Ziua nationala la Montreal

Ziua nationala la Montreal


Pe 30 noiembrie 2013, la Universitatea de Montreal, a avut loc aniversarea a 95 de ani de la 
infaptuirea Marii Uniri.
Au fost rostite evocari de catre personalitatile prezente au luat cuvantul: Jacques Bouchard, profesor  si director al Centrului de studii neo-elenistice din Montreal, Lucia Iatic, Consulul General al  Romaniei la Montreal, Marc-Marinescu Constantin, designer, Adrian Erbiceanu - presedintele  Asociatiei Scriitorilor de Limba Romana din Quebec, Ala Mindicanu, presedinta Comunitatea  Moldovenilor din Quebec si altii.
Dintre cei prezenti s-a remarcat dl. Nicolae Mateescu-Matte, cu familia, care pe 3 decembrie a implinit  100 de ani. Dl. Mateescu-Matte este unul dintre cei mai distinsi membri al comunitatii romane din Canada, fiind fondatorul Dreptului aerian si spatial.
Pentru meritele sale a fost recompensat cu "Cavaler al Legiunii de Onoare" (1986), membru al "Societatii regale din Canada" (1976), i s-a acordat titlul de director emerit al Universitatii McGill  (1989), a fost laureat al premiului Edward Warner (2010), cea mai inalta distictie acordata in domeniul aviatiei civile.
A participat un numeros public. De asemenea, a fost prezenta mass-media romaneasca din Montreal.
Cu aceeasi ocazie, dl. Marc-Marinescu a adresat un mesaj pentru Rosia Montana, cu textul: "Draga Rosia Montana, Calde salutari prietenesti din Montreal! În onoarea Zilei României si a luptei voastre, o pozitiva  energie colectiva ne-a îndemnat sa punem „Rosia" pe acoperisul turnului Universitatii Montreal din centrul orasului. Chiar daca Rosia plânge înca, în curând va veni primavara! Bravo si curaj!"

1 comments:

Anonim spunea...

Frumoasă ideea de a sărbători Marea Unire, printr-o personalitate afirmată într-o țară cu adevărat democrată: dl. Nicolae Mateescu-Matte, cu familia, care pe 3 decembrie a implinit 100 de ani.

Prof. Dr. Mihaela Sanda Popescu, muzicolog

Trimiteți un comentariu