Activitati la Ambasada Romaniei de la Ottawa

Concert de cântari religioase cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti la OttawaComunitatea româneasca din zona Ottawa-Gatineau s-a putut bucura, pe 3 aprilie 2015, de un Concert de cântari religioase pascale organizat de Parohia Sf. Matei din Ottawa.
Au adus frumusetea trairii celei mai importante sarbatori ortodoxe Corul Incognito, al Parohiei Sf. Matei din Ottawa si Corul Armonia, al Bisericii Sf. Gheorghe din St. Hubert - Montreal. Cele doua coruri, binecunoscute comunitatii de români din regiune prin concertele pe care le ofera la cele mai importante sarbatori ale Crestinatatii, au slefuit în timp armonia si stralucirea specifica a cântarilor religioase ortodoxe.
Gazduit de impunatoarea Catedrala Ortodoxa St. Elias din Ottawa, concertul a oferit ocazia comunitatii spirituale a românilor în perioada acestor Sfinte sarbatori.


Vizita la Ambasada României a grupului de elevi români laureati la Science Week 2015, organizat de Colegiul Vanier, MontrealPe 28 martie 2015, Maria Ligor, ambasadorul României în Canada, a primit la Ambasada, un grup de sase elevi ai Colegiului National "Mircea cel Batrân" din Constanta, aflati în Canada pentru a participa la o competitie stiintifica organizata de Colegiul Vanier din Montreal.
În cadrul acestei competitii, elevii români au prezentat proiectul unei insule artificiale - Euxinos - care ar putea fi amplasata în proximitatea litoralului românesc al Marii Negre. Juriul stiintific al competitiei a decis, în unanimitate, acordarea premiului I proiectului elevilor români.
Prezenta elevilor constanteni în Canada are loc în cadrul unui partneriat educational între Colegiul "Mircea cel Batrân" si Colegiul Vanier din Montreal, perfectat în anul 2012, care prevede organizarea unor competitii online, schimburi de studenti si profesori si vizite culturale reciproce.


Serviciul consular la Winnipeg

Ambasada României în Canada organizeaza în zilele de 21-22 martie a.c., o deplasare a Sefului Sectiei consulare, domnul Gabriel Petric, ministru-consilier, la Winnipeg pentru a acorda cetatenilor români din provincia Manitoba posibilitatea de a accede la servicii sau asistenta consulare, în regim de consulat itinerant.
Acest consulat itinerant la Winnipeg se organizeaza cu sprijinul Societatii Române din Manitoba/Romanian Society of Manitoba, la sediul Granite Financial, 200-870 Pembina Hwy, Winnipeg, MB R3M 2M7.
Activitatea face parte dintr-un program de consolidare a prezentei si activitatii consulare, initiat de Ambasada României în Canada, la care participa si celelalte consulate românesti. Astfel, în acest semestru, mai sunt programate deplasari ale echipelor consulare de la Toronto, la Kitchener (25 aprilie), la London, ON (23 mai) si la Windsor (27-28 iunie); de la Vancouver, la Edmonton si Calgary (începutul lunii mai); de la Montreal, la Moncton NB (luna mai).
Detalii suplimentare pot fi obtinute contactând Sectia consulara a Ambasadei.


Carte româneasca la Clubul cartii europene de la Biblioteca publica Ottawa

Pe 18 martie 2015, iubitorii de literatura din Ottawa, membri ai Clubului cartii europene au avut placerea de a purta discutii pe marginea cartii "Zilele regelui" a scriitorului Filip Florian. Alaturi de membrii Clubului va fi doamna Crina Bud, lector de limba româna la Colegiul Glendon, Universitatea York din Toronto.
Clubul cartii europene este un eveniment cultural adresat iubitorilor de literatura, în cadrul caruia, în fiecare luna, este prezentata si pusa în discutie o lucrare literara recenta din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentele ofera publicului canadian o mai buna cunoastere si întelegere a culturii europene si este, în acelasi timp, o ocazie pentru statele membre de a aduce în atentia publicului cele mai valoroase produse culturale nationale.
Clubul cartii europene este organizat la Ottawa - ca si în alte destinatii - de EUNIC (European Union National Institutes for Culture), reteaua institutelor culturale ale statelor membre UE. Evenimentele organizate sub umbrela comuna a EUNIC permit statelor de a reflecta propriul patrimoniu cultural national si, în acelasi timp, aduc la lumina ceea ce le uneste, ca exponente ale unei identitati europene comune.
La Ottawa, participarea româneasca în acest proiect este asigurata de Ambasada României, afiliata EUNIC.


Limba româna - prezenta la Heritage Day,
sarbatoarea diversitatii lingvistice la Ottawa

La 21 februarie 2015, Ambasada a fost alaturi de Scoala româneasca din Ottawa la Heritage Day, sarbatoare a diversitatii lingvistice si culturale a comunitatilor ethnice din capitala Canada. Evenimentul face parte din programul de învatare a limbilor - "International Language Program" al Consiliului Scolar Ottawa-Carleton.
Scoala româneasca, organizata prin devotamentul doamnei învatator Rodica Costea functioneaza pe parcursul întregului an, în zilele de sâmbata, oferind copiilor înscrisi în acest program elementele de baza ale limbii si culturii românesti.
Ambasada României în Canada este alaturi de Scoala româneasca, acordând sprijin pentru participarea la Heritage Day si materiale didactice pentru îmbogatirea programului de predare a limbii române.


Film romaneasc la Festivalul filmului francofonLa 10 martie 2015, a avut loc la Ottawa proiectia filmului "Pozitia copilului", al regizorului Calin Peter Netzer în cadrul Festivalul filmului francofon - Diverciné.
Filmul românesc,  "Pozitia copilului", al regizorului Calin Peter Netzer, a fost proiectat la  Cinematograful Bytowne (Ottawa), în cadrul Festivalul filmului francofon - Diverciné.
Pelicula "Pozitia copilului" a fost premiata cu Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin, în 2013,  si permite reîntâlnirea cu actori consacrati, printre care Luminita Gheorghiu, câstigatoare a Ursului de Aur pentru rolul din film, Florin Zamfirescu, Vlad Ivanov.
Filmul este subtitrat în limba franceza
Aflat la a 13-a editie, Diverciné aduce publicului canadian 10 productii cinematografice de cea mai buna calitate din tarile afiliate Francofoniei din toata lumea. Diverciné este o sarbatoare a diversitatii culturale si energiei creative din spatiul international al Francofoniei.
Derulat în perioada 7-15 martie 2015, în contextul evenimentelor care sarbatoresc Ziua Internationala a Francofoniei, Diverciné este organizat de Ambasada Frantei în Canada, împreuna cu Ministerul patrimoniului canadian si Institutul de film canadian. Ambasada României este partener în organizarea Festivalului, iar participarea sa cu filmul "Pozitia copilului" a fost asigurata cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Filmul este subtitrat în limba franceza.
Mai multe informatii  puteti gasi pe adresa web a Festivalului: http://www.divercine.com/

0 comments:

Trimiteți un comentariu