REVOLTATOR. Cluj: Copii români obligati sa învete în maghiara. „Fiica mea plânge de când a început scoala"

de Dan Tanasa   

La scoala din satul Gheorgheni nu exista sectie în limba româna, iar cei sapte copii români studiaza în maghiara. Parintii a sase dintre ei sunt revoltati, întrucât copiii lor nu înteleg limba, iar educatoarele sau învatatorii nu le traduc lectiile. Ei cer clasa în limba româna sau microbuz scolar care sa îi duca pe micuti în Cluj-Napoca. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj a dispus de urgenta o ancheta la sesizarea REALITATEA TV, pentru a gasi o solutie.
Bunicii si parintii povestesc ca elevii nu învata nimic. „Pe maghiari îi aduna sa le citeasca o poveste, le explica, iar copiilor români le spun sa ia jucariile si sa se joace într-un colt. Absolut nimic nu au învatat, nici în româna, nici în maghiara. Acuma, când a început anul, le-au dat parintilor lista cu ce rechizite trebuie în limba maghiara", a povestit o bunica.
Parintii spun ca se chinuie cu dictionare si ca, la rândul lor, au probleme la sedintele cu parintii, care sunt tot în maghiara.„Si cu dictionarul e greu. Una îti da dictionarul daca pui un cuvânt, alta daca pui o fraza. La sedinta am o problema, tin sedinte netraduse. La sedintele cu parintii ni s-a spus ca nu e obligatoriu sa se traduca, dar, daca dau un ban, trebuie sa stiu pentru ce-l dau", explica si o mamica.
„Fiica mea plânge de când a început scoala, ca numai maghiara se vorbeste", sustine o alta mamica. „Nu o înteleg pe învatatoare, zice pe ungureste. Nu înteleg nici eu, nici colegii mei", se destainuie unul dintre cei sapte copii care au ghinionul de a vorbi doar limba româna.
Directorul scolii nu a fost de gasit. O educatoare ne-a spus ca ea le traduce copiilor. „Eu, cel putin, traduc la copii ca sa înteleaga, la gradinita. La scoala nu stiu ce se întâmpla".
Parintii nu au mers la inspectoratul scolar sa depuna plângere. La sesizarea REALITATEA TV, seful inspectoratului a dispus un control. Un inspector a mers sa stea de vorba cu parintii. Acestia nu au iesit tocmai multumiti de la întâlnire.
„Anul scolar viitor s-ar putea sa ni se acorde sectia româna. Pentru clasele I-IV, anul acesta cica e prea târziu, ca posturile se dau de la guvern", a spus un parinte.


0 comments:

Trimiteți un comentariu