1 Decembrie 2014

Premiera. Parada militara de 1 DecembriePentru prima data în ultimii 25 de ani parada militara dedicata zilei nationale a României nu a avut loc la Arcul de Triumf. Monumentul este în renovare, asa ca autoritatile au gasit solutia de rezerva. Peste 2.000 de soldati au defilat de 1 Decembrie în centrul Capitalei, prin fata Palatului Parlamentului.
Arcul de Triumf a fost construit in 1921. Pe atunci era facut din lemn si simboliza victoriei armatei române în Primul Razboi Mondial. În 1935, constructia a fost ridicata sub forma actuala.De atunci si pâna anul trecut, monumentul nu a fost restaurat capital niciodata.
Peste 30 de milioane de euro costa renovarea monumentului, iar autoritatile au considerat ca ar fi nepotrivit ca militarii sa mai defileze prin fata unui santier si a monumentului acoperit cu o pânza de protectie. Asa ca parada militara de Ziua Nationala va avea loc în fata Palatului Parlamentului.
Militarii au plecat în parada din zona Cheiului Dâmbovitei, au marsaluit pe bulevardul Libertatii, au trecut prin fata Palatului Parlamentului si s-au oprit, împreuna cu tehnica militara, în zona rondului de la Cosbuc. Traseul are peste 2 kilometri.

„Peste 2.000 de militari de la Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informatii si Serviciul de Protectie si Paza, cu aproximativ 200 de mijloace tehnice, au participat la parada organizata la Bucuresti. Ministerul Apararii Nationale a participat cu aproximativ 1.800 de militari si 160 mijloace tehnice", a informat Ministerul Apararii.
Dupa ce anii trecuti autoritatile au dat vina pe austeritatea bugetara, iar ceremoniile militare au fost tot mai modeste, anul acesta guvernul a putut aproba ca defilarile de Ziua Nationala sa aiba loc în mai toate marile orase din România.
Militari din Franta, Polonia, Turcia, SUA si Republica Moldova au participat la parada de 1 Decembrie, a declarat purtatorul de cuvânt al Ministerului Apararii Nationale (MApN), colonel Constantin Spînu.
El a declarat pentru AGERPRES ca la eveniment au fost acreditati o mie de jurnalisti.Iohannis, de 1 Decembrie: Romanii sa aiba incredere, politicienii sa se schimbe!


Foto: Realitatea TV

Presedintele ales, Klaus Iohannis, a transmis, luni, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, ca oamenii trebuie sa fie uniti, iar politicienii sa schimbe modul in care actionau pana acum.
"In 1918, Marea Unire a avut o expresie teritoriala si institutionala. La 96 de ani, putem vorbi din nou de unitate nationala, dar cu alta semnificatie. Am aratat ca suntem o natiune care are curaj, care isi doreste o schimbare. Imi propun sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala", a declarat Klaus Iohannis la Alba Iulia.
Manifestari de 1 Decembrie: Traian Basescu, in Piata Constitutiei, Iohannis - la Alba Iulia
Presedintele ales a adaugat ca unitatea nationala inseamna asumarea unor obiective nationale, actiunea comuna in atingerea lor, refacerea increderii.
"Ziua de azi e cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt restantele noastre. Romania trebuie sa aiba obiective nationale, obiective legate de locul sau in Europa si in lume", a adaugat Iohannis.
Castigatorul alegerilor prezidentiale a adaugat ca aniversarea a 100 de ani a Marii Uniri nu va prinde Romania doar cu asemenea obiective pe lista, ci si cu etape avansate in atingerea lor.
"E nevoie de redescoperirea increderii. Suspiciunea permanenta, teama, nesiguranta ne-au indepartat unii de altii. Ne-au facut sa vedem adversari acolo unde puteam sa vedem parteneri, sa lucram singuri fiecare acolo unde puteam lucra in echipa. Fara redescoperirea si reconsctructia increderii vom repeta la nesfarsit aceleasi greseli", a adaugat Iohannis.
Acesta a precizat ca provocarile de azi sunt de alta natura decat cele din trecut, dar nu mai putin dificile. Klaus Iohannis a mentionat ca natiunea romana va fi puternica prin unitatea ei, iar fiecare dintre noi are un rol pentru acestea.
Klaus Iohannis s-a aflat, luni, la Alba Iulia, unde a participat la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Nationale.


Magia istoriei in trenul regalAgitatie mare la Gara Sinaia. Turisti si localnici se inghesuie pe peron pentru a vizita trenul regal.
Garnitura a fost comandata de regele Ferdinand I in 1926 si a fost livrata Romaniei dupa moartea acestuia, in anul 1928.
Din 2012, trenul renovat, dar pastrandu-si autenticitatea si aerul de epoca, a reintrat in uzul familiei regale, care il foloseste pentru calatorii simbolice, cum este si cea din aceste zile, prilejuita de aniversarea Marii Uniri. In rest, trenul este pastrat la Mogosoaia, intr-un regim special.
Trenul a plecat din Gara Baneasa, avandu-i la bord pe principesa Margareta si principele Radu, insotiti de principesa Maria si principele Nicolae, precum si arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica principesei Ileana a Romaniei, impreuna cu sotul ei, baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen.
In timp ce membrii familiei regale organizeaza mai multe evenimente oficiale la Sinaia, trenul isi asteapta cuminte stapanii pe peronul garii din statiunea prahoveana.
Garnitura a putut fi vizitata gratuit si asteapta oaspeti curiosi.
Luni, 1 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Nationale, principesa Margarteta si principele Radu au efectuat un drum simbolic, ce aduce un omagiu regelui Ferdinand si reginei Maria.
Pe durata calatoriei, in Vagonul Sufragerie, au fost primiti reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile.
Trenul regal a plecat din Gara Sinaia si s-a opri in Ploiesti, Buzau, Ramnicu Sarat, Focsani. Seara s-a ajuns inapoi la Gara Baneasa din Bucuresti.

0 comments:

Trimiteți un comentariu