George Grigore Cantacuzino

George Grigore Cantacuzino. Figura patriarhala, tinuta impozanta, si favoriti stufosi.
de Simona Lazar

Foto: de Catalin Samoila, Claudiu Negut Hossu, Flori Jianu, Gabriela Vezelovici, Mihaela Petre.


Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino (n. 22 septembrie 1832, Bucuresti - d. 23 martie 1913, Bucuresti) a fost un om politic român, ales de doua ori primar al Bucurestiului si numit prim-ministru al României în perioadele 1899 - 1900 si 1904 - 1907.
Era descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu.

I se spunea in epoca Nababul, fiind descendentul unei vechi familii voievodale. A studiat la Paris si a fost, pe rand, judecator, membru al Constituantei, primar al capitalei, ministru de Justitie, ministrul Lucrarilor Publice, ministru de Finante si chiar presedinte al Consiliului de Ministri. A fost un mare filantrop, donand sume importante de bani armatei, in timpul razboiului din 1877 si ulterior, pentru ambulantele sanitare, pentru flota si aviatia militare. Cu toate acestea, avea faima de zgarcit. Poate pentru ca printul nu avea niciodata bani la el. "N-avea bani, desi tinea mereu mainile în buzunare, zdranganind... cheile de la seifuri, in care pastra actele familiei si hartii de valoare."
****

Va recomandam sa vizitati palatul printului de la Floresti, "Micul Trianon", mostenit de la tatal sau. Aveti un pretext minunat zilele acestea: Karpatia Horse Trials - http://www.karpatiahorse.ro/ ; karpatiahorse si Karpatia Horse Trials, 10-12 octombrie 2014 (official promo) .
Este un eveniment ecvestru international, organizat de Irina Bossy-Ghica, stra-stranepoata Nababului si cu participarea directorului de eveniment Mihnea Vîrgolici.

„Pentru mine, Floresti nu este o «reintoarcere», pentru ca in copilarie nu fusesem niciodata in acest loc unde s-a nascut bunica mea: nu aveam voie sa calcam in locurile unde familia noastra «a supt sangele poporului», dupa cum obisnuiau comunistii sa se exprime!
Nu este o reintoarcere, ci achitarea unei datorii. Datoria pe care Romania n-a onorat-o, lasand in paragina monumentul de la Floresti care a starnit admiratia multor personalitati in vremea lui.
Am decis deci ca ma voi achita eu de aceasta datorie fata de familia Cantacuzino, din care ma trag si care a dat atatea personalitati de vaza cu care Romania se poate mandri.
Competitia ecvestra Karpatia Horse Trials este primul eveniment de anvergura pe care ne-am propus sa-l organizam pentru a reda viata Domeniului Cantacuzino. Eleganta calariei se incadreaza perfect in acest parc care fusese prevazut pentru calarie si vanatoare. Veniturile acestui eveniment va contribui la restaurarea fantanii din nifeum si la consolidarea ruinei. ...avem "o datorie de a intretine si salva patrimoniului – deja foarte distrus – al acestei tari.
Dar cine mai vorbeste azi de datorii, mai ales cand e vorba de datorii morale...? E o notiune pe care trebuie s-o reabilitam", Irina Bossy-Ghica, descendenta directa a Cantacuzinilor.
http://www.karpatiahorse.ro/

"Dupa organizarea mai multor evenimente hipice interna?ionale de succes, am raspuns bucuros acestei noi provocari venite din partea Domeniului Cantacuzino Flore?ti. Locul este deosebit de generos: vorbim despre 130 ha împrejmuite de zidul facut de «Nababul» acum 100 de ani, vorbim despre un domeniu cu o lungime de 3 km, cu alei de castani impresionante si cu cladiri încarcate de istorie. Evenimentul asociaza mai multe concursuri hipice internationale cu evenimente non-ecvestre ce au o nota puternic aristocrata. Calareti, trasuri, ogari, haine de epoca, antichitati, fotografii alb-negru si artisti sunt ingredientele acestui cocktail menit sa reînvie ceva din stralucirea de odinioara a acestui domeniu. Eleganta, frumusete, adrenalina, nostalgie sunt cuvintele care au guvernat acest sfârsit de octombrie.
Evenimentul îsi propune sa marcheze începutul unui lung proces de renastere a acestui loc impresionant si suntem convinsi ca toti cei care vor veni, în 10-12 octombrie, vor fi impresionati de spectacolul oferit aici. Invitatii si participanti la acest eveniment sunt din toate colturile lumii, din Africa de Sud, SUA, Germania si lista poate continua…

0 comments:

Trimiteți un comentariu