Stiri cu si despre romani

Ecaterina Teodoroiu - "Înainte baieti, nu va lasati, sunteti cu mine!"
120 de ani de la nasterePe numelei ei adevarat Catalina Vasile Toderoiu, eroina s-a nascut 14 ianuarie 1894. Imediat ce România a intrat în Primul Razboi Mondial, Ecaterina participa pe front ca sora medicala. Dupa moartea fratelui ei, Nicolae, cazut pe front, Ecaterina decide ca trebuie sa slujeasca tara în locul lui. În 10 octombrie 1916 a avut loc prima batalie de la Jiu. Trupele Armatei I române, comandate de generalul Ion Dragalina, au respins o puternica ofensiva inamica, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. Este rasplatita pentru curaj cu diferite distinctii militare si ridicata la gradul de sublocotenent, primind comanda unui pluton de infanterie. Toata lumea o iubea si o respecta.
La 22 august 1917 a avut loc batalia de la Varnita si Muncelu. Actiunea ofensiva a armatei germano-austro-ungare este oprita de Armata Româna cu pierderi grele. În cursul acestei batalii, Ecaterina Teodoroiu a cazut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. A fost împuscata în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte baieti, sunteti cu mine!" A fost înmormântata în satul Poieni, comuna Fitionesti, judetul Vrancea. Osemintele sale au fost stramutate în iunie 1921 la Tg. Jiu în mormântul monument din centrul orasului.Un om de afaceri din Anglia: "Am nevoie de romani harnici, nu de englezi puturosi!"

Un om de afaceri din Anglia isi contrazice concetatenii si declara ca vrea sa lucreze cu romanii, pe care ii admira pentru harnicia de care dau dovada.
Jason Harris se chinuie de mai bine de trei luni sa gaseasca o persoana potrivita pentru un loc de munca în cadrul companiei sale, dar fara succes. Astfel, a anuntat ca va veni în România sa caute o persoana capabila, deoarece in ANGLIA nu este posibil acest lucru.
Daca englezii considera ca ROMANII si BULGARII nu au ce cauta in Marea Britanie, deoarece fura, cersesc si "nu sunt buni de nimic".
Desi au aceste pretentii absurde, englezii se fac de ras din ce in ce mai des, fiind cunoscuti pentru moravurile usoare de care dau dovada.
Dovada sta disperarea afaceristului Jason Harris, din Ringwood, care ofera un salariu de baza de 16.000 de lire pe trei luni (aproximativ 84.000 de lei!) în cadrul companiei sale de comunicare si care de trei luni nu a gasit nici un britanic capabil sa preia acest job.
"Vreau sa vin neaparat in Romania, pentru a gasi oameni capabili si harnici", a declarat acesta.
Statisticile sunt ingrijoratoare, in contextul in care o gramada de tineri englezi prefera sa stea acasa si sa primeasca ajutor social, decat sa mearga la munca.Activitati ale Ambasadei romane din OttawaPe 20 februarie 2014, ambasadorul României, doamna Maria Ligor, a participat alaturi de Scoala româneasca din Ottawa la evenimentul Heritage Day/Ziua Patrimoniului, organizat de Ottawa-Carleton Catholic School Board pentru a celebra diversitatea culturala si lingvistica a comunitatilor care desfasoara cursuri de limba în cadrul programului International Language Program. Prin acest program, comunitatile lingvistice lucreaza în parteneriat cu board-ul scolar pentru a oferi copiilor educatie în limbile acestor comunitati. Scoala româneasca din Ottawa îssi desfasoara cursurile sub îndrumarea profesoarei Rodica Costea si asigura instructie în limba materna pentru copiii din comunitate româneasca din Ottawa.
***

La 1 martie 2014, Ambasada României la Ottawa a gazduit o lectie deschisa a scolii românesti din Ottawa, conduse de profesoarea Rodica Costea, care a avut ca tema traditiile si semnificatia Martisorului în cultura româneasca. Lectia deschisa a inclus o sesiune practica, în cadrul careia copiii au confectionat ei însisi martisoare.
***

Dejun cultural de 8 martie.
Ambasadorul României în Canada, Maria Ligor, a participat la 8 martie a.c. la un dejun cultural organizat de doamnele din cadrul Asociatiei românilor canadieni din Ottawa-Gatineau (ARCOG), cu prilejul Zilei Internationale a Femeii. Cu acest prilej, au fost evocate viata si personalitatea poetului national Mihai Eminescu si s-au recitat fragmente din opera sa poetica.Veste extraordinara pentru sute de mii de elevi!

Peste 680.000 de elevi vor primi gratuit rechizite, în anul scolar 2014 - 2015, în valoare totala de 16.624.201 lei, dupa ce Ministerul Educatiei a repartizat, în aceasta saptamâna, inspectoratelor scolar, sumele destinate acestor achizitii.
Valoarea maxima a fiecarui pachet de rechizite scolare în anul scolar 2014 - 2015 este de 25 lei pentru un elev din învatamântul primar si 30 lei pentru un elev din învatamântul gimnazial, potrivit notei trimise inspectoratelor de Ministerul Educatiei Nationale (MEN).
Potrivit MEN, în anul scolar 2014-2015 vor beneficia de rechizite gratuit 680.260 de elevi, valoarea totala a materialelor fiind de 16.624.201 lei.
Cei mai multi beneficiari provin din judetul Iasi - 47.145 de elevi -, suma alocata fiind de 1.142.325 de lei, si judetul Suceava - 46.222 elevi - cu o alocare de 1.103.170 de lei. La polul opus este judetul Ilfov cu 2.893 de elevi care primesc în total rechizite în valoare de 78.055 lei.
În Bucuresti, 5.100 de elevi vor primi gratuit rechizite, în valoare de 136.750 de lei.ClujAncuta Vancea este tânara care-i închide pe turistii straini într-o temnita a Clujului.
La doar 23 de ani, o tanara a pus pe picioare o afacere nemaivazuta la Cluj, atat de spectaculoasa si incitanta, incat e pe primul loc in topul atractiilor orasului pentru straini, potrivit ziardecj.ro.  Scenariul e de film horror: un Savant Nebun guverneaza subsolul de sub localul Q Cafe si fiecare grup care intra e inchis pe loc. Captivii au la dispozitie 60 de minute sa gaseasca toate indiciile care duc la deschiderea usii de la intrare.
The Dungeon functioneaza de la mijlocul lui octombrie 2013 si a atras pana acum zeci de grupuri, de toate varstele si categoriile, din mai toate colturile lumii. De luni pana duminica, de la ora 15.00 si pana la miezul noptii fiecare grup ajunge in subsolul de pe strada Petru Maior, nr. 13, compus din doua incaperi si un hol, intra in laboratorul Savantului Nebun si usile se inchid imediat in urma lor. Au la dispozitie exact o ora ca sa descopere coduri, indicii, sa reuseasca sa evalueze situatia pentru a gasi solutia de iesire. De voie, de nevoie, toti membrii echipei trebuie sa coopereze, sa comunice si sa se provoace reciproc pentru a ajunge la ideea salvatoare. Toata aceasta presiune creeaza adrenalina, distractie la cote maxime si sudeaza echipele.
Pe langa echipele de clujeni, mai ales angajati din zona IT pentru care "intemnitarea" a devenit activitate potrivita teambuilding, au venit si foarte multi straini. Au fost echipe din Australia, Suedia, Marea Britanie, Israel, Slovacia, Croatia, SUA, Franta, Austria, Turcia sau Olanda.

1 comments:

Anonim spunea...

exista si romani extraordinari....da...

Trimiteți un comentariu