Dineu regal

Mesajul Regelui Mihai I, în Parlament, la 25 de la caderea comunismului: "Rabdarea poate fi, uneori, o arma împotriva destinului istoric"
de Andreea Ofiteru"Viata mea a fost o continua si loiala asteptare", le-a transmis Regele Mihai I în cursul diminetii de joi celor 12 fosti sefi de stat din Europa Centrala si de Est, cu ocazia împlinirii a douazeci si cinci de ani de la caderea comunismului.
 „Comunismul s-a nascut în acelasi an cu mine, în 1921. Acum, dupa mai bine de noua decenii, am fericita ocazie sa ma adresez voua, sarbatorindu-i caderea", le-a spus Regele Mihai I celor 12 fosti sefi de stat.
Regele Mihai le-a mai spus fostilor sefi de stat ca de la moartea bunicului sau, Regele Ferdinand I, de când a fost proclamat Regele României, în cei 87 de ani, a fost martorul direct al aparitiei si prabusirii fascismului si comunismului.
 „Doua sisteme criminale, care au lasat în urma peste o suta de milioane de victime si multe milioane de oameni schiloditi, sufleteste si trupeste. Viata mea a fost o lunga si loiala asteptare. Asteptare ca Europa sa-si vina în fire, asteptare ca România sa se reîntoarca la ea însasi. Rabdarea poate fi, uneori, o arma împotriva destinului istoric. Asteptarea si credinta. Iubirea si simtul datoriei. Dar în lunga mea viata am cunoscut si momente binecuvântate", a transmis Regele Mihai I.
Suveranul a spus ca Dumnezeu a vrut sa fie în prima linie  a revenirii României în rândul tarilor europene, „prin intrarea României, ca membru deplin, în Uniunea Europena si în Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord".
„Familia mea si cu mine am muncit mult în ultimii douazeci si cinci de ani de la caderea Comunismului, pentru o Românie democratica, prospera, libera si demna. Nu vom înceta sa facem acest lucru pâna la sfârsitul zilelor noastre, convinsi fiind ca institutia Casei Regale este parte a identitatii noastre statale si nationale", a mai spus Regele Mihai I.
Mesajul Regelui Mihai I a fost transmis de catre Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta  în Sala de plen a Senatului României, în cadrul sesiunii inaugurale a Conferintei Internationale „25 de ani de la caderea comunismului în Europa Centrala si de Est: privind în urma, privind înainte".
Majestatea Sa Regele Mihai I a oferit un dineu oficial în onoarea unui numar de doisprezece fosti sefi de stat din Europa Centrala si de Est, cu ocazia împlinirii a douazeci si cinci de ani de la caderea comunismului. Dineul regal a avut loc în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, si a fost precedat de o ceremonie în Sala Regilor. Alaturi de Majestatea Sa, au luat parte Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae.
Au participa E.S. domnul Lech Walesa, presedinte al Poloniei (1990 – 1995), E.S. domnul Emil Constantinescu, presedinte al României (1996-2000), E.S. domnul Petar Stoyanov, presedinte al Bulgariei (1997 – 2002), E.S. domnul Stanislav Shushkevich, presedinte al Belarus (1991 – 1994), E.S. domnul Sali Berisha, presedinte al Albaniei (1992 – 1997), E.S. domnul Petru Lucinschi, presedinte al Republicii Moldova (1996 – 2001), E.S. domnul Rexhep Meidani, presedinte al Albaniei (1997 – 2002), E.S. domnul Rudolf Schuster, presedinte al Slovaciei (1999 – 2004), E.S. domnul Boris Tadic, presedinte al Serbiei (2004 – 2012), E.S. domnul Viktor Iuscenko, presedinte al Ucrainei (2005-2010), E.S. domnul Leonid Kuchma, presedinte al Ucrainei (1994-1999), E.S. domnul Valdis Zatlers, presedinte al Letoniei (2007-2011), precum si E.S. dl Hans-Gert Pöttering, presedintele Parlamentului European (2007-2009).

0 comments:

Trimiteți un comentariu