Doliu in lumea artistica

DOLIU ÎN LUMEA MUZICII POPULARE. Cântareata ANGELA MOLDOVAN a murit
de Iuliana TudorANGELA MOLDOVAN A MURIT. Lumea folclorului e din nou în doliu. Angela Moldovan, una din cele mai iubite voci ale muzicii populare romanesti, a murit, anunta realizatoarea emisiunii "O data-n viata" de la TVR, Iuliana Tudor.

Nascuta pe 19 septembrie 1927, la Chisinau, Angela Moldovan s-a mutat de familie la Tîrgu Mures, apoi la Timisoara si Suceava. A fost casatorita cu actorul Victor Moldovan, si cu textierul, scenaristul Mircea Block, autorul versurilor a mai multor binecunoscute cântece precum „Fata neichii", „Sarba de la Deleni", „Ia mai zi-i mai fluiera?", „Merge satul la cules", „Dorul ma cata pe-acasa".  În anul 1953 devine solista a Ansamblului „Barbu Lautaru". Mai târziu este acceptata în cadrul Ansamblului "Ciocârlia". Apoi a câstigat un concurs pentru un post de solista si a început sa cânte în diferite spectacole.
Melodia cu care s-a lansat, în anii '60, este "La Oglinda", pe versuri de George Cosbuc. A urmat "Mi-am facut bundita noua", cântec pe care l-a învatat de la bunica sa din Basarabia, si care a devenit cel mai mare hit al artistei, fiind preluat si de alte colege de breasla. A mai lansat numeroase alte piese: "Cine sta posomorâta", "Asta-i sârba maruntica", "Mi-am pus dorul pe cântar", "Fata neichii". Este cunoscuta publicului larg si din aparitia în filmul "Veronica".
Angela Moldovan a primit pe 29 noiembrie 2002 Ordinul national Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia româneasca si universala".

*****

A murit actorul Geo Costiniu
de Alina NeaguActorul Geo Costiniu a incetat din viata luni seara, la varsta de 63 de ani. Comparat cu Alain Delon, Geo Costiniu a jucat de-a lungul carierei in peste zece filme si in cateva zeci de piese de teatru, majoritatea pe scena Teatrului Odeon din Bucuresti, pe care il numea "teatrul sau de suflet". In ultimii ani, Geo Costiniu a avut probleme de sanatate care l-au tinut departe de scena, inclusiv o fractura de sold. Ultimul spectacol in care a putut fi vazut a fost "Marchizul de Sade", pe scena Teatrului Odeon.
"Inca o data ne amintim de faptul ca ii bagam in seama pe oameni cand nu mai sunt. El a fost un actor bun, a avut o suferinta apoi a uitat toata lumea de el", a declarat marti actorul Dorel Visan, la Romania Tv.
"Nu am jucat cu el niciodata, nu l-am cunoscut, dar l-am apreciat ca actor. Stresul este îngrozitor în aceasta meserie, din pacate nimeni nu scapa de moarte. Soarta este aceeasi pentru toata lumea. Dumnezeu sa-l odihneasca!", ne-a declarat doamna Stela Popescu.
"L-am cunoscut ca actor. Un om plin de talent, cu un farmec deosebit si cu o priza enorma la public. Era un om tonic, spiritual. (...) Un om plin de farmec", a declarat Ion Dichiseanu pentru Mediafax.
De asemenea, Dichiseanu a spus ca l-a cunoscut pe Geo Costiniu "ca om" în timpul filmarilor pentru pelicula "Neînvinsa-i dragostea", lansat în 1993. "Un om foarte cald, cu farmec. Îmi pare nespus de rau. Este o pierdere pentru teatrul românesc", a conchis actorul.
Geo Costiniu s-a nascut pe 23 aprilie 1950 la Bucuresti si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1973, avandu-i ca profesori pe Dem Radulescu si Octavian Cotescu.
A debutat in timpul facultatii la Teatrul Bulandra, pentru ca, dupa absolvire, sa fie repartizat la Teatrul National din Iasi.
Un an mai tarziu, este angajat la Teatrul Giulesti din Capitala, actualul Teatru Odeon.
Cele mai importante filme in care a jucat Geo Costiniu (sursa: Cinemagia.ro):
Astept provincia (1995) - Mircea Ursu; Neinvinsa-i dragostea (1993) - Aurica Capatana; Patul conjugal (1993) - inginerul Eugen, sotul Stelei; Capul de ratoi (1992); Intamplari cu Alexandra (1989);
De ce are vulpea coada? (1988) - Eugen, Tatal lui Gabi; Niste baieti grozavi (1987) - Rexona; Un oaspete la cina (1987); Ora zero (1979) Ciocolata cu alune (1978); Septembrie (1978) - Vali Abrudan;
Nemuritorii (1974) - ofiter; Parasutistii (1972).

*****

A murit Mircea Crisan, un legendar actor român de comedie


A fost unul dintre cei mai mari comici ai României. Era considerat urmasul lui Tanase. Numele lui a ramas sinonim cu umorul amar, cu umorul spumos, cu umorul în toate formele lui, dupa ce, ani întregi, românii i-au ascultat vocea si glumele în întuneric, la mici radiouri cu baterii, la Europa libera.
Mircea Crisan s-a nascut într-o noapte de august, într-un tren care mergea spre Maramures. Baietelul, pe nume Mauriciu Kraus, a crescut într-o familie de evrei, negustori ambulanti. Într-un interviu, Mircea Crisan povestea cum mergeau dintr-un bâlci în altul si cum, la cinci ani, l-a dat la o parte pe tatal lui de lânga taraba cu jocuri, ca sa se ocupe el de clienti.
Destinul l-a purtat apoi spre lumea teatrului. A urmat Conservatorul de Arta Dramatica, clasa Maria Filotti si a debutat la 19 ani în spectacolul "Lozul cel mare" de Shalom Alehem la vestitul teatru Baraseum din Bucuresti. A aparut pe scena alaturi de artisti importanti, de la Maria Tanase la Puiu Calinescu sau Anda Calugareanu si, de asemenea, în numeroase productii de radio si televiziune, devenind unul dintre cei mai îndragiti umoristi din România.
În 1967, cu ocazia unui turneu la Paris, a hotarât sa nu se mai întoarca în tara, stabilindu-se apoi în Germania, unde a ramas pâna în ultima zi a vietii si dincolo de ea, scrie EVZ.ro.

*****

Octavian Sava


A murit omul caruia Alexandru Arsinel îi datoreaza mult din succesul sau. Tocmai de aceea, directorul Teatrului de Revista "Constantin Tanase" din Bucuresti este devastat de pierderea suferita.
Octavian Sava, scriitor, textier si umorist, a murit, luni seara, la vârsta de 85 de ani.
Alexandru Arsinel a mai declarat pentru MEDIAFAX ca "moartea lui Octavian Sava reprezinta una dintre cele mai mari pierderi, fiind printre ultimii mari scriitori ai Revistei. Destinul lui a fost legat, dincolo de televiziune si radio, si de Teatrul de Revista «Constantin Tanase. A lucrat la multe spectacole si era un om cu care se putea lucra extrem de usor, un scriitor de mare calitate".
"A fost alaturi de teatru pâna în ultimul moment, iar ultima revista (spectacol, n.r.) pe care urmeaza sa o scoata are si texte de ale sale. Avea o suferinta mai veche. A murit într-o discretie totala", a mai spus Arsinel.
Octavian Sava a semnat textele pentru numeroase spectacole ale Teatrului de Revista "Constantin Tanase", printre care "Piei, drace!!!" (alaturi de Mihai Maximilian, Nae Lazarescu, Dan Mihaescu), în regia lui Bitu Falticineanu si Cezar Ghioca, "Veselia nu-i în criza" - musical umoristic - (alaturi de Mihai Maximilian, Nae Lazarescu, Vasile Muraru), în regia lui Bitu Falticineanu, "O premiera furtunoasa", musical dupa I.L.Caragiale, în regia lui Cezar Ghioca, "Omul care a vazut moartea" (alaturi de Marius Teicu), în regia lui Constantin Dicu, si "Nevestele vesele", în regia lui Alexandru Arsinel (alaturi de Nae Lazarescu, Geo Tipsie, Mihai Maximilian, A Storin).
De asemenea, a lucrat la productii de televiziune, în calitate de scenarist sau producator, printre acestea numarându-se "A doua cadere a Constantinopolului" (1994), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Cum ne-ar vrea barbatii?!" (scurtmetraj de televiziune, 1982), "Bufetul «La Senat»" (scurtmetraj de televiziune, 1973), "Recomandari" (scurtmetraj de televiziune, 1971), "Post restant" (1961), "La un restaurant de lux" (scurtmetraj de televiziune, 1994), "Avocatul" (scurtmetraj de televiziune, 1976), "Originea si evolutia vehiculelor" (scurtmetraj de televiziune, 1973), "Informatii-gara" (scurtmetraj de televiziune, 1971).
A realizat primul serial radiofonic românesc, o adaptare dupa "Tartarin din Tarascon", de Alphonse Daudet, care a avut premiera în august 1951.

0 comments:

Trimiteți un comentariu