Vodca

La multi ani, vodca!
de Mihail AristovPe 31 ianuarie în Rusia este marcata o sarbatoare neoficiala - ziua de nastere a vodci. În aceasta zi în anul 1865 cunoscutul chimist Dmitri Mendeleev a sustinut teza de doctorat „Despre combinatia alcoolului cu apa". El a reusit sa gaseasca o proportie perfecta, datorita careia a aparut legendara bautura cu taria de 40 de grade.
Se spune ca renumitul om de stiinta a demonstrat cu pretul propriei sanatati, prioritatile bauturii de 40 de grade. Însa aceasta este doar o legenda. În realitate, teza lui nu a avut scopul de a studia efectele alcoolului diluat cu apa asupra organismului uman. Mendeleev a demonstrat ca o bautura cu taria de 40 de grade poate fi obtinuta numai atunci când alcoolul din cereale este diluat cu apa în greutate si nu în volum. În plus, au fost prezentate metodele epurarii bauturii de impuritati.
Calitatea votcii rusesti a surprins întreaga lume. Iar alcoolul din cereale din Rusia era cumparat de la sfârsitul secolului al XIX-lea pentru productia de vinuri alcoolizate, de asemenea tari ca Grecia, Turcia, Egipt, Spania. Este interesant faptul ca în anul 1977, Polonia a încercat sa conteste dreptul Rusiei de „autor al votcii". Însa istoricul rus, William Pohlebkin a reusit sa gaseasca marturii de netagaduit ale prioritatii Rusiei si în cele din urma arbitrajul international a respins cererea Poloniei. Tot atunci a aparut sloganul : „Numai vodca din Rusia este vodca ruseasca adevarata".
Se spune ca vodca este periculoasa. Lucrurile nu stau tocmai asa. Pur si simplu trebuie sa stii cum sa o bei. De exemplu, nu se recomanda sa se bea vodca cu cascaval, peste fiert si salamuri. Vodca este adaptata la mâncarurile rusesti. Ea se potriveste foarte bine cu caviar, hering, cartofi fierti, ciuperci marinate, muraturi si varza acra. Si bineînteles cu pâinea neagra. Aceste gustari se potrivesc foarte bine cu vodca si în acelasi timp nu permite omului sa se îmbete. Însa lucrul principal de care trebuie sa se tina cont în privinta acestei bauturi legendare este ca trebuie sa stii masura.

(Foto: RIA Novosti)

0 comments:

Trimiteți un comentariu