Comara din biserica Sf. Nicolae Scheii BrasovuluiL-au tinut ascuns sute de ani într-o biserica din Brasov

În turla cea mai înalta a sfintei biserici, la baza crucii mari, sta asezat un glob de aur. Multi ar crede ca e doar un obiect de decor, subscris unui stil arhitectonic anume. Dar e mai mult de atât. În acel misterios glob sunt depozitate documente vechi, lasate spre stiinta generatiilor viitoare. Ca un fel de mesaj pentru urmasi. Nu stie nimeni ce contin exact acele hrisoave, cu toate ca, în trei secole, de doua ori au fost scoase la lumina. Secretul lor a ramas pecetluit si se pare ca va ramâne asa multa vreme. Doar la o noua renovare a bisericii s-ar putea ajunge la manuscrise. Pâna atunci, globul de aur zagazuieste mai departe cel mai mare mister al Scheiului.

Descoperit si tainuit din nou

Nu este o legenda, documentul despre care doar câtiva oameni au auzit, exista. Preotul Vasile Oltean, directorul Primei Scoli Românesti confirma ca globul de aur al celui mai mare turn adaposteste un manuscris de maxima importanta pentru Brasov si pentru tot neamul românesc. Iata cum a ajuns acolo. „Documentul a fost redactat în 1742 de catre Radu Tempea, cronicarul care a scris istoria Bisericii Sfântul Nicolae din Schei. Pe atunci, era doar diacon. El a asezat în glob hrisovul împreuna cu Dumitru Dascalul, care era de fapt, Dumitru Duma, din familia Dumestilor, si de la care ne-au ramas multe scrieri valoroase", explica Vasile Oltean. În 1887, biserica a fost renovata. Cu acest prilej, muncitorii au ajuns în turn si, la îndemnul preotului de atunci, au deschis globul. Misteriosul zapis a fost citit si copiat. A treia oara, când a avut loc o noua renovare, la 1946, preotul Candid Muslea a deschis din nou documentul, iar Ioan Emiliu Prodanu a redactat un proces verbal despre ce s-a descoperit. Dar manuscrisul care a înfruntat veacurile a fost asezat la locul lui, în glob si, asa cum spune Vasile Oltean, nimeni nu stie exact ce contine.

Tezaurul ascuns de comunisti

„Pâna în 1965, usa care duce la turn era zidita. În spatele ei am descoperit un tezaur inegalabil: 6.000 de carti vechi, 30.000 de documente, sute de tablouri, toate manuscrisele lui Andrei Saguna. Aici am gasit si aceasta dare de seama din 1946, încadrata la obiecte necatalogate. Am descoperit si un manuscris vechi din secolul XI, ceea ce ar schimba total istoria noastra. Primul secol francez este secolul XIII, noi existam cu 200 de ani în urma lor. Asta e valabil si pentru cei care cred ca nu eram pe aceste meleaguri", spune Vasile Oltean. De ce au fost ferecate aceste vestigii ale istoriei? Pentru ca erau legate de biserica, pentru ca vorbeau cu naduf de ocupatia maghiara. Au fost salvate de preotii de la Biserica Sfântul Nicolae, „comunistii le-ar fi ars". Documentul care pomeneste de hrisovul din globul de aur are 11 pagini si a fost redactat la 8 septembrie 1887. Dar n-a fost singurul. Caci autorul scrie „Alt înscris mai pe larg am pus noi în turnul cel mare al bisericii". În afara de procesul verbal semnat de Ioan Emiliu Prodanu, preotul Muslea a realizat si traducerea din chirilica a documentului original din turnul cel mare. Dar numai el a stiut ce a scris în el.

„Originalul nu l-a vazut nimeni"

Asadar, manuscrisul pe care îl face astazi public Vasile Oltean nu este cel din globul de aur al turlei mari. Dar face referire la el. Este cel mai nou proces verbal despre acel tainic document. A fost plasat în globul unei turle secundare, în care, dupa cum se observa, de asemenea exista lucruri importante puse la pastrat, la care nu ajunge nimeni. „Acum 20 de ani, am gasit si traducerea din chirilica de la 1887. Dar nu va pot îngadui sa-l publicati înca. Pot sa va spun doar ca este un document despre istoria brasovenilor din Schei. Ca stil si vocabular, e diferita de varianta din 1946. Originalul nu l-a vazut nimeni", marturiseste pastratorul tainelor bisericii. Documentul de acum 60 de ani, relatînd cele întâmplate la deschiderea anterioara a valorosului hrisov, precizeaza ca toate turnurile au fost reparate la 1887, de catre „totalitatea crestinilor majoreni". „Când au luat crucile si globurile cele vechi jos, au aflat în globul acesta, din care scoateti Domniile Voastre acestu înscrisu, numai o iconita mica pe care se mai puteau citi numai urmatoarele cuvinte: «Pususau aceasta icono în turla în anul 1742 sept. 1.»". Lânga aceasta veche icoana, sta din 1887 încoace si documentul urmator.

0 comments:

Trimiteți un comentariu