Mina de aur a Bucurestiului

Bucurestiul sta pe o "MINA DE AUR", dar nu stie sa o VALORIFICEBucurestiul sta pe o adevarata avere, pe care, din pacate, nu stie sa o fructifice. Daca toate cladirile cu valoare istorica din Capitala ar fi introduse în circuitul turistic, s-ar câstiga aproape jumatate de miliard de euro. Estimarea apartine organizatiilor non-guvernamentale. În prezent, proprietarii cladirilor prefera sa le demoleze si sa construiasca imobile noi, cu multe etaje închiriate pe sume mari, iar statul nu face nimic pentru a opri distrugerea patrimoniului.
Bucurestiul are aproape 1500 de cladiri declarate monumente istorice, protejate prin lege împotriva demolarii. Alte 800 de imobile au valoare arhitecturala deosebita dar nu au acest statut privilegiat. Atâtea au mai ramas dupa ce în ultimii au fost demolate mai bine de 1.000 de cladiri cu valoare istorica. Au disparut chiar 100 de cladiri monumente istorice, demolate ilegal. Specialistii spun ca daca ar fi reabilitate si transformate în muzee, cladirile ramase ar aduce profituri anuale de 500 de milioane de euro.
Un exemplu este Casa Nanu Muscel din Piata Romana. Putini stiu ca locuinta în stil neo-romantic cu accente Art Nouveau face parte din cele de tip „hotel", îndragite de burghezia si aristocratia din România sfârsitului de secol XIX. În 2007 ea a fost cumparata de Academia de Stiinte Economice de la fostul proprietar si lasata în paragina. Iar astfel de exemple sunt numeroase în Bucuresti.
"Din cauza mecanismului de piata, din cauza faptului ca autoritatile sunt permisive si lasa constructii înalte în cartiere istorice, investitorul câstiga sute de mii, chiar milioane de euro din demolare si construire mai înalta. Într-o societate normala cum sunt societatile occidentale când regulile sunt clare pentru toata lumea si deci nu ai voie într-un cartier de case sa construietti altceva decât case exista o piata a oamenilor care vor sa stea la casa si pentru care sa stea într-un monument istoric e mult mai interesant decât sa stea într-o casa ordinara", a spus Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Prin demolarea cladirilor istorice, scad sansele orasului de a atrage mai multi turisti straini dornici sa vada capitale europene cu specific arhitectural.

0 comments:

Trimiteți un comentariu