Tren regal de 1 Decembrie

Tren Regal de 1 Decembrie


Pe 29 noiembrie 2013, Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu, insotiti de Alteta Sa Regala Principesa Elena, au plecat de la Gara Regala Baneasa spre Gara Sinaia.
Pe durata calatoriei, în Vagonul Sufragerie, Principesa Mostenitoare si Principele Radu au primit elevi olimpici români, personalitati ale vietii publice si membri ai Corpului Diplomatic. Calatoria este initiata si organizata de Ministerul Transporturilor.
Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu au reprezentat pe Majestatea Sa Regele Mihai I la ceremonia anuala în onoarea Corpului Diplomatic. Majestatea Sa s-a adresat prima oara Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti în decembrie 1940.
La ceremonie au luat parte Principesa Elena si Nuntiul Apostolic, Decanul Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.
Mesajul Regelui Mihai I a fost citit, în cinci limbi straine, de catre Principesa Mostenitoare si Principele Radu. Evenimentul a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peles.
Corpul Diplomatic a fost invitat la un concert în Sala de Muzica, sustinut de tineri muzicieni, bursieri ai Fundatiei Principesa Margareta a României.
Pe 30 noiembrie 2013, Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare a oferit, în numele Majestatii Sale Regelui Mihai I, certificatul de Furnizor al Casei Regale unor companii comerciale din România. Ceremonia a avut loc în Holul de Onoare, apoi a continuat cu o scurta receptie în Salonul Italian.
La ceremonie a participat Alteta Sa Regala Principesa Elena.
La 30 noiembrie 2013, Alteta Sa Regala Principele Radu a primit, în Sala Florentina a Castelului Peles, înalte personalitati din domeniul istoriei, din România si din strainatate, participanti la conferinta, organizata la Sinaia, timp de trei zile.
Casa Majestatii Sale Regelui a oferit un dineu participantilor la congres, în Sala cu Coloane de la Bastion, în prezenta Altetei Sale Regale Principele Radu, care a acordat Înaltul Patronaj conferintei.
Pe 1 decembrie 2013, cu ocazia Zilei Nationale, Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu au efectuat un drum simbolic, ce onoreza ziua de 1 Decembrie si aduce un omagiu Suveranilor României Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria ai României.
Altetele Lor Regale au fost acompaniate, în tren, de Altetele Lor Regale Principesa Elena si Principele Nicolae, precum si de ministrul Transporturilor, doamna Ramona Manescu.
Calatoria este initiata si gazduita de Ministerul Transporturilor. Gara de Nord (1872) si Gara din Sinaia (1913) sunt edificii ridicate sub domnia Regelui Carol I.
Trenul Regal a plecat din Gara Sinaia, iar plecarea a fost precedata de un ceremonial.
Trenul Regal s-a oprit 15 minute în Gara Ploiesti Vest.
Pe parcursul întregii calatorii, Familia Regala a primit ca musafiri înalti reprezentanti ai vietii politice, economice, culturale si diplomatice din România.
Principesa Mostenitoare, Principele Radu, Principesa Elena si Principele Nicolae, alaturi de ministrul Transporturilor, au participat la ceremonia de inaugurare a "Salonului Regal" de la Gara de Nord, restaurat în forma originala, din vremea Regelui Carol I. 
*****
La parada militara, Principele Nicolae l-a reprezentat pe Regele Mihai I la sarbatoarea nationala. A stat lânga premierul Victor Ponta. Un gest cu o semnificatie importanta.

0 comments:

Trimiteți un comentariu