Ambasada romana de la Ottawa

Ambasada Romaniei Ottawa - Informatii utile

Procedura clarificarii cetateniei romane este un prim pas spre rezolvarea mai multor situatii, precum redobândirea cetateniei romane, reînnoirea unui pasaport romanesc expirat de peste un an, obtinerea pentru prima data a unui pasaport romanesc individual (pentru cei care s-au nascut în Canada sau au venit în Canada când erau minori, fiind inclusi în pasaportul parintilor).
Procedura consta în completarea unui formular special cu datele petentului si ale parintilor lui, la care se anexeaza, în masura detinerii lor, copii ale actelor românesti proprii si ale parintilor (certificat de nastere si de casatorie, pasaport vechi), precum si copia actului de identitate canadian (pasaport, certificat cetatenie, permis rezident).
Raspunsul autoritatilor romane se primeste în circa 10 zile.

+++

Ambasada Romaniei a lansat un program de informare a publicului in legatura cu serviciile consulare.
Ce poate si ce nu poate face un consulat? Ce tipuri de acte se pot elibera si ce documente sunt necesare pentru fiecare caz in parte? Acestor intrebari si altora asemanatoare li s-a raspuns in cadrul unei intalniri la care a participat, pe 16 martie a.c., dl. Gabriel Petric, consul la Ambasada Romaniei la Ottawa, cu enoriasii parohiei Bisericii Sf. Matei, dupa slujba Sfintei Litughii tinuta de parintele Grigore Tapuc. Ii multumim pe aceasta cale parintelui pentru colaborare si sprijin.

+++

Autentificari înscrisuri
Nu întotdeauna ne putem deplasa în Romania pentru rezolvarea unor probleme administrative care impun prezenta în fata unor autoritati publice (notariate, primarii, instante judecatoresti, banci etc). In asemenea situatii, pot fi utile înscrisuri autentificate la consulat.
Asemenea înscrisuri sunt procurile, prin care terte persoane ne pot reprezenta în lipsa.
Sectia consulara a Ambasadei si celelalte consulate din Canada pot autentifica procuri cu diferite destinatii: pentru depunerea dosarelor de pensie în Romania, pentru ridicarea de la oficiile postale sau banci a pensiilor, procuri de administrare a unor bunuri situate în Romania, procuri de cumparare sau de vânzare, procuri pentru reprezentare la dezbaterea succesorala, procuri pentru obtinerea unor acte judiciare sau extrajudiciare etc.
Autentificarea procurilor se face prin prezenta persoanei care împuterniceste, care se identifica cu un act valabil (pasaport romanesc sau strain, permis de rezident, certificat de cetatenie) si care semneaza aceasta împuternicire/procura în fata consulului.
Taxa se percepe cash, money order sau certified check.

+++

Pasaport

Atunci când solicitati obtinerea unui pasaport, va puteti afla în mai multe situatii: fie solicitati pentru prima oara un pasaport romanesc (cetateni romani nascuti în strainatate, fie la plecarea din Romania ati fost inclusi în pasapoartele parintilor) sau solicitati reînnoirea lui (vechiul pasaport a expirat, a fost pierdut sau furat).
In cazul în care nu sunteti în posesia pasaportului vechi, sau nu ati avut acest document de calatorie, trebuie urmata o procedura de clarificare a cetateniei romane (se completeaza un formular cu datele personale, la care se anexeaza copii dupa actele românesti pe care le mai aveti, certificate de nastere sau de casatorie).
Raspunsul afirmativ al autoritatilor romane la cererea de clarificare a cetateniei va constitui dovada ca sunteti cetatean roman, va suplini inexistenta pasaportului si va facilita obtinerea Codului Numeric Personal (daca acesta nu este mentionat pe certificatul de nastere), necesar pentru procesarea unui pasaport nou.
Mentionam ca, în cazul furtului pasaportului este necesar sa-l declarati la politia locala si sa solicitati o dovada ca furtul a fost reclamat.
In cazul pierderii pasaportului este suficient sa faceti o declaratie la oficiul consular.

+++

Cazierul Judiciar

In cazul în care nu mai sunteti în posesia certificatelor dumneavoastra românesti de nastere sau casatorie sau va este necesar un certificat de cazier judiciar din tara, aveti la dispozitie doua posibilitati ca sa le obtineti:
- prin împuternicirea unei persoane care se afla în Romania (autentificarea procurii se face la sectia consulara a ambasadei, la consulate). Puteti autentifica procura, mai ales daca locuiti departe de un oficiul consular romanesc, la un notar canadian. Dupa aceea, veti trimite procura prin posta, pentru legalizare la DFATD Canada si apoi la sectia consulara a ambasadei/consulat. Dupa returnare, o trimiteti în tara, persoanei împuternicite.
- puteti solicita certificatele si prin intermediul sectiei consulare, prin completarea în acest sens a unui formular la care anexati copii dupa documentele de identitate pe care le aveti.
Daca folositi modalitatea împuternicirii, timpul de obtinere a certificatelor poate fi mai scurt. Durata de asteptare depinde si de rapiditatea cu care persoana împuternicita depune cererea la institutiile emitente (serviciul de stare civila al primariei - pentru certificare - sau la circa de politie din raza ultimului domiciliu al solicitatului - pentru cazier).
Daca faceti solicitarea prin intermediul sectiei consulare timpul de primire a certificatelor, din tara, este de cca 2-3 luni.

+++

Legalizare si supralegalizare

În cazul în care pentru rezolvarea unor probleme personale (angajare, studii, înscrierea unor acte de stare civila, recunoasterea divortului, procuri, declaratii, mosteniri, schimbari de nume etc.) aveti nevoie, în Canada, de acte emise de catre autoritatile romane, sau în Romania, de acte emise de catre autoritatile canadiene, este nevoie de recunoasterea autenticitatii acestor acte, prin legalizare si supralegalizare.
Legalizarea: Daca actele au fost emise în Canada si urmeaza a fi folosite în Romania, ele se legalizeaza de DFATD Ottawa (Department of Foreign Affairs - Authentification of documents JLAC, 111 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1A 0G2, tel. gratuit 1-800-267-8376 sau 613-944-4000 pentru regiunea capitalei nationale si strainatate, fax: 613 944 7078). Daca actele au fost emise în Romania si urmeaza a fi folosite în Canada, ele se legalizeaza la Ministerul Afacerilor Externe din Bucuresti, Departamentul Consular, str. Aleea Alexandru nr.24 ( www.mae.ro ).
Separat, vom reveni cu detalii referitoare la procedura de supralegalizare a documentelor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu