Stiri din Canada

Imigratia in 2014-2015

Ministerul imigrarii din Quebec a publicat numarul maxim de dosare acceptate în perioada 1 aprilie, 2014 – 31 martie, 2015.
Programul de acceptare a imigrantilor din categoria muncitorilor calificati (Programme régulier des travailleurs qualifiés) va lua în considerare numai primele 6.500 de cereri pentru certificatul de selectie CSQ. Cererile trimise dupa ocuparea celor 6.500 de locuri vor fi returnate.
Acest numar însemna o reducere cu aproape 70% a cererilor acceptate. În perioada 1 august, 2013 – 31 martie, 2014, Quebecul a acceptat 20.000 de cereri în cadrul aceluiasi program. Din august si pâna în decembrie, anul trecut, Ministerul imigrarii a primit 7.000 de cereri pentru certificatul de selectie. Daca numarul se mentine si în acest an, cele 6.500 de dosare se vor primi pâna la sfârsitul verii.
Ministerul a declarat ca reducerea a fost necesara având în vedere numarul urias de dosare aflate înca în stadiu de procesare. Primirea unui numar redus de dosare ar garanta o procesare accelerata si o triere mult mai eficienta a celor care doresc rezidenta permanenta.
Quebecul va primi în aceeasi perioada 1.750 de dosare de investitori si 500 de dosare de antreprenori.

Exceptii
Numarul maxim de mai sus nu se aplica celor care:
    au depus dosarul prin „Programme de l'expérience québécoise" (studii sau loc de munca stabil în Quebec)
    au o oferta de munca valida la dosar;
    Immigration Canada le-a acceptat deja cererea pentru reziden?a permanenta;


Evolutia emigrarii în Canada din România

Din 1966 si pâna acum, Canada a primit 100.000 de rezidenti permanenti din România, potrivit datelor Ministerului Imigratiei si Cetateniei.
Pentru a vedea cum a evoluat emigrarea românilor catre Canada, am suprapus mai jos într-un infografic numarul românilor care au devenit rezidenti permanenti în Canada în fiecare an începând cu 1989 si pâna în prezent pe situatia politica din aceeasi perioada. Am delimitat perioadele în functie de cine a fost presedinte si cine a condus guvernul României în ultimii 25 de ani.
Sigur ca decizia fiecaruia de a emigra are o puternica latura personala, iar motivele de a a-ti pune viata în doua valize si de a lasa totul în urma sunt multe si complicate. Cu toate acestea, credem ca datele si infograficul de mai jos contureaza o imagine destul de realista a felului în care emigrarea spre Canada este corelata cu situatia politica si economica din România dupa revolutie.
Românii au venit în Canada în valuri. Primul val serios de români a sosit în Canada imediat dupa revolutie, asa cum era si de asteptat. Astfel, în 1990, aproape 2.800 de români au devenit rezidenti permanenti în Canada, ceea ce a însemnat o crestere de 40% fata de 1989 si de peste 70% fata de 1988.
A urmat apoi o perioada de speranta în care numarul românilor care au decis sa emigreze spre Canada a scazut. Mineriada din '90 s-a ocupat de aceasta speranta. Imediat dupa guvernul Roman, românii încep sa paraseasca România în numar mai mare.
În 1992, înca aproape 3.000 de români iau avionul spre Canada, iar dupa o scurta scadere în 1994, numarul românilor care devin rezidenti permanenti în Canada ajunge la aproape 3.850 în 1995.
Nu mineriada este însa evenimentul urmat de cele mai multe plecari din România. Guvernarea CDR este cea care a darâmat sperantele multora.
În momentul în care a fost votat Emil Constantinescu presedinte, românii au sperat. Aceasta se transpune în infograficul de mai jos printr-o scadere clara a numarului celor sosisi în Canada.
Undeva în timpul guvernului Ciorbea, când România a traversat o perioada de profunda criza economica, românii au început sa-si depuna din nou dosare. Si au tot plecat pâna s-a încheiat guvernul Nastase si a început scurta perioada de boom economic din tara, urmata de scadere economica în 2009 pe fondul crizei globale. Cifra maxima a ultimilor 25 de ani fost atinsa în 2002, când aproape 5.700 de români au devenit rezidenti permanenti canadieni.Recesiunea si scandalurile din ultimii ani nu au mai trimis români în Canada. Cum România este membra UE, românilor le este mult mai simplu sa lucreze si sa traiasca în Europa.
Inclusiv rezidentii permanenti provenind din Moldova au început sa se rareasca, dupa ce au atins un maxim în 2010. Atunci au intrat în Canada 1.986 de moldoveni.


Noi reguli pentru taximetristii din Montreal

Toate taxiurile din Montreal vor trebui sa se conformeze pâna la sfârsitul anului.
Câteva reguli noi, obligatorii pentru toate taxiurile din oras, au fost anuntate de catre primarul Denis Coderre. Masurile încearca îmbunatatirea sigurantei pasagerilor si a soferilor de taxi.

Taxiurile vor fi nevoite:
    Sa instaleze camere de supraveghere în masina.
    Sa puna înregistrarile la dispozitia politistilor în cazul unor incidente
    Sa instaleze un sistem de urmarire prin GPS a taxiului.
    Sa accepte plata cu carduri de credit si debit.
    Sa adopte o culoare uniforma pentru toate masinile de taxi din Montreal.

Soferii de taxi vor putea instala reclame în interiorul vehiculului pentru a încerca finantarea unei parti din costurile induse de noile masuri.
Un alt set de masuri au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014. Conform acestora, taximetristii care au cazier judiciar nu vor mai putea profesa aceasta meserie. Soferii de taxi vor fi nevoiti sa depuna un certificat care dovedeasca lipsa cazierului judiciar la fiecare 2 ani.
Nu toti taximetristii sunt multumiti de noile cheltuieli implicate de masurile lui Coderre. Cei mai multi sunt însa nemultumiti de culoarea în care vor trebui sa-si vopseasca masina.

200.000 $ La atât poate ajunge o licenta de taxi în Montreal. Numarul lor este limitat de primarie.
4.437 - Numarul de permise de taxi aflate în circulatie în Montreal, la 1 ianuarie 2012.Fortele Aeriene Canadiene vor efectua un EXERCITIU MAJOR în Marele Nord al Canadei, într-un context de tensiuni între Ottawa si MoscovaFortele Aeriene Canadiene au anuntat ca vor efectua "un exercitiu de antrenament major" în Marele Nord canadian, în contextul în care Canada si vecinul sau rus traverseaza o perioada de tensiuni puternice.
Aceasta operatiune, efectuata alaturi de Fortele Aeriene ale Statelor Unite, va fi condusa de Comandamentul nord-american pentru Aparare Aerospatiala (NORAD) si a fost "planificata anul trecut", a anuntat Ministerul canadian al Apararii într-un comunicat.
"Exercitiul va consta într-o serie de zboruri de antrenament" si va fi efectuat în cursul "primelor doua saptamâni ale lunii aprilie" cu avioane de vânatoare de tip F18 Hornet, avioane de transport militar de tip C130 Hercules si avioane de aprovizionare de tip C150 Polaris, precizeaza ministerul.
Antrenamentul Aviatiei Regale canadiene va vea loc într-o zona extinsa cuprinsa între Inuvik si Yellowknife, în Teritoriile din Nord-Vest, Goose Bay (Insula Terranova, est), si Iqaluit (nord-est).
"Locuitorii din aceste colectivitati vor observa probabil o sporire a numarului zborurilor din cauza mobilizarii si operatiunilor aeriene", au avertizat Fortele Aeriene Canadiene.
NORAD a anuntat ca va efectua "în curând exercitii de zbor (…) de la un capat pâna la celalalt al Statelor Unite si Canadei".
Avioane de vânatoare canadiene efectueaza uneori iesiri de urgenta pentru a urmari bombardiere strategice ruse care se aventureaza deasupra Arcticii, în apropierea spatiului aerian al Canadei.
Acest exercitiu militar intervine într-un context de tensiuni între Ottawa si Moscova, generate de alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia.
Lideri canadieni au facut adesea comparatii între aceasta criza si premisele celui de al Doilea Razboi Mondial.
La începutul lunii martie, ministrul canadian de Externe, John Baird, a comparat prezenta trupelor ruse în Crimeea cu invazia regiunii Sudete, din fosta Cehoslovacie, de catre nazisti.

0 comments:

Trimiteți un comentariu