Salonul International de Arta Fotografica al României

Eugen Negrea,
presedinte AAFRCu câteva zile în urma s-a încheiat jurizarea lucrarilor primite pentru cea de-a XIX-a editie a Salonului International de Arta Fotografica a României, cea mai ampla si importanta manifestare fotografica gazduita de Capitala României.
Istoria acestui Salon începe cu mai bine de 40 de ani în urma. Fiecare editie – gazduita de regula de Sala Dalles – reunea cei mai buni fotografi români si straini, onorati sa fie acceptati la aceste sarbatori galante ale artei fotografice românesti. A fost perioada în care artittii fotografi români ocupau locuri de cinste în elita fotografiei mondiale.
Ultima editie organizata în Bucuresti a fost în 1991, iar Salonul avea sa fie rapus de orgolii si indiferenta în 1995, la Brasov, acolo unde a avut loc o timida si zadarnica tentativa de resuscitare a fotografiei românesti. A fost anul în care România nu a mai avut o activitate fotografica recunoscuta pe plan international, emotia vernisajelor fiind înlocuita cu o stânjenitoare si de rau prevestitoare tacere. În locul unei firesti si necesare cristalizari a resurselor artistice, activitatea fotografica din tara noastra a fost sfâsiata de tot felul profitori care, brusc, s-au simtit artisti la cântatul cocosilor si au cutezat sa-si expuna impostura asumându-si cu aroganta postura de organizator, conducator, critic, curator sau dascal dornic sa împarta propria neputinta si altora la fel ca ei.
Dupa o întrerupere de 19 ani, Salonul International al României, organizat sub patronajul Federatiei Internationale de Arta Fotografica, a renascut cu o incredibila vitalitate, dovada ca la cea de-a 19-a editie au participat 264 de autori din 39 de tari cu 2009 lucrari. Este cea mai mare participare la un salon international organizat pe teritoriul României în ultimele decenii, apreciere cuantificata nu doar prin prisma numarului mare de lucrari primite cât mai ales prin calitatea lor deosebita.
Actuala editie a beneficiat si de un un numar foarte mare de promisiuni venite din partea potentialilor sponsori, firme care trudesc în aria comertului cu echipamente fotografice. Sprijinul lor financiar sau logistic a lipsit cu desavârsire. Noroc ca pusculita AAFR nu se mai poate deschide usor asa ca din cotizatiile de membru AAFR pe ultimii doi ani si din taxele de participare se încearca acoperirea tuturor cheltuielilor necesare sustinerii unui asemenea demers artistic.
La sectiunea color, din cele 1009 lucrari primite juriul a acceptat 362, adica 35,8 % în timp ce la sectiunea alb-negru din 1000 de fotografii primite au fost acceptate 273, adica 27%. Anuntarea rezultatelor s-a facut pe siturile www.aafro.ro sau www.siaf.ro dar si prin e-mailuri trimise individual fiecarui participant.
Înmânarea medaliilor FIAP si AAFR a avut loc în minunatul cadru oferit cu gentilete de managerul general al Muzeului Municipiului Bucuresti, acolo unde a avut loc proiectia tuturor fotografiilor premiate si printate.
În plus, fotografiile premiate dar si o ampla selectie a celor acceptate sunt printate prin grija proverbiala a firmei AME design – etalonul calitatii printurilor din tara noastra – si expuse în cadrul unei expozitii ce va fi vernisata în data de 16 ianuarie 2015 la Galeriile din Râmnicu Vâlcea, apoi la Cluj - Napoca, Arad si alte orase din tara.

0 comments:

Trimiteți un comentariu