LA MULTI ANI, RADU BELIGAN!

LA MULTI ANI, RADU BELIGAN!
Maestrul a intrat în Cartea RecordurilorZi de sarbatoare în teatrul românesc. Maestrul Radu Beligan a împlinit 95 de ani. Astfel, actorul intra în Cartea Recordurilor cu titlul de "Cel mai longeviv actor înca în activitate pe scena unui teatru". Prieteni, rude, dar si colegi de scena s-au strâns pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului pentru a-i cânta maestrului "La multi ani!"
Numele maestrului Radu Beligan se identifica, de peste 70 de ani, cu teatrul. O astfel de personalitate cum este Seniorul teatrului românesc reprezinta nu doar un monument de talent, ci si un artist unic - prin glasul sau inconfundabil, prin dragostea si placerea cu care urca pe scena si cu care joaca, prin ''averea'' de roluri în teatru si film pe care a adunat-o de-a lungul unei cariere impresionante.
S-a nascut la 14 decembrie 1918 (ziua Sfântului Filimon - protectorul artistilor), la Galbeni, în apropiere de orasul Roman, iar amintirile despre copilarie si despre mama sa sunt emotionante, scrie Agerpres.
"Eu m-am nascut într-o familie modesta, cu patru copii. Tatal meu, un actor cu mai putin noroc decât mine, si-a încheiat prematur viata teatrala în urma unui diferend avut cu Mihail Sadoveanu. Mama avea o voce frumoasa, era grecoaica, venea din tara care a inventat teatrul. (...) Era casnica, tinea din toate punctele de vedere casa singura, pâna si hainele de pe noi erau croite si cusute de ea. În plus, stiind foarte bine limba franceza ne-a învatat si pe noi. Eu am fost favorizat pentru ca si-au dat seama ca îmi place cartea. Parintii mei au investit tot ce puteau, ca sa ajung undeva departe. (...) Sunt un baiat plecat de la tara. Mergeam cu vaca, cu picioarele goale. Imaginati-va ca baiatul acesta a luat masa cu Regina Angliei!'', povestea Radu Beligan într-un interviu.
A studiat Dreptul si Filosofia, în perioada 1937-1938, folosind bursa oferita de facultate pentru a-si plati taxele la Conservator, dar si Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica, unde a avut-o profesoara pe Lucia Sturdza Bulandra.
Debutul pe scena a fost în spectacolul ''Crima si pedeapsa'', dupa Dostoievski. În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul ''Regina Maria'' (1937-1938), la ''Uranus'' (1938-1939), la Teatrul din Sarindar, la Gradina ''C.A. Rosetti'', la Teatrul ''Tudor Musatescu'', la Majestic, la Savoy, la Teatrul ''Comedia'', la Municipal. La sfârsitul anilor '40, a existat chiar si Compania ''Radu Beligan''. La Teatrul National din Bucuresti a venit pentru prima data în 1945.

0 comments:

Trimiteți un comentariu