Ambasada romana din Ottawa

De la OttawaComunitatea româneasca din Ottawa-Gatineau a sarbatorit Ziua Nationala a României cu dansuri si muzica populara româneasca, preparate traditionale si exponate artizanale. Felicitari Ansamblului Izvorul pentru pasiunea cu care pastreaza vii traditiile românesti si performanta pe care au realizat-o. Multumim lui Marius si Mirunei Banu pentru interpretarea din aceasta seara de sarbatoare. Ne-am bucurat sa vedem ca s-au încins în hora si cei mai mici membri ai Ansamblului Izvorul.
Multumim întregii comunitati pentru faptul ca au fost alaturi de noi, în numar mare, la acest eveniment.

Cu ocazia celor doua mari sarbatori, Ziua Nationala a României (1 Decembrie) si Ziua Românilor de Pretutindeni (sarbatorita la 30 Noiembrie, o data cu Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României), Ambasada adreseaza tuturor românilor din Canada urari de fericire, sanatate si prosperitate.
Tuturor celor care se reunesc în aceste zile, din Moncton pâna în Vancouver si din Toronto la Edmonton, pentru a petrece împreuna aceste sarbatori, le adresam un gând bun si felicitari.


Seara de film românesc la Ottawa, în cadrul Festivalului de film european.Pe 29 noiembrie 2014, este seara filmului românesc în cadrul Festivalului de film European de la Ottawa. Filmul "Deja-vu" al regizorului Dan Chisu a fost proiectat în sala Auditorium, Library and Archives Building, 395 Wellington St. Ottawa. Este un film experimental, care se deruleaza la persoana întâi, din perspectiva personajului principal, fara ca acesta sa apara pe ecran pe parcursul filmului.
Acelasi film a fost proiectat si la Vancouver, pe 23 noiembrie, în cadrul Festivalului de film European, în timp ce la Toronto ruleaza, la 27 noiembrie, filmul "Sunt o baba comunista" al regizorului Stere Gulea.


Concert organizat la Ottawa cu ocazia Zilei Nationale a RomânieiLa 24 noiembrie 2014, a avut loc la sala de spectacol a Muzeului de Arta al Canadei din Ottawa (National Gallery), un eveniment de marcare a Zilei Nationale a României si a importantelor aniversari si comemorari din acest an: 95 de ani de relatii diplomatice România-Canada, 25 de ani de la caderea comunismului, 10 ani de la aderarea României la NATO.

Ambasada României la Ottawa si Asociatia La Muse Heritage Musical au colaborat pentru a oferi reprezentantilor corpului diplomatic, autoritatilor canadiene, reprezentantilor comunitatii românesti si iubitorilor de muzica clasica un concert în care piesa principala a fost balada-oratoriu Mânastirea Argesului, a compozitorului Iacob Muresianu.
Interpretarea a fost asigurata de corul La Muse, cu membri apartinând de numeroase culturi reprezentate în Canada, inclusiv cea româna, si de solisti invitati din România, de la Opera din Brasov: soprana Corina Klein, tenorul Liviu Iftene si basul Dan Popescu, a caror prezenta în Canada a fost asigurata cu sprijinul Institutului Cultural Român. Acestora li s-au adaugat tenorul Andrzej Stec si pianistul Beguentch Gueldyev, precum si naistul Vitalyi Reutsky.
Conducatorul corului si a Asociatiei La Muse este Ioana German, parte a unei ilustre linii de promotori ardeleni ai unitatii nationale, din care fac parte Andrei Muresanu, autorul textului imnului României si Iacob Muresianu, unul dintre întemeietorii artei muzicale românesti, compozitorul oratoriului prezentat cu ocazia evenimentului din 24 noiembrie.


Ambasadorul României în Canada, Maria Ligor, a vizitat provincia Saskatchewan în perioada 19-23 octombrie 2014, la invitatia guvernului regional, a guvernului federal si a presedintelui Camerei Comunelor a Parlamentului canadian. Vizita a avut ca obiectiv principal promovarea oportunitatilor de cooperare economica între Saskatchewan si principalii sai parteneri economici si comerciali.
Misiunea economica, la care au participat mai multi membri ai corpului diplomatic, a inclus contacte cu principalele oficialitati ale provinciei: locotenent-guvernatorul Vaughn Solomon Schofield, premierul Brad Wall, presedintele Adunarii Legislative Dan D'Autremont, ministri si parlamentari regionali, precum si reprezentanti ai mediului academic si de afaceri.
Ambasadorii au fost invitatii de onoare la deschiderea sesiunii de toamna a legislativului provinciei si la discursul tronului.
Vizita a permis o mai buna cunoastere reciproca, în contextul finalizarii negocierilor UE-Canada privind Acordul global economic si commercial UE-Canada (CETA) si al importantei acordate securitatii energetice la nivel mondial. Pentru economia provinciei Saskatchewan, axata pe export, mai ales de resurse naturale, întarirea relatiilor cu state de pe toate continentele reprezinta o garantie a continuarii dezvoltarii sale economice.
În cadrul acestei vizite, ambasadorul României în Canada s-a întâlnit cu un grup români din Regina. Maria Ligor s-a bucurat de ospitalitatea a doua parohii ortodoxe, Sf. Nicolae, cea mai veche biserica româneasca din America de Nord, construita în 1902, si Sf. Gheorghe, o ctitorie emblematica pentru capitala provinciei Saskatchewan, precum si de o primire calduroasa din partea grupului Miorita, cu o continuitate de decenii.
Adresam si pe aceasta cale multumiri pentru caldura si prietenia aratate de membrii comunitatii românesti cu ocazia prezentei la Regina si reiteram profundul nostru respect pentru generatiile succesive de români care, fiind parte integranta si notabila a societatii locale din Saskatchewan, au pastrat în acelasi timp traditiile si legatura cu România. Contributia comunitatii românesti la dezvoltarea provinciei, de la începuturile acesteia si pâna în prezent, a fost subliniata de toate oficialitatile canadiene ale provinciei.
Nota: Saskatchewan are o suprafata aproape dubla fata de cea a României si o populatie de 1 122 588 persoane. Conform datelor recensamântului, românii si descendentii românilor din Saskatchewan sunt în numar de 10 000 (alte estimari dubleaza si tripleaza acest numar). Produsul Interior Brut este de circa 58 miliarde dolari canadieni, aproximativ 70% provenind din exporturi. Provincia este bogata în resurse naturale (al doilea producator canadian de petrol, dupa Alberta; 25% din productia mondiala de potasa - substanta folosita pentru fertilizarea suprafetelor agricole; rezerve importante de uraniu) si agricole (cereale - 10% din exporturile mondiale de grâu; linte; bovine etc.).
Parohia Sf. Nicolae, cea mai veche parohie româneasca din America de Nord, si-a construit prima biserica în 1902 si a beneficiat neîntrerupt de serviciu religios în limba româna. Parohia-sora Sf. Gheorghe a aniversat în acest an 100 de ani de existenta si 54 de ani de la construirea actualei catedrale.
Photo de Ambasada Romaniei Ottawa.


Pe 5 octombrie 2014, Maria Ligor, ambasadorul României în Canada, a participat la Festivalul international al scriitorilor si artistilor, organizat în localitatea Val-David de catre doamna Flavia Cosma.
Adresam si pe aceasta cale felicitari organizatorilor si participantilor si le uram sa continue traditia întâlnirilor de la Val-David pentru multi ani de acum înainte.Eliminarea taxelor consulare pentru românii din diaspora intra în vigoare din 13 octombrie 2014!
În urma demersurilor initiate si promovate de catre Ministerul Afacerilor Externe, în data de 7 octombrie 2014 a fost adoptata, în sedinta de Guvern, Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), prin care a fost modificata Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României din strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
Obiectivul principal al initiativei Ministerului Afacerilor Externe l-a constituit reducerea presiunii fiscale asupra cetatenilor români din strainatate, în contextul crizei economice si financiare globale din ultimii ani. În context, reamintim ca reducerea taxelor consulare a reprezentat o preocupare permanenta si constanta a Ministerului Afacerilor Externe.
Enumeram, mai jos, principalele servicii consulare pentru care se va aplica regim de gratuitate prin efectul legii:

-    Înscrierea certificatelor de nastere straine în registrele de stare civila românesti pentru minorii pâna la 6 ani, daca cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrarii nasterii la autoritatile straine;
-    Eliberarea titlurilor de calatorie pentru minorii în vârsta de pâna la 6 ani;
-    Eliberarea pasapoartelor mortuare;
-    Înregistrarea decesului cetatenilor români în strainatate;
-    Procurarea certificatelor de deces întocmite de autoritatile straine pentru cetatenii români decedati în strainatate, precum si intermedierea procedurilor de apostilare sau supralegalizare pe plan local a acestora;
-    Eliberarea vizelor de scurta sedere pentru membrii de familie ai cetatenilor români;
În sustinerea initiativei sale, Ministerul Afacerilor Externe a invocat o serie de considerente de natura obiectiva precum atingerea obiectivului de reducere a taxelor, prevazut în Programul de guvernare, actualul cuantum ridicat al taxelor consulare, încurajarea mentinerii legaturilor cetatenilor români din diaspora cu tara-mama prin facilitarea reglementarii, în raportul cu statul si cu legislatia româna, a situatiei juridice a minorilor de cetatenie româna si, nu în ultimul rând, solicitarile numeroase din partea mediului asociativ român din strainatate.
Regimul de gratuitate se aplica si în urmatoarele situatii deosebite: eliberarea titlurilor de calatorie pentru cetatenii români evacuati din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale si alte situatii de criza, precum si pentru victimele traficului de persoane si eliberarea titlurilor de calatorie necesare reîntoarcerii în tara a minorilor neînsotiti cât si a victimelor traficului de persoane.

sursa: Minsterul Afacerilor Externe

0 comments:

Trimiteți un comentariu