Ce contin manualele de religie!?ABERATII din manualele de religie: Daca bati mingea pe strada, nu te închini când treci prin fata unei biserici sau practici yoga, te calca masina sau cazi la pat, bolnav

Pe 6 martie 2015, a fost ultima zi în care parintii elevilor care doresc sa studieze Religia la scoala au mai putut depune cereri în acest sens la institutiile unde învata copiii lor. Cererile sunt valabile doar pentru acest semestru, din toamna ministerul urmând sa stabileasca o alta varianta.

Batalia pro si contra orei de religie a început sa semene cu o adevarata campanie electorala, în aceste zile premergatoare deadline-ului pentru depunerea cererilor de studiu la secretariatele institutiilor scolare. Biserica Ortodoxa Româna (BOR) a facut apel la artileria grea, recrutând personalitati culturale si vedete TV care sa le apere cauza, în timp ce adversarii ei s-au napustit cu comunicate de presa care mai de care mai urzicate, acuzând lezarea dreptului la libera expresie. Calugarii de la Mânastirea Sihastria Putnei, Suceava, au avut chiar ideea initierii unui concurs, cu premii în bani, pentru cel mai frumos eseu în care copiii care îndragesc ora de Religie sa explice de ce este ea importanta.

In final, 1.405.000 de elevi au completat cerere pentru studiul acestei materii, dintr-un total de 3.100.000, adica mai putin de jumatate, conform subsecretarului de stat în Ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa.

În multe situatii, dirigintii si directorii le cer si parintilor care refuza studiul Religiei sa completeze cereri de mâna cu optiunea pe care o au, desi nu exista nicio baza legala. Potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, dupa ce Parlamentul va decide modificarea Legii Educatiei în urma deciziei Curtii Constitutionale, la nivelul ministerului se va elabora o metodologie care va stabili cum se va studia Religia în urmatorii ani scolari.

Ce contin manualele de Religie

Cuprinsul manualelor de religie a fost subiect de controversa de-a lungul anilor. ONG-uri din sfera societatii civile au semnalat ca, indiferent de cult, manualele de Religie utilizate în scolile de stat baga spaima în elevi, induc intoleranta fata de alte religii, sunt pline de violenta si atrocitati, atragând atentia ca este nevoie de o schimbare majora si rapida a acestor continuturi.
De exemplu, li se spune copiilor ca, în situatia în care nu sunt cuminti si nu îndeplinesc voia Domnului, vor fi pedepsiti.
Continutul manualelor si slaba pregatire a profesorilor i-au determinat pe multi parinti sa renunte la aceasta materie
Fapte rele sunt enumerate a fi: sa bati mingea pe strada, sa nu te închini când treci prin fa?a unei biserici sau sa practici yoga, motive pentru care te calca masina sau cazi la pat, bolnav.
Într-o analiza de continut realizata de Liga ProEuropa, se dau urmatoarele exemple: În manualul de Religie. Cultul ortodox, pentru clasa a III-a, Editura Sf. Mina, Dumnezeu este prezentat ca fiind violent si razbunator: „Ca sa-l determine pe faraon sa-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele": a transformat în sânge apa râului Nil; a acoperit cu broaste tot pamântul Egiptului; au aparut tântari peste tot; a umplut casele si pamântul egiptenilor cu tauni; au murit de foame multe vite; au aparut rani si bube pe oameni si pe vite; a trimis grindina, apoi lacuste care au distrus totul; a trimis întuneric peste Egipt; a ucis pe primii baieti nou-nascuti în familiile egiptenilor." Religie. Cultul ortodox. Manual pentru clasa a X-a, Grupul editorial Art. Dupa ce se spune ca Biserica a dus o lupta sustinuta împotriva practicilor magice din toate timpurile, se arata ca: „pe vrajitori sa nu-i lasati sa traiasca", „orice barbat sau femeie se va îndeletnici cu chemarea duhurilor celor morti ori cu vrajitoria, cu moarte sa se omoare, cu pietre sa-l ucideti: vinovati sunt".
Declansatorul a fost decizia Curtii Constitutionale care spune ca parintii trebuie sa faca cerere daca vor ca odraslele lor sa studieze Religia la scoala.

Alternativa la ora de Religie, decisa de minister

Pentru elevii care nu vor sa mai urmeze ora de Religie, trebuie gasita o solutie alternativa, ca si pentru încheierea mediilor, la finalul anului. Profesorul Marian Banu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, afirma ca este mult prea devreme pentru a discuta de alternative, câta vreme nici macar cererile de studiu nu au fost centralizate: „Vom vedea ce vor face elevii care nu studiaza Religia. Va fi o decizie la nivel national. E prematur sa discutam". Tot ce se stie pâna în acest moment este ca elevii trebuie sa desfasoare la scoala o alta activitate si ca trebuie sa fie prezenti în unitatea scolara, indiferent daca este vorba de prima sau de ultima ora.

0 comments:

Trimiteți un comentariu