Lansare de carte: "Regele Mihai. Album istoric" de Diana Mandache

"Regele Mihai. Album istoric" de Diana MandacheCartea "Regele Mihai. Album istoric", de Diana Mandache, a fost lansata la standul Editurii Litera din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.
Istoricul Diana Mandache a afirmat ca aceasta lucrare, de 359 de pagini, s-a nascut din nevoia de a face cunoscuta o pagina de istorie a României, prezentând "un portret inedit al regelui Mihai", (...) "un reprezentant al democratiei, un simbol al continuitati si dinastiei".
Ea a marturisit ca nu i-a fost usor sa scrie o carte despre o personalitate aflata în viata. "E dificil. Orice carte despre regalitate reprezinta un lucru important despre istoria României", a spus istoricul.
Scriitorul, politologul si publicistul Stelian Tanase a afirmat ca lucrarea, "desi are un aspect masiv, se citeste usor, în doua seri", textul fiind scris cu multa dragoste, declarând ca a gasit fotografii inedite.
"Nu exista nimic peste demnitatea, maretia, importanta regelui Mihai", a spus Tanase, declarându-se un admirator al fostului monarh.
În opinia lui, aducerea în public a unei asemenea carsi face "un mare bine public", asezând în ordine unele aspecte ale vietii regelui si ale istoriei noastre.
Eseistul, diplomatul si omul politic român Theodor Paleologu a declarat ca lucrarea, de care s-a declarat "foarte încântat" sa o fi primit "moca, cum se spune în limbaj elegant", este una "de suflet", pe care a rasfoit-o "cu afectiunea unui monarhist".
El a marturisit ca, pentru tatal sau (n.r. Alexandru Paleologu), ambasador al României la Paris într-unul din guvernele post-decembriste, al caror reprezentanti l-au împiedicat în anii '90 pe rege sa vina în tara, "momentul acela a fost, atunci, unul penibil".
Pentru jurnalistul Liviu Mihaiu, "regele Mihai este un personaj unic", pe care a spus ca l-a "admirat de când era mic", cartea lansata fiind una de "recuperare a istoriei".
Consilierul privat si avocat al Casei Regale Ioan Luca Vlad a afirmat ca lucrarea ar trebui sa ajunga în tari si pe bancile copiilor, deoarece ea prezinta nu numai o Românie maxima, ci si una normala.
Un breviar istoric care condenseaza într-un mod accesibil si bine documentat o parte importanta a tumultoasei vieti a regelui Mihai I, personalitate care a marcat în mod semnificativ istoria contemporana a României, lucrarea include o selectie ampla de fotografii si documente istorice conturând un inedit si dinamic portret al fostului suveran.
În album sunt prezentate trei aspecte importante ale vietii si personalitatii regelui: educatia si anii formatori, ceremoniile si solemnitatile la care a participat în calitate de principe si de suveran al tarii, petrecerea timpului liber si hobby-urile, prin intermediul fotografiilor de la evenimentele oficiale, precum si de la cele private.
Printre paginile albumului se regasesc fotografii si documente din copilaria si adolescenta regelui - de la nastere si botezul regal, Mihai împreuna cu parintii sau bunicii, cu familii regale europene, Marele Voievod si Scoala palatina, acte scolare, ierbarul principelui mostenitor Mihai sau imagini de la bacalaureat.
Ceremoniile sunt documentate într-un capitol special înfatisând importante solemnitati desfasurate în Parlament sau în Sala Tronului; fotografiile surprind si imortalizeaza parade militare, ceremonii religioase, activitati caritabile, precum si nunti regale europene; vizitele si calatoriile în tara si strainatate sunt prezentate sintetic prin imagini, unele fiind reflectate si prin intermediul unor inedite documente diplomatice, spre exemplu cele emise de autoritatile comuniste cu prilejul vizitelor regelui din martie-aprilie 1948 la Londra sau Washington; imagini cu dineuri si meniuri, care completeaza imaginea ceremonialului regal. Un alt capitol îl constituie cel al portretelor monarhului în vacante, de la schi, golf si echitatie la vânatori regale sau hobby-urile sale precum fotografia si filmul, masinile, motocicletele si avioanele.
De asemenea, sunt prezente si imagini ale resedintelor vizitate în vacante de rege, precum cele din Italia, Villa Sparta sau Villa Cisterna, dar si cele din România de la Mamaia, Foisor, Scrovistea, Banloc, Savârsin. Anexele cuprind o selectie de documente pentru prima oara publicate din Arhivele Nationale ale României, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe precum si din Arhivele Consiliului National pentru studierea Arhivelor Securitatii, începând cu activitatea scolara a Principelui Mihai si continuând cu extrase din documente întocmite de autoritatile comuniste sau din dosarele securitatii.
Alaturi de imagini este reflectata presa timpului sau documente pâna acum nepublicate, printre care scrisoarea principesei Elena catre guvernanta St. John, file din jurnalul reginei bunica, carti postale scrise de principele Mihai catre bunica sa regina Maria, scrisoarea principelui Mostenitor catre tatal sau regele Carol al II-lea, a reginei-mama Elena catre principele Leonid Lieven, dar si schite de amplasament ale trupelor la parade militare sau ale oficialitatilor la ceremoniile religioase, planuri de asezare la masa ale invitatilor. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, Foto: AGERPRES FLUX / Grigore Popescu)

1 comments:

Anonim spunea...

A scrie o carte despre Rege este o lectie de istorie asa cum ar fi trebuit sa fie insasi istoria. Cele 359 de pagini sunt aproape ca zilele unui an in care fiecare zi e o pagina de suflet.

Dr. Mihaela Sanda Popescu, Muzicolog

Trimiteți un comentariu