste în afara granitelor României.
Ajunsi la vârsta senectutii, ei împartasesc publicului momentele cheie ale vietii lor, vorbind despre ceea ce alimenteaza motorul creativitatii si implicarii lor comunitare.
Fragmentele existentei lor construiesc o fresca vibranta si emotionanta; parcursurile lor personale se împletesc cu istoria comunitatii noastre; destinele lor se înscriu si ilustreaza mozaicul cultural canadian. Toti trei ne ajuta, la nivel colectiv, sa ne formam repere în tara de adoptie, caci ne regasim în cultura canadiana numai în masura în care contribuim la ea, cu bagajul nostru de românitate.
Filmul este rezultatul unei munci în echipa, la care au participat urmatoarele persoane: Ala Mîndîcanu - directoare de proiect, Eva Halus - directoare adjuncta, Andrei Bolocan - regie, Simona Pogonat - scenariu, Nata Albot - redactor, Nelu Bârca - cameraman si editare video, Nicolae Margineanu - muzica.
Documentarul dureaza 40 de minute si este în franceza. În curând va fi încarcat pe YouTube pentru a putea fi vizionat de oricine doreste.
Pe langa emotia vizionarii acestui film, primul de gen realizat in comunitate, ziua a mai oferit inca un moment frumos si emotionant: minirecitatul sopranei Marina Negruta, o voce extraordinara, demna de scenele importante ale lumii.


Ceremonia acordarii Medaliilor Jubileului de Diamant a Majestatii Sale Regina Elisabeth IIDoctorul româno-canadian Daniel-Constantin Manolescu, specialist în Nutritie si Tehnologii Alimentare ce îsi face doctoratul la CRCHUM – HD, Centrul de Cercetari al Universitatii Montréal a primit Medalia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeth II într-o ceremonie ce a avut loc pe 17 februarie 2013.
Medalia i-a fost oferita pentru "a onora de o maniera vizibila si tangibila, canadienii si canadiencele care au contribuit la dezvoltarea societatii".
Onorat si emotionat de aceasta recunoastere oficiala a eforurilor sale stiintifice dr. Manolescu a declarat ca se simte "onorat sa fi fost remarcat si recunoscut profesional. Ramân constient ca toate succesele si realizarile mele sunt rodul colectivelor si echipelor cu care am colaborat si în care am evoluat. Fara ajutorul echipei nu suntem capabili sa ajungem la excelenta!" a mai spus dr. Manolescu.
Cu ocazia cuvântului de multumire am exprimat speranta ca Cercetarea Stiintifica va fi mereu recunoscuta si finantata corespunzator în Quebec si în Canada pentru ca rolul ei în ridicarea nivelului societatii, prin gasirea de noi solutii la toate problemele societatii, este esential".
Dr. Daniel-Constantin Manolescu este medaliat cu argint la Concursul National Canadian de Cercetare Medicala CIHR din Winnipeg si laureat al mai multor competitii stiintifice universitare.


Vernisaj la Consulatul Român la Montreal. Ioan OprutLa 17 martie 2015, la Consulatul General Român din Montreal a avut loc un deosebit vernisaj cu lucrari de grafica ale pictorului Ioan Oprut. Potrete, compozitii libere, caricaturi, au putut fi vazute vedea la Consulat, 1001 Rue Sherbrooke, b. 610. Multumim Consulului General dl. Victor Socaciu pentru gazduire. Si prietenilor pictorului care au venit la acest eveniment cultural frumos.
La expozitie au venit Accent Montreal, Nicolae Margineanu, Ana-Maria Surugiu, Marc Marinescu, Daniela Chivu, Serban Popa, Ionela Manolescu, Adrian Erbiceanu, Adrian Ardelean, Eva Halus, Marius Balan, Vlad Lungu, Melania si Alexandrina Rusu-Caragioiu, prieteni si iubitori ai artei. Liliana Oprut, sotia pictorului, si Oana, bomboana lor de fata, si-au dat toata staruinta ca taticul sa aiba un eveniment de toata frumusetea.
Adaug acum pozele lui Adrian Niculcea, caruia ii multumim.

0 comments:

Trimiteți un comentariu