România - Monarhie sau Republica

România - Monarhie sau Republica, tema finalei "Dezbate România"Pe 26 februarie 2014, în Sala Senatului din incinta Universitatii Româno-Americane, a avut loc dezbaterea finala a celei de-a VI-a editii a concursului pentru studenti "Dezbate România", ce a avut ca tema "ROMÂNIA - MONARHIE SAU REPUBLICA?".
Dezbaterea privind monarhia în România si reasezarea sa în pozitia sa tutelara, în cadrul statului român, a aparut firesc în contextul unei renasteri a curentului monarhist, scrie jurnalul.ro.
"Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorica, si a Natiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie" declara Majestatea Sa, Regele Mihai I, în 2011, în fata Camerelor reunite ale Parlamentului României.
Acum, în 2014, doua echipe de studenti dezbat tema monarhiei în România, eveniment care care a atras atentia persoanelor publice. Au fost prezenti la eveniment: Stelian Tanase - scriitor, istoric si jurnalist, Catalin Serban - co-presedinte al Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei si academicianul Razvan Theodorescu.
Aflat la cea de-a sasea editie, concursul "Dezbate România", dedicat studentilor, încurajeaza gândirea critica, capacitatea de argumentare si prezentare si ofera vocilor tinere cadrul necesar exprimarii inteligentei, creativitatii si viziunii asupra unor teme de interes pentru România.
Începând din 2010, concursul "Dezbate România" a oferit tinerilor mediul necesar dezvoltarii abilitatilor de comunicare, însusirii unor argumente si desavârsirii în calitate de formatori de opinie. Pâna în prezent, pe parcursul celor cinci editii ale concursului, peste 300 de tineri si-au sustinut punctul de vedere pe teme dintre cele mai diverse si de interes pentru tânara generatie.COROANA de OTEL revine pe Stema României: Senatul a adoptat proiectul de lege
de Mihai Somanescu

Senatul a adoptat o initiativa legislativa prin care se propune revenirea coroanei pe acvila de pe Stema României, considerându-se ca este un simbol al independentei si suveranitatii poporului român.
Potrivit proiectului, care a fost initiat de un grup de parlamentari PNL, UNPR si PC, acvila va fi încoronata atât "scutul mare" – unde aceasta are aripile deschise, tinînd în cioc o cruce ortodoxa din aur, în gheara dreapta o sabie, iar în gheara stânga un buzdugan – cât si pe "scutul mic", unde apare stema Tarii Românesti: "pe albastru, o acvila de aur încoronata, cu ciocul si ghearele rosii, tinând în cioc o cruce ortodoxa de aur, însotita de un soare de aur la dreapta si de o luna noua de aur la stânga".
"Coroana de otel pe Acvila României din stema Regatului Român, turnata din otelul unui tun turcesc capturat în razboiul din 1877, pe lânga morala si traditia crestina, aceasta simbolizeaza caracterul national si independenta obtinuta prin jertfa si lupta poporului român. Daca vrem sa rupem odata si pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie sa începem prin reconsiderarea simbolurilor nationale: drapel si stema", mai arata semnatarii propunerii legislative.
Parlamentarii mai sustin ca, în conditiile în care se dezbate revizuirea Constitutiei, este necesar ca stema sa fie completata "cu toate elementele heraldice care sunt specifice poporului român".
"A sosit momentul sa reîncoronam acvila de pe stema României, ca act reparatoriu în fata istoriei!", mai scrie în expunerea de motive. Mai multe tari, care au ca forma de organizare republica, au pastrat în heraldica stemele regale: Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, etc
Proiectul va fi trimis Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.Averea Casei Regale

Averea Casei Regale a crescut în ultimul an pâna la valoarea de 60-62 milioane de euro, conform ultimei editii a Top 300 Capital, ocupând locul al 72-lea în clasamentul milionarilor români.
Terenuri agricole si forestiere, palate si castele, cladiri, case de vacanta si cabane de vânatoare raspândite în întreaga tara. Toate au apartinut Regelui Mihai si au fost trecute prin decret în proprietatea statului, în 1948. La ora actuala, doar o mica parte dintre acestea au fost retrocedate Familiei Regale, iar evaluarea averii este extrem de subiectiva si poate naste multe discutii, cu atât mai mult cu cât majoritatea castelelor sunt bunuri de patrimoniu. Familia Regala detine patru castele, aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren în Bucuresti, un imobil si terenuri în Poiana Tapului, câteva cabane si cantoane în Azuga-Predeal, zeci de kilometri de drumuri forestiere etc. Au detinut un imobil în Versoix (Elvetia) - care a fost vândut cu 1,5 mil. euro.Principele Radu si Principesa Margareta

Principele Radu si Principesa Margareta, aflati în Republica Moldova într-o vizita privata, au fost întâmpinati cu manifestatii, la Chisinau, de catre simpatizanti ai Partidului Comunist (PCRM).
Potrivit ziarului Komsomoliskaia Pravda, manifestantii au scandat "Print român, esti strain! Traiasca Moldova! Plecati din Republica Moldova!". Ei le-au blocat membrilor familiei regale accesul spre monumentul lui Stefan cel Mare, din centrul Chisinaului, relateaza Mediafax, citând PRO TV Chisinau. Astfel, Principele Radu si Principesa Margareta au lasat coroana de flori lânga protestatari.
Politia nu a intervenit, desi a anuntat ulterior ca a solicitat Procuraturii sa investigheze acest incident. Purtatoarea de cuvânt a Inspectoratului de Patrulare, Diana Fetco, a declarat ca "protestatarii nu au fost violenti", deci nu a fost nevoie de o interventie a politiei. "Ambasada Romaniei (la Chisinau) ne-a cerut sa asiguram securitatea familiei regale numai la anumite evenimente", a adaugat ea.
Ulterior, Principele Radu si Principesa Margareta s-au întâlnit cu premierul moldovean Iurie Leanca, discutând în special despre orientarea proeuropeana a Chisinaului, potrivit unui comunicat, publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.
Leanca le-a multumit membrilor familiei regale pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, în special pentru donatiile facute în mai multe institutii de învatamânt din tara.
În cadrul acestei întâlniri, partile au discutat despre proiectele initiate datorita sustinerii financiare din partea României, cum ar fi gazoductul Iasi-Ungheni si reconstructia unor poduri. Principele Radu a declarat ca sustine parcursul european al Republicii Moldova, precizând ca "tot ce pare de netrecut, se poate trece".
Principele Radu si Principesa Margareta se afla în Republica Moldova într-o vizita de trei zile, urmând sa viziteze Manastirea Curchi si mai multe sate din raioanele Soroca, Balti si Orhei.
Aceasta este prima vizita a Principesei Margareta în Republica Moldova. Potrivit postului de televiziune Moldova 1, vizita are loc la invitatia primarului din Chisinau, Dorin Chirtoaca.
Chirtoaca a fost decorat de catre Regele Mihai I cu Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii la Palatul Peles, în septembrie.


Vizita regala în Suedia

În zilele de 9-11 martie 2014, Alteta Sa Regala Principele Radu a facut o vizita cu caracter public în Regatul Suediei. Principele Radu este însotit de Alteta Sa Regala Principele Nicolae. La vizita iau parte reprezentanti ai mai multor companii viticole de prestigiu din România.
Este a treia vizita externa a Familiei Regale a României în anul 2014. În 4-6 februarie, Principele Radu si Principele Nicolae au participat, la Istanbul, la al XVI-lea Summit Economic Eurasiatic Marmara. În 4-7 martie, Principesa Mostenitoare si Principele Radu au vizitat Londra, însotiti de Principele Nicolae si de dl Alexander Nixon.
Principele Radu si Principele Nicolae s-au întâlnit, la Palatul Regal din Stockholm, cu Altetele Lor Regale Principele Daniel si Principele Carl Filip ai Suediei.
Altetele Lor Regale au participat, la Castelul Uppsala, la un dineu oferit de Guvernatorul Uppsala, dl Peter Egardt. La dineu au fost prezenti reprezentanti de frunte ai societatii civile din Uppsala, precum si delegatia personalitatilor românesti care însotesc pe Principele Radu în vizita.
Altetele Lor Regale au participat la un eveniment de promovare a companiilor viticole românesti, în sala mare a Hotelului Grand.
Principele Radu, însotit de Principele Nicolae si de ambasadorul României în Regatul Suediei, Excelenta Sa doamna Raduta Matache, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Rurale, dl. Eskil Erlandsson.
Principele Radu s-a întâlni cu personalitati din societatea civila suedeza si a acordat un interviu revistei "Kungliga Magasinet".
Altetele Lor Regale au vizitat Institutul Cultural Român.
În încheierea vizitei, Principele Radu si Principele Nicolae au participat la un dineu gazduit de Excelenta Sa dna Raduta Matache, ambasadorul României la Stockholm.

***
Familia Regala a României a vizitat Suedia de sapte ori, în ultimele doua decenii. Regele Mihai a fost la Stockholm în anii 1996, 2002 si 2006, la invitatia Regelui Carl XVI-lea Gustaf. Principesa Mostenitoare si Principele Radu au vizitat Suedia în 1996, 1997, 2002, 2005, 2006 si 2010. Regele Mihai a fost oaspetele Parlamentului si Guvernului Suediei în 2002, cu ocazia vizitei UE pe care a întreprins-o în sprijinul candidaturii României. Suveranii suedezi au efectuat o vizita de Stat în România, în anul 2003, în cadrul careia au oferit un prânz Familiei Regale a României si au stat alaturi de Majestatile Lor si de Altetele Lor Regale la Dineul de Stat, organizat în Bucuresti.

0 comments:

Trimiteți un comentariu