2 miliarde de euro

Bugetul de stat, capusat cu 2 miliarde de euro de miile de impostoriAu trecut 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 si statul român acorda, înca, mii de indemnizatii catre asa-zisii „luptatori remarcati pentru fapte deosebite". Povara e pusa pe umerii bugetului public si depaseste 40 de milioane de euro anual.
Conform datelor furnizate de Casa Nationala de Pensii, în acest moment sunt 10.449 de cetateni care încaseaza indemnizatii speciale pe baza legii 341, cunoscuta si sub numele de legea recunostintei. Valoarea medie a unei indemnizatii este de 1.508 lei pe luna, scrie Adevarul.
Din cei 10.449 de revolutionari, numai aproximativ 4.500 sunt raniti sau retinuti în zilele Revolutiei, precum si urmasi ai celor decedati în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Sunt categorii carora nimeni nu îndrazneste sa le conteste dreptul de a încasa drepturi banesti, întrucât au avut de suferit în mod direct. Restul, aproximativ 6.000 de persoane, sunt din teapa celor care poseda certificate de „luptatori remarcati pentru fapte deosebite", cea mai controversata parte a revolutionarilor.
Presa a dezvaluit, de-a lungul timpului, nenumarate cazuri de impostori care au reusit sa-si procure certificate de revolutionari: „luptatori" care în decembrie 89 aveau 8 ani, secretare, rude sau prieteni ai unor oameni politici si chiar persoane care au împuscat oameni la Revolutie.
Capusarea bugetului de stat de catre miile de impostori care îsi aroga meritul de a fi contribuit în mod decisiv la darâmarea regimului ceausist pare o poveste fara sfârsit. În 2011, ziarul „Adevarul" a realizat un calcul al pagubei aduse bugetului public prin beneficiile acordate revolutionarilor dupa 1990, suma cifrându-se în jurul a doua miliarde de euro! Peste 600 de milioane de euro s-au cheltuit doar cu indemnizatiile acordate "luptatorilor remarcati", la care se adauga contravaloarea a circa 5.000 de hectare de teren, multe dintre ele situate în zone cu potential imobiliar, si decontul altor facilitati precum scutirea de impozite, acordarea de locuinte sociale, acordarea de spatii comerciale, gratuitati pe transportul public, etc. Istoria acestei uriase afaceri este lunga si scandaloasa.
Sarabanda preschimbarii certificatelor a generat un trafic de influenta cu mize de zeci de milioane de euro. Un exemplu concret este cel al fostului secretar de stat George Costin, care a creat o asociatie-gigant (Asociatia „Decembrie 1989 - Metrou") si a produs mii de revolutionari de la care a încasat procente grase din sumele pe care acestia le-au primit retroactiv de la buget. Costin le promitea revolutionarilor ca le va preschimba certificatele cu conditia ca acestia sa semneze un document prin care se angajau sa îi cedeze o parte din bani. În februarie 2012, George Costin a fost retinut de DNA, iar în decembrie 2013 a fost condamnat la sapte ani de închisoare.
Zilele acestea se împlinesc 25 de ani de la Revolutie si certificatele de revolutionar obtinute pe vremea când în România totul era posibil continua sa produca efecte.

0 comments:

Trimiteți un comentariu