Stiri din Romania

Moment aniversar

Exact acum 555 de ani, la 21 septembrie 1459, într-un act emis de Vlad Tepes, Bucurestiul este atestat documentar. În scurt timp, Bucurestiul se afirma, fiind ales la 14 octombrie 1465 de catre Radu cel Frumos ca resedinta domneasca. În 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Bucurestiul devine capitala Tarii Românesti, din ordin turcesc, pentru a avea o capitala in zona de campie si aproape de Dunare, mai usor de controlat in comparatie cu Targoviste. Din acel moment se si trece la modernizarea acestuia. Apar primele drumuri pavate cu piatra de râu (1661), se înfiinteaza prima institutie de învatamânt superior, Academia Domneasca (1694) si este construit Palatul Mogosoaiei (Constantin Brâncoveanu, 1702). În 1704, ia fiinta la initiativa spatarului Mihail Cantacuzino Spitalul Coltea, care a fost avariat ulterior într-un incendiu si un cutremur si reconstruit în 1888.
Încet-încet apar o serie de institutii de interes (Teatrul National, Gradina Cismigiu, Cimitirul Serban Voda, Societatea Academica din Bucuresti, Societatea Filarmonica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Gara de Nord, Grand Hotel du Boulevard, Ziarul Universul, cafenele, restaurante, Gradina Botanica, Ateneul Român, Banca Nationala, cinematografe) si inovatii în materie de tehnologie si cultura (iluminatul cu petrol lampant, prima linie de tramvai, iluminatul electric, primele linii telefonice). În aceea perioada era denumit "Micul Paris" datorita asemanarii cu capitala franceza.
La multi ani, BUCURESTI!


Corabia nebunilor in Republica Fantastica România
de Vlad Petreanu

Vicepremierul Liviu Dragnea, "aproximativ doua victime" care "se pare ca au fost înecate", ministrul Apelor fa Doina "nici inundatiile nu mai sunt ce-au fost" (pentru ca nu mai sunt inundatii basiste, ca pe vremuri, acum sunt inundatii pesediste, de-ale noastre), candidatul "m-am lansat la (sinistratii din) Bengesti".
Pe valurile viiturilor din Dolj, Gorj, Arges si Vâlcea, mândru navigheaza corabia nebunilor, vesel pleoscaind în zbor spre cele mai înalte culmi ale Dealului Cotrocenilor, asa sa ne ajute Dumnezeu, ca noi suntem români si ortodocsi.
În tara asta, toti suntem suntem de fapt în acelasi rahat – doar ca unii sunt mai scunzi ca altii.


Constitutia Romaniei din 1923
de Admin

De ce nu revenim la Constitutia din 1923 si sa terminam balciul? America poate avea o Constitutie din 1789 si noi de ce nu revenim? (Constitutia Statelor Unite ale Americii (în engleza, [The] United States Constitution) este legea suprema a Statelor Unite ale Americii. A fost conceputa între 21 februarie si 17 septembrie 1787, fiind definitivata în 17 septembrie 1787, odata cu adoptarea sa de catre Conventia Constitutionala a Statelor Unite ale Americii (în engleza, United States Constitutional Convention), care a avut loc în Philadelphia, Pennsylvania, urmând ca sa intre în vigoare în ziua de 4 martie 1789. A creat o uniune federala de state suverane si un guvern federal care sa opereze conducerea acesteia, înlocuind vechea uniune mai neclar definita si cu o constitutie mai ambigua, Articolele Confederatiei.
Imediat dupa adoptare, a fost supusa ratificarii tuturor celor treisprezece foste colonii britanice, fiind votata si acceptata de adunarile celor treisprezece state originare la date diferite, între 7 decembrie 1787 de catre statul Delaware, primul, si 29 mai 1790 de catre statul Rhode Island, al treisprezecela si ultimul dintre cele treisprezece state originare.
Dupa intrarea sa efectiva în aplicare, la 4 martie 1787, exact asa cum a fost initial preconizat de catre un grup al Parintilor Fondatori, respectiv validând Uniunea si Constitutia însasi, la 21 iunie 1788, când "pragul critic" de noua state semnatare a fost atins prin ratificarea sa de catre statul New Hampshire, Constitutia Statelor Unite a servit ca model multor natiuni. Astazi, constitutia Statelor Unite este cea mai veche constitutie de tip federal din lume, fiind efectiv în vigoare de peste 225 de ani. În acelasi timp, este cea mai veche constitutie scrisa din lume care functioneaza neîntrerupt de la adoptarea sa.


"Domeniul Coroanei, institutia model a lui Carol I, dupa 130 de ani"

S-au împlinit 130 de ani de la înfiintarea Domeniului Coroanei, o institutie care asigura sumele necesare functionarii sefului statului fara a îngreuna bugetul. Istoria "Domeniului Coroanei" desprinsa din documente si fotografii inedite din arhive a fost reconstituita într-un volum de colectie, lansat în prezenta Casei Regale.
Ineditul volum scoate la lumina, din arhive necercetate pâna astazi, un model de gospodarire regala pe care l-a aplicat Carol I în urma cu 130 de ani. Administrator direct al Domeniilor Coroanei, Casa Regala, ajunsese din 1895 pâna în 1914 la un profit de 1.200.000 de lei aur. Cu un leu aur se puteau cumpara atunci 5 pâini.
În 1884, Parlamentul a votat o lege prin care i-a conferit Casei Regale 1% din domeniile statului pentru a le administra. Profitul pe care-l obtinea trebuia folosit de Casa Regala ca reprezentare, fara sa împovareze bugetul statului. Din cele 1.200 de mosii ale statului, 12 au devenit domenii ale Coroanei.
Dupa completarea  sumei necesare reprezentarii Casei Regale, între 25 si 40% din profit s-a întors la comunitatea care a facut-o posibila. Viata localnicilor de pe Domeniile Coroanei s-a schimbat complet. Pe domeniul regal s-a facut agricultura, zootehnie si exploatare forestiera ca la carte.
La lansarea volumului a fost prezent si asa numitul "mester al României", arhitectul Panaite Mazilu, în vârsta de 100 de ani.
Panaite Mazilu nici nu-si mai aminteste câte cladiri a proiectat în România. De numele lui se leaga primele constructii antiseismice din România - Casa Scânteii, Aerogara Baneasa, Palatul de Justitie etc.


Peugeot

E fum, fum gros de havana la "Capsa". Musterii, buluc. Grigore,patriarhul locului, e în culmea fericirii. Tocmai ce a venit de la Paris, unde a luat medalia de aur. Si-a chemat toti prietenii si s-au pus pe chefuit. Uite-l pe Pake Protopopescu, primarele. De-a dreapta sa sta Alexandru Marghiloman, cel mai mare bautor de cafea. "Domnilor, as vrea sa va cer povatuiala într-o istorioara ce nu-mi da pace de niscavai vreme. Vreti sa urcam putin, la loc cu liniste?"
A vorbit Barbu Bellu, boier aromân de neam nobil. E absolvinte de Drept, judecator la Tribunalul cel Mare, fost Ministru al Culturii si al Justitiunii. CÎND MONSTRUOASA COALITIE L-A-NDEPARTAT PE CUZA, S-A RETRAS DIN POLITICHIE. E boierul care-a cedat 28 de hectare din gradina sa pentru cimitir…
"As vrea sa ma consultez cu întelepciunile voastre. La Paris, domnii Armand Peugeot si Leon Serpollet au creat un fel de trasura cu motor, automobil îi spune. Doresc sa aduc aceasta inventie aici, la Bucuresti, dar nu stiu ce-ar spune oamenii. Sa nu creaza ca voiu a epata, într-o urbe în care multi sunt nevoiasi…" Vorbeste Protopopescu. "Draga domnule, inventiunea asta e un pas firesc în evolutiune. Va putea înlocui caii, vom ajunge mai repede la treburile noastre. Ad-o aici!"
Si, în toamna lui 1889, Barbu Bellu, baronul Barbu Bellu, aduce pentru prima oara în Capitala, pentru prima oara în orasul lui Bucur, întîiul automobil. E UN PEUGEOT CU PATRU LOCURI, TOT ATÎTIA CAI PUTERE. Unii-s fac cruci largi, altii casca ochii mari, iar Bellu prinde 18 km/h. Lînga Tour Eiffelul proaspat ridicat, Peugeot s-a gasit cu Daimler si, împreuna, au echipat "minunea" cu motor cu explozie. Dascalimea, popa si moflujii ies pe strazile pietruite, iar botezul vine logic. "E o trasura cu patru locuri", se aude peste tot. Sînt doar una, doua, trei…patru astfel de modele în toata lumea, iar unul e aici, în Micul Paris. Portbagajul e în fata si însemneaza, de fapt, o geanta. Umbrela pentru ploaie e la locul ei, avem faruri, un levier lung pe post de frîna, transmisia se face cu lant, ca la bicicleta, zgomotul e destul de mare, dar ce mai conteaza? Nu exista un organism care sa înscrie masina, dar, parca, nici asta nu e prea important. Oricum era singura!!!
SAPTE ANI VA UMBLA BARONUL BELLU CU EA PE STRAZI. La moartea sa, în 1900, ziarele vremii aveau sa scrie. "Se stinse Baronul Bellu, cel cu automobelu'".


Din Cluj

O studenta din Cluj - Napoca a transformat locuinta bunicii sale în muzeu, iar în curte a amenajat o casa pentru turisti, cu obiecte traditionale.
Astfel a ajuns Ligia Alexandra Bodea, în vârsta de 21 de ani, sa fie proprietara de muzeu, localizat în satul Iaz, comuna Plopis, din judetul Salaj.
Pasiunea de a colectiona obiecte traditionale vechi precum si dragostea pentru bunica sa au determinat-o sa transforme casa batrâneasca într-un punct de atractie turistica.
Acum, în Muzeul de Arta Populara "Ligia Alexandra Bodea", din Salaj, pot fi vazute lazi de zestre, perne tesute, costume populare, tesaturi, obiecte de uz gospodaresc, obiecte din ceramica din anii 1850 - 1870 sau portelan de Holohaz din vechiul Imperiu Austro - Ungar.
„Eu sunt studenta în anul doi în Cluj, la kinetoterapie. De la vârsta de 12 ani, dupa moartea bunicii mele, eu am amenajat în casa locuita de ea, un Muzeu al Satului Românesc din Transilvania. Casa dateaza din secolul XIX", a povestit Ligia Alexandra Bodea, pentru paginadeagricultura.ro.
Lânga Muzeu, studenta a amenajat o casa primitoare, care sa-i gazduiasca pe turistii care ajung în zona, veniti special sa-i treaca pragul muzeului pe care-l detine.
Casa, cu doua camere si o tinda, este amenajata traditional, iar turistii pot dormi pe saltele de paie.
În ceea ce priveste bucatele servite turistilor, ele sunt gatite pe sobe cu lemne, iar de Pasti meniul este unul variat, de la ciorbe traditionale si oua rosii, pâna la cozonac, pasca si sarmale.


32 de senatori PSD interzic drapelul regal. Greseala sau proiect politic?
de Razvan Zamfir

Un proiect de lege depus la finalul lunii ianuarie a anului trecut introduce noi interdictii privind folosirea mai multor categorii de drapele si insemne in spatiul public, dar si privat, de pe teritoriul Romaniei. Initiativa, care urmeaza sa modifice si sa completeze Legea 75/1994, vizeaza "respectarea simbolurilor nationale", asa cum se arata in expunerea de motive, dar si "sanctionarea" arborarii insemnelor altor state (inclusiv a celor care nu mai exista) in alte conditii decat cele prevazute de lege.
Ceea ce ar putea parea un demers cu intentii mai degraba nationaliste are – voit sau nu – si un efect secundar mai putin asteptat. In proiectul de lege, adoptat deja de Senat pe 25 mai, se prevede, la articolul 7 indice 1, si interdictia de a arbora "insemne (stema si drapel) ale statelor care nu mai exista, precum si ale unor entitati cu pretentii statale, nerecunoscute ca atare de catre statul roman".
Explicatiile populiste nu se sustin. Steagul "tinutului secuiesc", imun la noile modificari
Ei bine, desi explicatiile informale ale initiatorilor fac trimitere la disputele din Harghita si Covasna, proiectul celor 32 de senatori ai Partidului Social Democrat nu ar avea niciun efect in chestiunea "steagurilor secuiesti", in conditiile in care modificarile nu instituie sanctiuni decat pentru folosirea insemnelor "statelor care nu mai exista", ale "entitatilor cu pretentii statale" sau ale "altor state", "Tinutul Secuiesc" neaflandu-se in niciuna dintre aceste categorii.
Societatea civila: "E o incalcarea drepturilor fundamentale"
Organizatii non-guvernamentale, cum este cazul ActiveWatch, s-au declarat impotriva proiectului de lege al senatorilor social-democrati. Modificarile aduse legii, sustin reprezentantii societatii civile, reprezinta o limitare a "drepturilor fundamentale ale omului", inclusiv in contexte "lipsite de orice risc social"  .
"Initiatorii proiectului de lege nu reusesc sa explice care este pericolul sau care este nevoia sociala presanta care ar conduce la necesitatea introducerii unor prevederi atât de limitative pentru drepturi fundamentale ca libertatea de exprimare, dreptul la viata privata sau libertatea de constiinta. În practica, adoptarea acestor prevederi ar împiedica cetatenii sa îsi exercite aceste drepturi fundamentale în contexte complet lipsite de orice risc social: de pilda folosirea steagurilor de catre suporterii de fotbal (de ex. drapelele altor state afi?ate de suporterii care simpatizeaza acele echipe), folosirea steagurilor si a însemnelor de catre restaurante cu specific etnic sau national", se arata in scrisoarea deschisa trimisa de Active Watch Camerei Deputatilor.
Proiectul a fost adoptat de catre Senat si urmeaza sa fie supus votului in Camera Deputatilor, dupa finalizarea dezbaterilor.


Cu oile, la Bucuresti

Un cioban are amenajata o stana in cartierul bucurestean Giulesti, in apropiere de blocurile de locuinte, iar nicio autoritate nu l-a somat pana acum sa se mute.
Asezarea pastoreasca din cartierul de la marginea Bucurestiului ar data inca de acum jumatate de secol, potrivit ciobanului Doru, care o detine, transmite Romania TV.
Pastorul este originar din judetul Teleorman si s-a instalat in Bucuresti in anii '60. Cu toate ca legea nu permite decat cresterea animalelor de companie, nu si a celor de ferma, in mediul urban, niciun inspector nu i-a trecut pragul pana acum.
Astfel, printre gunoaie si baloti de paie, ciobanul bucurestean practica in continuare oieritul, negociaza vanzarea de miei de Paste sau de branza de oaie. Doru vinde branza de oaie de Bucuresti cu circa 15 lei kilogramul.
Seful Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti a declarat nu stie nimic despre existenta crescatoriei de ovine, iar primarul sectorului 6, Rares Manescu nu a fost de gasit pentru a da explicatii.


Al doilea oras din România care va avea metrou

Timisoara, cel mai mare oras din vestul tarii, ar putea sa aiba în curând o linie de metrou, relateaza Timis Online.
Primarul Timisoarei, Nicolae Roibu, a declarat ca a decis realizarea unei linii de metrou cu o lungime de 8 kilometri, care sa lege centrul orasului de aeroport. Proiectul urmeaza sa intre în planul de buget pentru perioada 2014-2020, sursa de finantare nefiind înca cunoscuta.
„Asta e solutia – liniile de cale ferata trebuie sa fie duse în subteran, si cu aceasta ocazie sigur ca se va realiza si o conexiune tip metrou între câteva puncte cheie ale orasului nostru: Gara de Nord, zona mall, Gara de Est, aeroportul, toate pot ajunge sa fie legate si se va putea face repede si la preturi convenabile asa ceva. Sunt acele utilaje cârtita care strapung muntii, merg pe sub mari, pe unde vrei", a spus Robu.
Linia de metrou va porni de la Gara de Nord, va ajunge la Gara de Est si se va termina la Aeroportul International Timisoara.
Aeroportul din Timisoara a raportat în 2013 un trafic de circa 750.000 de pasageri, cu jumatate de milion mai putin fata de nivelul din urma cu doi ani. Din traficul total, 340.000 de pasageri au zburat cu Wizz Air si 100.000 cu Carpatair.


Curs de fotografie pentru copii (9-13 ani)

Fundatia Calea Victoriei invita copiii la Cursul de fotografie pentru copii (8-13 ani), sustinut de Violeta Neamtu, talentata artista foto, implicata activ in "Cateva reguli de baza, usor de retinut si de folosit, pot constitui primii pasi in educarea simtului estetic, inca din copilarie".
Fotografia este una dintre cele mai la indemana modalitati de In cele cinci sedinte ale cursului de fotografie pentru copii, invatam sa folosim functiile de baza ale aparatului de fotografiat, descoperim notiuni de compozitie: perspectiva, incadrare si cromatica si analizam lucrari din genuri diferite, apartinand unor fotografi celebri.
Pentru ca notiunile sa se fixeze mai usor, la finalul fiecarei intalniri, copiii vor primi o tema fotografica. Fotografiile realizate vor fi analizate, cu ajutorul lectorului, la inceputul sedintei urmatoare. In acest scop, e recomandabil sa aduceti aparatul foto si un stick pe care sa va descarcati imaginile facute. Nu este nevoie de un anumit gen de aparat foto, camera foto a familiei este foarte potrivita pentru acest curs introductiv.
Invatam sa prelucram imaginile realizate de noi folosind programul de editare GIMP. Vom invata principalele modificari care pot fi aduse fotografiilor cu ajutorul programelor digitale.

Frecventa: saptamanal, sambata
Varsta Minima: 9 ani; Varsta Maxima: 13 ani
Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate): 200 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la: CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.scoaladeartesimaniere.ro

0 comments:

Trimiteți un comentariu