25 de ani de la evenimentele din '89


Biblioteca Centrala Universitara
Foto: Dinu Lazar

Poate sunt traitori pe aici care nu stiu ca:
"Devastatorul incendiu a dus la disparitia a peste 500.000 volume (12.000 volume de carte bibliofila, 52 din biblioteca lui Eminescu), numeroase ex-librisuri, harti vechi si aproape 3700 de manuscrise apartinând unor mari personalitati ale culturii române între care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Cosbuc, Blaga, M. Eliade." - http://www.bcub.ro/home/istoric
"Incendiul de la BCU a distrus peste 500.000 de carti, manuscrise si documente de o valoare inestimabila, multe dintre ele fiind unicat. Printre acestea se numara incunabule din anii 1450-1500, o serie de carti rare romanesti si straine din secolele XVI, XVII, XVIII si XIX, manuscrise de Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, George Enescu, Mircea Eliade, Nicolae Iorga, Spiru Haret, A.D. Xenopol, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi si multe alte personalitati. Lucrarile distruse reprezentau jumatate din patrimoniul BCU de la acea vreme, fiind si cele mai valoroase."
dar neaparat trebuie citit si ca:
"Generalul cu patru stele Mircea Muresan a fost decorat de Ion Iliescu pentru meritele din timpul Revolutiei, cand era doar capitan de tancuri, cu toate ca singurul sau merit a fost sa distruga Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti. In decembrie 1989, Muresan comanda regimentul de tancuri din Pantelimon, aflat in pozitii de lupta in Piata Palatului, care a contribuit la distrugerea BCU.
Cladirea a fost incendiata de proiectilele trase de militarii din Piata Palatului, in schimbul de focuri cu asa-zisii teroristi, fiind arse complet peste 500.000 de carti rare si manuscrise unicat. In cei 25 ani care s-au scurs de atunci, nimeni nu a fost gasit raspunzator pentru aceste distrugeri.
Numerosi bucuresteni aflati in strada in acele zile fierbinti pentru a pune umarul la inlaturarea lui Nicolae Ceausescu au fost prinsi in schimbul de focuri cu asa-zisii teroristi. Numarul victimelor nu se cunoaste insa nici in ziua de azi."
Din multe puncte de vedere in general si din punctul de vedere al tacticii si strategiei militare in special cam totul a fost un balci si un exemplu perfect ilustrat de "asa nu".
Ce sa caute doi soldati in genunchi (sanchi, e mai stabila pozitia) - dar astfel nu poti sa fii mobil... inconjurati de mitici si de mancatori de seminte care se uita cum se trage in feresre ca la balci... incredibil. Enorm de multi au fost omorati acasa asa, luati la tinta de binevoitori care credeau ca apara remvolutia si omoara teroristi arabi.
Ceva ceva tot a fost insa se pare...
"La scurt timp dupa Revolutie, a fost accidentata masina in care se afla turistul sovietic LOUT ALEXANDER si inca un barbat. Cu ocazia reparatiilor efectuate la "Service", in masina s-au gasit 12 uniforme militare romanesti MApN de camuflaj si un veston sovietic cu insemnele gradului de maior. Cei doi au afirmat ca sunt "ofiteri in rezerva" si au luptat anterior in Afganistan.
Pe raza judetului Mehedinti, in comuna Butoiesti, un alt autoturism sovietic a fost acrosat de un autotren TIR, provocand moartea unei persoane si ranirea grava a alteia. In autoturismul avariat s-au gasit 240 capse pirotehnice de fabricatie sovietica.
Semnificativa este "recomandarea" facuta, la catva timp dupa evenimente, de un cetatean moldovean, JIGAU ALEXEI, cadru didactic la Institutul Politehnic din Chisinau, ca romanii sa nu mai caute "teroristii", intrucat acestia "sunt de mult plecati din Romania". In context, a precizat ca, in timpul Revolutiei, fratele sau, cadru KGB, s-a aflat "in zona Craiovei, undeva intre Timisoara si Bucuresti"." - http://www.dezvaluiri.go.ro/Un%20raport%20al%20SRI%20clarif ...
"Tudor Postelnicu, ultimul ministru de Interne al României comuniste, declara la 20 octombrie 1993, în fata Comisiei Senatoriale de Cercetare a Evenimentelor din Decembrie 1989: „La sfârsitul anului 1989 se triplase numarul turistilor din URSS, mai cu seama la trecerea de frontiera Siret, la punctele de trecere din judetul Maramures. O parte din ei veneau si pe la Giurgiu. Intrarea s-a facut, din cele raportate, atât cu autocare, cât si cu masini mici, tip Lada. Veneau în special din actuala Rusie". Asa-zisii turisti nu dormeau în hoteluri sau pensiuni, ci în masini, circulau cu viteza mare, iar când erau opriti faceau uz de legitimatii sovietice de militieni sau de cadre militare! Tot în fata Comisiei Senatoriale, Iulian Vlad, seful Securitatii în 1989, povestea un incident petrecut la Caransebes, în zilele Revolutiei: „La capitanul Ruset, sef de militie la Caransebes, au venit în acele zile trei cetateni sovietici cu o masina. Au spus ca au lovit-o si ca le trebuie hârtie, ca sa poata circula. Cei de acolo au încercat sa le mai ceara explicatii, iar unul dintre sovietici le-a spus: «Hai, colega, ca suntem si noi militari, ca dumneata!»"

http://adevarul.ro/…/adevarul-redeschide-dosarel…/index.html

1 comments:

Anonim spunea...

Lucruri foarte grave despre aceasta Revolutie!

Trimiteți un comentariu