Despre VIZA canadiana


Canada ar putea elimina vizele pentru români

Canada îsi modifica legislatia pentru a relaxa regimul de vize si pentru a elimina vizele pentru toti cetatenii din Uniunea Europeana, a declarat vineri seful diplomatiei canadiene, John Baird, relateaza agentia Novinite, citata de Agerpres.
Baird s-a intalnit, vineri, cu omologul sau bulgar Daniel Mitov in timpul Consiliului Ministerial OSCE de la Basel, scrie Novinite.
In timpul intalnirii, Mitov a deschis subiectul ridicarii vizelor pentru cetatenii bulgari.
Mitov si Baird si-au exprimat dorinta de a spori dialogul politic bilateral si cooperarea in cadrul forumurilor multilaterale si parteneriatului strategic UE - Canada.
România primeste o veste uriasa pe sfârsit de an! Visul mult dorit al românilor, de a ajunge în America fara vize, se va împlini.

Oamenii de afaceri români vor primi viza de Canada mai usor

Calatoriile de afaceri tocmai au devenit mai usoare pentru români si bulgari.
Românii si bulgarii care calatoresc în interes de serviciu vor putea primi viza canadiana în doar trei zile, iar rata aprobarii acesteia se va apropia de 100%, a declarat astazi ministerul canadian al imigrarii într-un comunicat de presa.
Ministrul Chris Alexander a anuntat lansarea programului Business Express Program (BEP) pentru Bulgaria si România. Sistemul a fost testat înainte în India, Mexic si China.
Business Express Program este însa un sistem pe baza de invitatie. Ambasadele Canadei din România si Bulgaria vor invita companiile de încredere care au relatii de afaceri cu Canada sa aplice pentru acest program. Doar angajatii acestor companii sunt eligibili pentru sistemul accelerat de aprobare a vizelor.

100$ este taxa de procesare a vizei pentru 10 ani cu multiple intrari prin programul BEP.

~100 este procentul de vize BEP aprobate, conform experientei în cazul altor tari care fac parte din program (India, Mexic si China).
3 zile va fi durata de procesare a unei vize prin programul Business Express Program (BEP).
14 zile este durata actuala de procesare a unei vize la Ambasada Canadei din Bucuresti.

Comisia UE respinge cererea României de a forta SUA si Canada sa relaxeze regimul vizelor

Comisia Europeana considera ca, in acest moment, nu este potrivita suspendarea dreptului cetatenilor americani si canadieni de a intra fara viza in state ale Uniunii Europene in conditiile in care Statele Unite si Canada nu aplica aceleasi inlesniri de acces Romaniei si altor 4 state membre UE, potrivit unui raport adoptat vineri de executivul comunitar, scrie Hotnews.ro.
Astfel, Romaniei i-a fost respinsa, cel putin temporar, actiunea facuta la Comisia Europeana privind aplicarea unui regim de reciprocitate uniform intre statele membre UE si tari terte precum Canada si SUA, care nu aplica uniform, fata de toti membrii Uniunii Europene, regimul de acces al cetatenilor europeni pe teritoriile american si canadian.
"Comisia considera ca, in acest stadiu, nu ar fi oportun sa se suspende scutirea de la obligativitatea vizelor pentru anumite categorii de resortisanti ai tarilor terte in cauza", a informat Directia Generala Afaceri Interne (DG Home) a Comisiei Europene.
Bruxelles-ul a adoptat vineri un raport de evaluare a situatiei de non-reciprocitate cu anumite tari terte in materie de vize.

Canada considera false majoritatea cererilor de refugiat din România

România, pe lista tarilor care nu ar trebui sa fie sursa de refugiati.
Ottawa a anuntat astazi ca a adaugat România pe lista tarilor democratice si sigure care respecta drepturile omului si care, în mod normal, nu ar trebui sa fie sursa de refugiati politici.
Includerea tarilor precum România pe lista Designated Countries of Origin (DCO) ajuta la prevenirea abuzurilor împotriva „generosului sistem canadian de acordare a statutului de refugiat de catre persoane care vin din tari care respecta drepturile omului", se arata într-un comunicat al ministerului imigrarii.
    „Noile masuri vor face în asa fel ca cei care au într-adevar nevoie de azil sa îl primeasca mai repede, iar cei care încearca sa abuzeze de sistem sa fie deportati mai rapid," a declarat Chris Alexander, ministrul imigrarii.
Incepând de acum toate cererile de azil primite de la cetateni români si respinse de catre Immigration and Refugee Board nu vor mai avea dreptul la apel. Ei vor putea totusi sa se adreseze tribunalelor.
De asemenea, cererile de azil ale românilor vor fi procesate mai repede (30 – 45 de zile, fata de 60 de zile), iar cei respinsi vor fi trimisi mai repede înapoi în România.

Ce înseamna sistemul DCO:

– expulzare mai rapida în cazul respingerii cererii de azil
– ineligibilitate pentru asigurare medicala sau alte beneficii
– mai putin timp pentru pregatirea cererii înainte de audiere
– decizia negativa nu poate fi atacata în fata Immigration and Refugee Board

Ministerul Imigrarii a introdus sistemul DCO la sfâr?itul lui 2012. În prezent, 42 de tari se afla pe lista tarilor considerate drept sigure de catre guvernul canadian.
Dintre vecinii României, doar Ungaria se afla pe aceasta lista. Cererile de azil din tarile DCO au scazut cu 88% în ultimi trei ani.
Cinci tari au fost trecute astazi pe lista Designated Countries of Origin: România, Monaco, San Marion, Andorra si Liechtenstein.


Tigani români ajung ilegal în Canada

În octombrie, politia de frontiera canadiana a vazut mirata cum un microbuz cu numere de California a trecut granita dintre Vermont si Quebec, fara sa se opreasca.
Cei 12 pasageri, români de etnie roma, nu au încercat sa se ascunda, au oprit în Magog si au chemat politia. Stiau ca, odata ajunsi pe teritoriu canadian, au dreptul sa aplice pentru statutul de refugiat, ceea ce au si facut.
Calatoria grupurilor de romi începe în Mexic, tara în care pot intra fara viza. De aici, platesc calauze care îi vor trece granita ilegal în Statele Unite, însa aceasta tara are reguli mult mai dure pentru cei care cer statut de refugiat si nici nu ofera ajutor financiar. Asa ca îsi continua calatoria catre Canada.

Odata ajunsi la granita, încearca sa forteze intrarea în Canada, lucru care le reuseste de cele mai multe ori (amintim de grupul de 13 români care au intrat în Quebec în luna iulie, folosind aceeasi metoda). Daca s-ar opri la granita, politia de frontiera i-ar întoarce din drum înapoi în SUA, dar daca au reusit sa ajunga pe teritoriu canadian, politistii sunt obligati sa le înregistreze cererea pentru statut de refugiat.
De cele mai multe ori, procesarea cererilor dureaza ani de zile, timp în care sunt liberi, beneficiaza de ajutor financiar si de asigurare de sanatate. Inclusiv în cazul în care cererea le este refuzata, caile de apel pot amâna decizia de expulzare cu înca alti ani buni de zile.
Canada considera însa ca minoritatea roma este discriminata în Europa, prin urmare s-ar putea ca unele cereri sa fie încununate de succes. Cei mai multi se stabilesc în Montreal si Toronto, orase în care exista comunitati de romi.
Ca sa previna cererile de refugiat nefondate, guvernul ia în considerare privarea de libertate a persoanelor care intra ilegal pe teritoriul canadian pe perioada examinarii cererilor acestora. În acest an, politia din Statele Unite a oprit în sudul Californiei 509 romani despre care se presupune ca se îndreptau catre Canada.
Prin postul de trecere din Stanstead, în 2010 au intrat ilegal 85 de persoane de mai multe nationalitati. În 2011, numarul a crescut la 168, iar în acest an au intrat ilegal 260 de persoane. Un alt grup de români a intrat în Canada în luna iulie, folosind aceeasi metoda.
Foto: Cohen C.

1 comments:

Anonim spunea...

un articol pe marginea caruia sunt inca foarte multe de spus..... foarte multe....

Trimiteți un comentariu