Enrico Fanciotti

ENRICO ANDREA FANCIOTTI (1924-1993)
Compozitor, arhitect, pianist, sef de orchestra, textier, dirijor.S-a nascut la Braila pe 11 februarie 1924 intr-o familie de italieni.Tatal, ROMOLO FANCIOTTI, medic primar chirurg urolog la spitalul din Braila. Mama, ZOE EMA FANCIOTTI, fiica pianistului concertist ANDREA BALLATI si a profesoarei de canto EMMA BALLATI, ambii cu studii muzicale in Italia.
Inca de mic, talentatul Ricu (cum era numit de prieteni si familie) a manifestat aptitudini  muzicale  innascute,  astfel ca de la 4 ani a primit de la mama lui primele notiuni muzicale, apoi, a  inceput sa aprofundeze cu bunicii Balatti. Dupa ce a primit o solida educatie muzicala in familie a urmat cursurile Conservatorului particular GEORGE CAVADIA din cadrul Societatii Filarmonice LYRA. A studiat cu renumitele profesoare GIUSEPPINA PAPANTI si THALIA DIMOPOL. Cele 4 clase primare le-a urmat la Scoala romano-catolica de baieti. A fost un elev silitor astfel ca a incheiat clasa a 4-a primar cu media 9,75. In 1934 s-a inscris la Liceul de baieti NICOLAE BALCESCU din Braila.
Mama, o femeie extrem de pioasa si sensibila  i-a insuflat de mic dragostea pentru arta, rafinamentul, bunul gust si in egala masura evlavia pentru sfanta Fecioara Maria. Ca ministrant la Biserica romano-catolica din Braila a participat la viata religioasa a comunitatii dar a luat si lectii de orga, instrument pe care la purtat in suflet toata viata.
In cadrul liceului  practic nu a existat manifestare culturala la care sa nu participe cu mult aplaudate recitaluri de pian. In egala masura s-a implicat in organizarea evenimentelor culturale,venind mereu cu idei si sugestii. S-a remarcat in special la muzica, desen si matematica. In ultimii ani de liceu a infiintat o formatie de muzica usoara cu mare impact in tineretul vremii. Tot din aceasta perioada dateaza si primele compozitii muzicale. Dupa terminarea liceului s-a inscris la Facultatea de Arhitectura ION MINCU din Bucuresti. Cum era de asteptat s-a impus imediat in cadrul manifestarilor culturale studentesti impreuna cu LIVIU CIULEI si GEORGE MARINESC

0 comments:

Trimiteți un comentariu