Bilantul celor 100 de zile

de Radu NistorPresedintele României este atacat dur din Parlament, în special pentru faptul ca a respins legea care îi confera lui Avram Iancu, titlu de Erou al Natiunii Române. Astfel, deputatul independent Bogdan Diaconu îi reproseaza presedintelui tarii ca în cele 100 de zile de când s-a instalat la Palatul Cotroceni, nu face decât figuratie.

"De ce nu mai râde nimeni la 100 de zile cu Iohannis la Cotroceni?

Iohannis se simte bine la Cotroceni de 100 de zile. România se simte din ce în ce mai rau însa cu un presedinte figurant care a transformat mandatul într-un soi de pontificat misterios, întrerupt în sacralitatea sa doar de câte o bula iohannica emisa pe Facebook, si aceea din când în când. Iohannis cere credinta oarba în sine si pe ea se si bazeaza. Vinovati sunt cei care cer dovezi.
Ce s-a întâmplat remarcabil în cele 100 de zile de când Iohannis si-a luat tara înapoi? Numarul fanilor pe Facebook a crescut la un milion si jumatate. Senzational, dar Inna, Akcent, Smiley si Connect-R au mai multi, asa încât nu stiu daca mandatul lui Iohannis poate ramâne în istorie doar pe aceasta baza.
O alta caracteristica a pontificatului iohannic este ca sunt respinse legile care nu convin. Legea prin care Avram Iancu e declarat Erou al Natiunii Române a fost doar un început, desi ea era depusa în Parlament de lideri liberali. Sa vedem daca PNL mai are curajul sa o sustina si sa i-o retrimita suveranului pontif dupa ce acesta a dat semnalul ca nu înghite istoria românilor. A urmat respingerea Codului Silvic, o masura cu impact major care a nascut întrebari referitoare la prietenia presedintelui cu un consul austriac si cu privire la firma austriaca de mare succes din România care taie arborii seculari din Muntii Retezat si-i transforma în butuci de semineu pentru supermarketurile din Austria. Totul ramâne fara ecou însa, pentru ca, de când Cotroceniul a devenit Vatican, nimic nu razbate de dincolo de zidurile fortaretei sacrosante.
Ce stim sigur despre pontifex maximus Iohannis la 100 de zile de mandat este ca nu da explicatii muritorilor de rând. Credinta pe care o pretinde presedintele este de tip medieval: crezi ori nu crezi, alte explicatii nu se livreaza. Cu atât mai putin dovezi. Sau poate ca nu modelul pontifical îl cauta presedintele, ci pe cel regal, dar absolutist. Monarhul de la Cotroceni este deasupra vietii marunte a românilor si nu se coboara pâna la a vedea ce se întâmpla cu tara. Daca ceva merge rau, si totul merge rau, vinovati sunt altii. Ca un alt împarat al Japoniei, Iohannis poate fi vazut foarte rar si numai cu ocazii ceremoniale, fara contact cu plebea ignoranta si marunta care nu poate întelege energiile eterate care emana de la Cotroceni si fara a fi confruntat cu întrebarile ignobile ale presei care nu-l venereaza. O presa, cum s-ar spune, pagâna, prin raport cu credinta în Iohannis.
În acest sens, Iohannis reprezinta un fel de copie mic-burgheza a monarhiei de care, am vazut, se simte atasat, probabil în încercarea de a o imita. E greu sa atingi însa nobletea naturala atunci când arunci cu paltoanele. Rafinamentul, fie el aristocratic sau nu, este o cucerire launtrica înainte de a fi una sociala. Impostura e jenanta. Românii mai au însa timp sa se convinga daca Iohannis se vrea suveran pontif, monarh, sau amândoua, în urmatorii patru ani si mai bine în care cetatenii vor fi obligati sa încerce sa deceleze misterul care înconjoara Palatul Cotroceni. Îmi permit sa fac o previziune dureroasa, aceeasi pe care am facut-o înca dinainte de alegeri, aceea ca nu e niciun mister la mijloc si ca "împaratul e gol". Acesta este motivul pentru care se ascunde...
Ca o concluzie amara, românilor le-a pierit si umorul în cele 100 de zile. Si presedintii anteriori erau la fel de straini de interesele poporului român, dar, tocmai din acest motiv, românii îsi gaseau refugiul în bancuri si în ironie. Ce glume bune se faceau despre Iliescu, Constantinescu sau Basescu... De Iohannis nu poti nici macar sa râzi, îti îngheata umorul în vine. În felul acesta, românilor li s-a luat si ultimul refugiu care i-a însotit în vremurile grele: hazul de necaz. Sa vedem cui îi da mâna sa râda de suveranul pontif!

P.S. Pentru ca tabloul sa fie complet, merita specificat ca una din marile realizari ale pontificatului lui Iohannis este coabitarea fericita cu Guvernul lui Ponta si cu penalii de peste tot. Aceasta coabitare PNL-PSD-Iohannis-Ponta i-a scapat de justitie pe Vosganian (PNL) si pe Borbely (UDMR) si de arestare pe Dan Sova (PSD). Sa nu mai spunem ca nu si-au luat tara înapoi!", spune liderul Partidului România Unita.

0 comments:

Trimiteți un comentariu