Ziua Nationala la Bucuresti

1 DECEMBRIE 2013Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI si SPP si aproximativ 140 de militari din Franta, Polonia, Turcia si SUA au defilat, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale, pe sub Arcul de Triumf, trecand si 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave au survolat piata.
Evenimentul a început cu salutul Drapelului de Lupta si trecerea în revista a Garzii de Onoare, dupa care Corul Academic "Divina Armonie", acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale si ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", au interpretat Imnul National al României si, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de catre bateria de artilerie a Regimentului 30 Garda.
În continuare, au fost depuse coroane de flori din partea Presedintiei, Senatului, Camerei Deputatilor si Guvernului, dupa care a început parada militara.
La parada militara, care a fost condusa de generalul de brigada Tomita-Catalin Tomescu, au participat detasamente ale armatei si politiei. A prezintat onorul un detasamentul de studenti ai Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".
În premiera, participa la parada organizata de Ziua Nationala militari ai armatelor Frantei, Poloniei, Turciei si ai Statelor Unite ale Americii.
La defilarea de la 1 Decembrie 2013, românilor le-a fost prezentata si o replica a avionului Vlaicu II, flancat de tehnicieni de la Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene Române, îmbracati în uniforme de epoca.
Parada este prevazuta sa continue cu defilarea drapelelor de epoca si a unui detasament al Asociatiei Traditia Militara, purtând uniformele si echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Razboi Mondial.
Un moment spectaculos al evenimentului a fost "parada aeriana",
Defilarea Detasamentului de Cavalerie al Jandarmeriei, deja o obisnuinta a manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala, nu a lipsit de la defilarea de duminica. Si Politia Locala a fost reprezentata la parada de cei 24 de calareti din Patrula Calare a Municipiului Bucuresti.
În Piata Arcului de Triumf a fost prezintat onorul Garda de Onoare a Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", unitate etalon a Armatei României, prima unitate atestata documentar din armata româna moderna.
Defilarea s-a încheiat cu evolutia muzicilor militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale si Muzicii Militare a Regimentului 30 Garda Mihai Viteazul si onorul dat de acestea.
Guvernul a alocat peste 1 milion de euro pentru paradele si ceremoniile militare organizate cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a României, la 1 decembrie 2013, suplimentând, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Executivului, bugetul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, SPP si SRI.
*****

Ziua Nationala, în Aeroportul Otopeni
de Ionut UngureanuDe Ziua Nationala a României, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, în parteneriat cu TAROM organizezeaza „1 Decembrie în aeroport", eveniment care îsi propune sa aduca pasagerilor celui mai mare aeroport din România o mica parte din spiritul si traditiile nationale. Evenimentul s-a desfasurat la terminalul Sosiri al Aeroportului International Henri Coanda (AIHCB), iar pasagerii care au decis sa calatoreasca cu avionul de Ziua Nationala au fost întâmpinati cu un spectacol de dans folcloric si multe surprize din partea celor doua companii.
Cu aceasta ocazie, directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Liviu Radu, a declarat: "De 1 Decembrie, sarbatoarea tuturor românilor începe în aeroport! Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti face dovada binecunoscutei ospitalitati nationale si întâmpina pasagerii Aeroportului International Henri Coanda (români si straini, deopotriva) în haine de sarbatoare, asa cum se cuvine de Ziua Nationala a tuturor românilor. În speranta ca am reusit sa surprindem, înca de la intrarea în tara, spiritul românesc, precum si o mica parte din originalele traditii autohtone, bucurosi uram pasagerilor nostri un calduros 'La multi ani'!".
„TAROM este compania aeriana ce poarta cu mândrie drapelul national peste tot în lume, sutinand de fiecare data valorile si traditiile românesti. Ne bucuram ca putem realiza un eveniment dedicat României, în colaborare cu Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti. Prin celebrarea Zilei Nationale a României, ne propunem sa oferim pasagerilor nostri si tuturor celor care se afla în aeroport în data de 1 decembrie, caldura, buna-dispozitia si opitalitatea specifice României, celebrând împreuna cel mai important moment din istoria acestei tari. Cu acesta ocazie doresc sa le transmit tuturor românilor "La multi ani cu pace, bunastare si fericire!", a declarat Christian Heinzmann, Director executiv TAROM.
Evenimentul „1 Decembrie în aeroport" a fost organizat cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Turism si al Primariei Municipiului Bucuresti.

1 comments:

Anonim spunea...

Mi-a plăcut idea: “De 1 Decembrie, sarbatoarea tuturor românilor începe în aeroport!”

Prof. Dr. Mihaela Sanda Popescu, muzicolog

Trimiteți un comentariu