Film ICR la BerlinPe data de 14 noiembrie, Institutul Cultural Roman Berlin a prezintat în premiera la Berlin filmul „Odessa". Unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale lui Florin Iepan, filmul „Odessa" este o coproductie româno-germana, care prezinta un capitol sumbru al istoriei nationale: masacrarea evreilor de catre trupele române în cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Daca în Germania acest episod sumbru din istorie a fost memorializat sistematic prin numeroase productii artistice si cinematografice ambitioase, în România tema deportarii evreilor a ramas un capitol difuz al istoriei nationale, putin popularizat la nivelul opiniei publice. În 1941, între zilele de 22 si 24 octombrie, si-au pierdut viata aproximativ 22 000 de oameni de origine evreiasca la ordinele maresalului Ion Antonescu, un personaj care s-a perpetuat în memoria colectiva a românilor ca o personalitate de seama a istoriei. Odessa este un film provocator si controversat, pentru ca resusciteaza un episod istoric dramatic care nu este înca asumat în constiinta românilor de astazi.
Cu ocazia prezentarii filmului sau la sediul ICR Berlin, regizorul Florin Iepan va lua parte la proiectie si la o discutie cu publicul.
Nascut în 1968 la Timisoara, Florin Iepan este unul dintre cei mai activi realizatori de film documentar din România. A lucrat ca regizor si producator la Sahia Film, la Pro Tv, TVR si a fondat în 1999 compania SUB-CULT-URA, una dintre primele companii de productie independenta din România specializata pe film documentar. Florin Iepan a realizat peste 40 de filme documentare si productii TV, cu care a obtinut mai multe premii în tara si în strainatate, precum si audiente record la televiziune.
Filmul va fi proiectat în limba româna cu subtitrare în limba engleza.

0 comments:

Trimiteți un comentariu