Vizita oficiala in Israel

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in vizita oficiala in Israel
de Maria-Vera NeaguÎn zilele de 19-21 ianuarie 2014, presedintele României, Traian Basescu, a efectuat o vizita oficiala în Israel. Programul, extrem de dens si eficient, a cuprins convorbiri oficiale cu presedintele statului Israel, Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ministrul de externe A. Lieberman, care a dat un dejun în cinstea oaspetelui român, precum si cu presedintele Knesset-ului, Yuli Edelstein. Traian Basescu a vizitat Cimitirul Eroilor Israelieni si Muzeul „Yad Vashem", unde a participat la semnarea Declaratiei de cooperare între Administratia Prezidentiala din România si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului „Yad Vashem" din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului. La Centrul „Peres" pentru Pace s-a întâlnit cu reprezentanti ai comunitatii române din Israel. De asemenea, Traian Basescu a fost la Zidul Plângerii. O parte a vizitei a fost dedicata monumentelor crestine din Ierusalim: Biserica Sfântului Mormânt si asezamântul Bisericii Ortodoxe Române de la Locurile Sfinte. Traian Basescu a vizitat si Teritoriile Palestiniene, unde a avut convorbiri cu omologul sau, presedintele Mahmud Abbas. Din delegatia care l-a însotit pe seful statului, mai putin în Teritoriile Palestiniene, a facut parte si presedintele F.C.E.R., dr. Aurel Vainer, deputat.
Înaintea vizitei, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu postului de radio „Kol Israel". În ce priveste manifestarile antisemite din ultima vreme pe plan international, presedintele Basescu a declarat ca "România a recunoscut Holocaustul ca fiind o realitate a începutului anilor '40 si a luat un set de masuri legislative extrem de importante care interzic orice atitudine antisemita. În România nu exista un antisemitism de masa, dar sunt declaratii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici... care creeaza o impresie ce nu reflecta realitatea". Întrebat în legatura cu stadiul retrocedarii proprietatilor evreiesti confiscate, el a aratat ca acesta este "în linii mari, acelasi cu al tuturor proprietatilor, 30%, 35%, maximum 40% retrocedare în natura", explicând ca "procesul de nationalizare s-a aplicat în mod egal românilor si evreilor de pe teritoriul României". Traian Basescu a amintit ca România este "singura tara care si-a asumat procesul de retrocedare dupa principiul restitutio in integrum", citim în publicatia FCER, "Realitatea evreiasca", nr. 420-421 (1220-1221) din 1 – 31 ianuarie 2014 (29 Tevet – 30 Svat 5774).
                                                                *    *    *
În timpul vizitei sale oficiale în Israel, presedintele Traian Basescu s-a întâlnit si cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, caruia i-a solicitat un raspuns favorabil pe problema înca nerezolvata dintre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Româna privind Asezamântul românesc din Ierihon. În raspunsul sau, Patriarhul Teofil a declarat ca "s-a ajuns deja la pregatirea unui acord, care se asteapta sa fie semnat de catre Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul României", si a adaugat ca s-a "decis în favoarea stabilirii unor legaturi mai strânse între cele doua Biserici", potrivit revistei "Porunca iubirii" (nr. 1/2014), care apare în editura Agaton sub patronajul Asociatiei pentru Isihasm.

0 comments:

Trimiteți un comentariu