Tamara Buciuceanu se retrage la 85 de ani: "E bine sa lasam locul celor tineri!"

de Ionut Constantin


Tamara Buciuceanu (85 de ani), una dintre cele mai de pret artiste ale noastre, ar mai fi avut multe de spus în lumea filmului sau a teatrului, dar a decis sa puna punct acestei meserii, dupa o cariera de 62 de ani. Cu modestia-i caracteristica, ea ne-a dezvaluit motivul care a determinat- o sa ia aceasta decizie radicala.
Actrita, a carei simpla aparitie pe scena aduna ropote de aplauze, a fugit mereu de interviuri, nu i-a placut sa-si puna viata pe tapet. A trecut si prin mari necazuri, dar n-a vrut sa fie compatimita, asa ca a preferat sa sufere în tacere.
Contactata de reporterii ziarului Libertatea, Tamara Buciuceanu abia a putut fi convinsa sa spuna câteva cuvinte: "Eu nu dau interviuri. De 26 de ani nu vorbesc despre mine. Va las pe voi sa scrieti câteva cuvinte si atât. Este bine sa lasam locul celor tineri. Eu miam facut datoria, acum sunt linistita, bine si împacata cu mine", si-a motivat ea retragerea din luma teatrului si a filmului.
TAMARA BUCIUCEANU, a carei simpla aparitie pe scena aduna ropote de aplauze, a fugit mereu de interviuri, nu i-a placut sa-si puna viata pe tapet. A trecut si prin mari necazuri, dar n-a vrut sa fie compatimita, asa ca a preferat sa sufere în tacere.
Contactata de reporterii ziarului Libertatea, Tamara Buciuceanu abia a putut fi convinsa sa spuna câteva cuvinte: "Eu nu dau interviuri. De 26 de ani nu vorbesc despre mine. Va las pe voi sa scrieti câteva cuvinte si atât. Este bine sa lasam locul celor tineri. Eu mi-am facut datoria, acum sunt linistita, bine si împacata cu mine", si-a motivat ea retragerea din luma teatrului si a filmului.
Tamara Buciuceanu-Botez s-a nascut pe 10 august 1929, la Tighina. Intre 1948-1951 frecventeaza Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri" din Iasi, insa in anul IV de studii se transfera la Bucuresti, la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa profesorului Nicolae Baltateanu (asistenta Sorana Coroama-Stanca). Tamara Buciuceanu termina studiile in 1952. Este una din reprezentantele generatiei de aur a teatrului romanesc. Este supranumita "Doamna comediei romanesti", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat in peste 25 de filme, personajul sau emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii".
A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulesti, Bulandra, National, Teatrul de Comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirita pe scena Teatrului National din Iasi.
De asemenea, Tamara Buciuceanu a facut o cariera impresionanta si in Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.
Presedintele Traian Basescu a semnat, decretul de decorare a Tamarei Buciuceanu-Botez cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretari artistice, dragostea, daruirea si talentul de care a dat dovada în promovarea artei teatrale".
Decoratia acordata actritei Tamara Buciuceanu-Botez reprezinta cea mai înalta distinctie a statului român. Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler Tamarei Buciuceanu-Botez, "în semn de înalta apreciere, pentru remarcabilele interpretari artistice sustinute pe cele mai importante scene din tara, pentru dragostea, daruirea si talentul de care a dat dovada în promovarea artei teatrale". Decorarea a fost facuta la propunerea ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu