Din Romania

85 de ani de la înfiintarea Radioului NationalLa 1 noiembrie 1928, la ora 17,00, se inaugura cu apelul „Alo, Alo, aici Radio Bucuresti, România" postul national de radio.
Primele cuvinte au fost rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românesti, dupa care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtuna, în care radioul românesc era definit „Un suflet nou", potrivit agerpres.ro. În ziua inaugurala, postul national de radio a difuzat muzica de dans, informatii din presa, buletine meteo si stiri sportive.

La microfonul radioului au vorbit, pe rînd: Tudor Arghezi, Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu, Ion Fintesteanu, Constantin Nottara, George Vraca s.a. Ulterior, si-au facut debutul emisiuni dedicate atît femeilor, cît si temelor culturale, dar si o serie de transmisiuni umoristice si emisiuni clasice: „Ora copiilor", „Ora vesela", „Teatrul radiofonic", cursuri de limba straina, „Cronica dramatica", „Cronica literara", „Cronica cinematografica". Emisiunile erau alcatuite de un consiliu condus de Dragomir Hurmuzescu, din care faceau parte I. Al. Bratescu Voinesti, Dimitrie T. Alesseanu si Mihail Jora. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a tinut cele mai multe conferinte radiofonice: Nicolae Iorga. Ulterior, din primele lui cuvîntari a fost editat volumul „Sfaturi pe întunerec". Tot la radio a debutat, mai tîrziu, în primavara lui 1965, si Corneliu Vadim Tudor, elev în clasa a IX-a, la Sfîntul Sava.
*****

«Fiti mândri ca sunteti ROMÂNI!»În urma cu 117 ani, Badea Cârtan pasea în Roma, dupa 45 de zile de mers pe jos pe un ger naprasnic. Unicul scop al calatoriei sale era reîntregirea neamului, adica revenirea românilor din Transilvania la tara mama. Mâine, de Ziua României, un alt temerar, Mirel Magop, îsi încheie, tot la Roma, calatoria pe urmele "Dacului cazut de pe Columna".
Mirel, un tâmplar de 44 de ani din Vatra Dornei, a plecat pe jos, pe 7 august, din comuna sibiana Cârtisoara. Îmbracat în costum national, cu cojoc si opinci, globe-trotterul si-a luat traista cu câteva carti la spinare si a purces spre Roma.
Ziua a mers pe marginea drumului, iar noaptea a dormit ori pe la oamenii cu suflet mare care l-au primit în casele lor, ori în iarba, acoperit cu cojocul sau. Dupa atâtia kilometri parcursi pe jos, Mirel va ajunge mâine la Roma, aidoma predecesorului sau.
El va presara pamânt luat de la Sarmizegetusa la Columna lui Traian, în prezenta zecilor de români care si-au anuntat prezenta la eveniment.
"Prin gestul meu, am vrut, în primul rând, sa-i aduc un omagiu unuia dintre cei mai mari luptatori pentru reîntregirea neamului nostru. În al doilea rând, vreau ca semenii nostri sa fie mândri când spun ca sunt români", ne-a marturisit Badea Cârtan al zilelor noastre.
*****

Prima conferinta de Craciun în România

Pe 3 Decembrie 2013, Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei a participat la „Christmas lecture", proiect care s-a aflat la prima editie, si este Sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei.
Conferintele de Craciun ale Royal Institution au loc anual, si au fost inaugurate de Michael Faraday in anul 1825, cand exista prea putina preocupare pentru educatia stiintifica a tinerilor, dar si a populatiei in general. Au avut loc de atunci in fiecare an, cu exceptia anilor celui de al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1966, Conferintele de Craciun au fost televizate de BBC. In spiritul conferintelor organizate de Royal Institution, Romania devine astfel prima tara din afara Marii Britanii care organizeaza asemenea manifestari publice.
*****

Sentinta a fost data cu multi ani in urma...In 1986, intr-o vineri, Ceausescu a hotarat sa demoleze Spitalul Brancovenesc si luni a inceput demolarea. Era un spital proaspat renovat, monument istoric, salile de operatie erau de marmura, dar n-a contat.
Spitalul fusese fondat de Safta Brancoveanu si era o pisanie in hol care spunea ca:
 "Se face acest spital pentru saraci si de moarte napraznica in zi de Craciun sa moara cel care se va atinge de acest spital".
*****

2014, taxe noiPrincipalele decizii luate de guvern dupa discutiile purtate cu Fondul Monetar International.
- Salariul minim brut va creste în doua etape. De la 1 ianuarie 2014, va creste de la 800 la 850 de lei, iar de la 1 iulie 2014 salariul minim va fi 900 de lei.
- Accizele nu se mai calculeaza în functie de rata de schimb, ceea ce ar fi dus la o scadere de 1,6 a acestora în 2014. Ele vor fi indexate cu rata inflatiei, astfel ca accizele vor fi mai mari de anul viitor cu circa 3%.
- Pensiile vor fi indexate cu 3,76% tot de la 1 ianuarie
- Se introduce, în premiera, o acciza de 7 eurocenti (circa 32 de bani) pe litrul de carburant. Guvernul spera sa obtina astfel circa 500 de milioane de euro pe an. Bani care vor merge, promite premierul, spre constructia de autostrazi.
- Desi s-a vehiculat ideea ca vor scadea si contributiile de asigurari sociale platite de angajator pentru fiecare angajat, FMI a anuntat ieri ca aceasta masura nu se regaseste în proiectul de buget pe anul viitor. Abia dupa 1 iulie 2014 ar putea fi decisa o scadere între 3 si 5% dar numai daca vor fi identificate resurse financiare care sa compenseze aceasta reducere.
*****

Simona Halep încheie anul pe locul 11 WTAVictoria din Turneul Campionilor de la Sofia a adus-o pe Simona Halep pe locul 11 WTA, cea mai buna clasare a sa din cariera.
Simona a obtinut la Sofia al 6-lea trofeu al anului, fiind a doua tenismena din lume ca numar de trofee câstigate în 2013, dupa Serena Williams (11). Totusi, Simona este singura care a câstigat pe toate suprafetele în acest an.
Cele 53 de victorii din acest an au adus-o pe Simona pe locul 11 în clasamentul WTA, cu 3335 de puncte.
Urmatoarea românca în clasament este Sorana Cîrstea, care se mentine pe locul 22, cu 2170 de puncte. Monica Niculescu (locul 60 – 1035 de puncte) si Alexandra Cadansu (locul 62 – 967 de puncte) ne mai reprezinta în Top 100 WTA.
Urmatoarea clasata în top este Irina Camelia Begu, pe locul 124 (499 puncte), apoi Alexandra Dulgheru, pe locul 157 (405 p). În Top 200 mai intra si Andreea Mitu, pe locul 179, cu 350 de puncte.
Iata cum arata Top 10 WTA la final de an:

1. Serena Williams - 13.260 pucte
2. Victoria Azarenka - 8.046 p
3. Na Li - 6.045 p
4. Maria Sharapova - 5.891 p
5. Agnieska Radwanska - 5.875 p
6. Petra Kvitova - 4.775 p
7. Sara Errani - 4.435 p
8. Jelena Jankovici - 4.170 p
9. Angelique Kerber - 3.965 p
10. Caroline Wozniacki - 3.520 p

1 comments:

Anonim spunea...

Ori eu n-am fost prea atentă, ori aici, în RO, se vorbește prea mult despre borfași, că eu nu am auzit despre: “Pe 3 Decembrie 2013, Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei a participat la „Christmas lecture", proiect care s-a aflat la prima editie, si este Sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei. Conferintele de Craciun ale Royal Institution au loc anual, si au fost inaugurate de Michael Faraday in anul 1825, cand exista prea putina preocupare pentru educatia stiintifica a tinerilor, dar si a populatiei in general.”
și că…
“…Romania devine astfel prima tara din afara Marii Britanii care organizeaza asemenea manifestari publice”.
Dă-le, Doamne, la toți după sufletul lor și iartă-mă, Doamne, că încă nu-mi pot iubi dușmanii!
“Spitalul fusese fondat de Safta Brancoveanu si era o pisanie in hol care spunea ca:
Se face acest spital pentru saraci si de moarte napraznica in zi de Craciun sa moara cel care se va atinge de acest spital".

Prof. Dr. Mihaela Sanda Popescu, muzicolog

Trimiteți un comentariu