Comunitatea romana din Montreal

O românca a fost aleasa consilier municipal în MontrealRomânca Magda Popeanu a fost aleasa în functia de consilier în districtul Côte-des-Neiges din Montreal, în provincia canadiana Quebec, în urma alegerilor de duminica
Membra a partidului Projet Montreal, Popeanu a obtinut 1.953 de voturi (respectiv 30,86 la suta) din totalul de 6.485 de sufragii exprimate, devansând-o pe Helen Fotopulos cu 77 de voturi.
Magda Popeanu locuieste în Côte-des-Neiges–Notre-Dame-de-Grâce din 1992 si a fost presedinta Projet Montreal din 2006 si pâna în 2010. De origine româna, ea a fost candidata partidului în alegerile din 2005 si 2009 în Côte-des-Neiges, când a obtinut 16 la suta si, respectiv, 31,6 la suta din voturi.
Dupa ce si-a obtinut licenta în Inginerie electronica si a lucrat în domeniul IT, ea si-a dedicat ultimii 20 de ani învatamântului si facilitarii schimburilor sociale si profesionale în domeniul sau de activitate.
Adepta a educatiei continue si dinamice si dornica sa-si împartaseasca experienta, ea detine un certificat de Formator pentru adulti în mediul scolar, o diploma în Interventie în formarea profesionala si urmeaza sa îsi termine formarea în Administrarea institutiilor scolare. În prezent, ea este director adjunct la Centrul de formare profesionala Leonardo da Vinci, cladirea Côte-Vertu.
Popeanu militeaza de opt ani pentru pastrarea mostenirii, sigurantei si linistii districtului Côte-des-Neiges - Notre-Dame-de-Grâce, precum si pentru un mediu de viata de calitate înalta prin cresterea responsabilitatii sociale, a respectului fata de mediu si fata de ceilalti.
Consiliul municipal este principala instanta decizionala a orasului Montreal si este format din 65 de alesi: primarul general, care este si primarul sectorului Ville-Marie, 18 primari de sector si 46 de consilieri municipali.
*****

Ceremonia anuala a Burselor de Excelenta ale Universitatii din Montréal, 2013

La 20 noiembrie 2013, în Aula de Onoare a Universitatii din Montréal, a avut loc Ceremonia anuala de premiere si decernare a Burselor de Excelenta pe anul 2013. In cadrul acestui eveniment anual de prestigiu, Facultatea de studii superioare si post-doctorale (FESP) aduce omagiu detinatorilor celor mai bune dosare de Master si Doctorat din cadrul Universitatii din Montréal, care s-au distins si în acest an prin calitatea rezultatelor academice si stiintifice.
Este de mentionat prezenta printre laureati a doi români-canadieni, dl. Cosmin Popovici-Toma PhD Doctorand în Literaturä de limba franceza si a dl. Daniel-Constantin Manolescu PhD Doctorand în Medicinä/Nutritie biomedicalä, care obtine acest prestigios premiu de excelenta anual pentru a treia oara în general si a doua consecutiv. Ceremonia s-a încheiat prin discursurile oficialitatilor din conducerea Universitatii si un vin de onoare.
 *****

Romanii din Montreal pentru Rosia MontanaPe 3 noiembrie 2013, pe lânga cel de-al 9-lea miting de protest ce a avut loc la Montreal (1010 Sherbrooke Ouest) împotriva proiectului de minerit cu cianuri al RMGC, a avut loc si un alt eveniment, ilustrat de fotografia de mai jos. Este vorba de un proiect fotografic de creare a unui banner global de solidaritate cu Rosia Montana. Ideea a aparut pe Facebook si apartine unui român din Dublin, Cristian Cacovean. S-a creat un grup - intitulat „Proiect banner global pentru Rosia Montana" - unde în urma discutiilor cu români din diverse orase ale lumii a fost compus un mic text, format din mai multe sloganuri. Fiecarui oras participant i-a revenit un cuvânt, ce a constituit obiectul unui banner creat local, dupa specificatii precise (dimensiuni, font etc.). Fiecare grup de români, din fiecare oras, s-a reunit pentru o fotografie cu acel cuvânt/banner ce i s-a atribuit. Banner-ul global va fi creat prin alaturarea tuturor fotografiilor astfel realizate.
La acest proiect international participa grupuri de români din 22 de orase ale lumii, la care s-au adaugat trei din România. Iata lista acestora si textul bannerului global: Dublin - ROMÂNI, Atena - A SOSIT, Roma - VREMEA, Viena - SCHIMBARII!; Munchen - VIITORUL, New York - NE APARTINE!; Hanovra - APARAM, Hamburg - PATRIMONIUL, Washington DC - NATURA, Montreal - SI OAMENII!; Londra - SOLIDARITATE! Bruxelles - ÎMPREUNA, Berlin - PUNEM, Toronto - CAPAT, Paris - TRADARII, Copenhaga - SI CORUP?IEI!; Amsterdam - TREZITI-VA, Madrid - SI IMPLICATI-VA, Praga - ACUM!; Chamonix-Mont-Blanc - TOTI, Chicago - PE-UN GÂND, Geneva - SI ÎNTR-UN, Koln - SUFLET, Bucuresti - UNITI, Brasov - SALVAM, Rosia Montana - ROSIA MONTANA!
Claudiu Iulian Scrieciu (membru în comitetul director al Asociatiei Române din Canada) este cel caruia îi datoram prezenta Montrealului în cadrul acestui proiect international de solidaritate cu Rosia Montana. El este cel care a participat la discutiile pe grupul „Proiect banner global pentru Rosia Montana" si cel care a asumat realizarea bannerului montrealez. Iar cuvântul care ne-a revenit este graitor, caci campania RMGC are bani, cea de salvarea a Rosiei Montane are OAMENI.
Accent Montreal, www.accentmontreal.com
FOTO: stiri
*****

Cenaclul EpigramistilorDesfasurata sub deviza celebrelor versuri: Subsemnatul - proletar-/ N-am nimic în buzunar! (G. Topârceanu), pe 31 octombrie 2013, a avut loc, la Centrul Comunitar 6767, Cote-des-Neiges, din Montreal, a saptea reuniune a Cenaclului Epigramistilor „Pastorel Teodoreanu".
Ca de fiecare data, asistenta s-a bucurat de prezenta conducerii Asociatiei Culturale Române, gazda ospitaliera a acestor întruniri deosebite. Moderatorul sau arbitrul galei a fost epigramistul Mike Farkas, care a reusit sa imprime manifestarii un ritm alert.
Prin interventiile pline de aplomb s-au remarcat câtiva recitatori de marca, precum: Letitia Belivaca, Maria Palcu, Eva Halus, Viorica Lavric, Melania Rusu-Caragioiu, Gina Radu, Lidia Ureche-Coté, Adrian Erbiceanu, George Filip, Traian Gardus, Mike Farkas, Serban Silion, Marian Costache, Nicolae Dan Cosereanu, Eduard Alexandru si Ion Anton Datcu, presedintele cenaclului. S-au oferit mai multe premii. Epigramistii Melania Rusu-Caragioiu, Adrian Erbiceanu si Traian Gardus au primit diplomele de Cavaler al Floretei cu Patru Muchii Inteligente.
Tot cu acea ocazie a avut loc un interesant festival al articolelor vestimentare, deoarece sedinta respectiva a coincis cu sarbatoarea Halloween-ului. Palariile doamnelor, Letitia Belivaca, Maria Palcu si Melania Rusu-Caragioiu, au fost apreciate de asistenta. De altfel, doamna Consul Letitia Belivaca a oferit Cenaclului Epigramistilor un cadou deosebit. Este vorba de un album de mare valoare spirituala si emotionala, care ilustreaza Primul Festival I.L.Caragiale, desfasurat la Bucuresti, în anul 2012.
Televizunea K2Tvro a fost prezenta, ca de fiecare data, pentru a transmite, în lume, imagini inedite.
Viitoarea întâlnire a epigramistilor va avea loc, pe 28 noiembrie 2013, tot la Centrul Comunitar din Cote-des-Neiges si va avea deviza: Am întâlnit barbati destepti si culti,/ Dar si poeti - si înca foarte multi!... (Ghiocel Constantinescu)
Pentru imformatii suplimentare, puteti apela la fondatorul cenaclului, memorialistul Ion Anton Datcu, telefon: (450) 622-6845.

Consiliul Cenaclului Epigramistilor din Montreal
*****

DIONIS - clubul iubitorilor de vinLa 15 noiembrie 2013, a avut loc la Chateau Royal din Laval, sala Rome, evenimentul de lansare al vinurilor romanesti si moldovenesti, organizat de catre nou infiintatul Club Dionis - clubul iubitorilor de vin.
Evenimentul s-a dorit a fi unul de inalta clasa, evidentiindu-se prin tinuta si unicitate. Organizat sub forma unui coctail, acesta a reunit peste 120 de invitati de marca din cele doua comunitati de limba romana, comunitatea romanilor si comunitatea moldovenilor din Québec. In cadrul sau au fost degustate 15 sortimente de vinuri din podgorie Jidvei si Murfatlar din Romania precum si Chateau Vartely din Republica Moldova. Participantii au avut ocazia sa savureze vinuri traditionale ca Riesling, Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Chardonnay, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Feteasca Neagra etc, vinuri ce vor putea fi comandate prin intermediul Clubului Dionis. Au mai fost degustate cateva sortimente de tuica de Moldova si Vinarsul de Jidvei. Podgoriile au fost prezentate prin intermediul catorva momente multimedia.
Au acceptat invitatia si au participat la Eveniment, Consulatul Roman din Montreal, personalitati marcante al asociatiilor romanilor si moldovenilor din Québec (Asociatia Romanilor din Canada, Comunitatea Romanilor din Monteregie si Comunitatea Moldovenilor din Quebec), AGAR, ziarele Ziarul Impact, Pagini Romanesti, ZigZag Roman-Canadian si Moldova 9, precum si televiziunea K2-TVRo Montreal.
Evenimentul a fost organizat de MAXIM IMPEX INC. si CLUB DIONIS cu sprijinul dlui. Codrin Diaconu, Clinica de fizioterapie GET FIT PHYSIO si MOLDCAN Distribution.
*****

Festivalul filmului romanesc la MontrealIn perioada 9-15 decembrie 2013, la Montreal a avut loc Festivalul filmului romanesc. Evenimentul s-a desfasurat la Cinema Space, Centrul Segal. Organizator: Asociatia Rocade.
Au participat actori de prestigiu Maia Morgenstern si Mircea Rusu, precum si criticul de film Irina Margareta Nistor, care a vorbit despre "Horatiu Malsaiele - actor si regizor"; "Tudor Giurgiu - regizor si producator"; "Luminita Gheorghiu si Marcel Iures vs. comunism"; "In memoriam Geo Saizescu"
Au fost prezentate filmele: "Funeralii fericite" (2013) si "Nunta muta", regia Horatiu Malaiele; "Despre oamni si melci" (2012), regia Tudor Giurgiu; "Cainele japonez" (2013), regia Tudor Cristian Jurgiu; "Tatal Fantoma" (2011), regia Lucian Georgescu; "Sunt o baba comunista" (2013), regia Stere Gulea; "Pozitia copilului" si "Ursul de aur" (2013), regia Calin Peter Netzer, "Iubirea elena" (2010), regia Geo Saizescu.
*****

Aniversarea de 40 de ani a Catedralei "Sf. Ioan Botezatorul" din Montreal 

Maria Vera Neagu,
Viata cultelorÎn zilele de 22-24 noiembrie 2013, comunitatea ortodoxa româna „Sf. Ioan Botezatorul" din Montreal (Canada) si-a sarbatorit cea de a 40-a aniversare. Noua parohie a fost înregistrata în luna noiembrie a anului 1973 si la 23 decembrie, în duminica dinaintea Craciunului, a fost savârsita prima Sf. Liturghie de catre Pr. protoiereu Constantin Iuga si de Pr. George Chisca, proaspat  hirotonit preot la vremea aceea de catre Arhiepiscopul Victorin Ursache (1912-2001).
În timpul celor 40 de ani de slujire a românilor ortodocsi din Montreal, parohia a fost martora a multor evenimente istorice. În mai 1978, Mitropolitul Teoctist Arapasu al Moldovei si Bucovinei a condus slujba de sfintire a bisericii. În mai 1979, Patriarhul Iustin Moisescu (1977-1986) a vizitat parohia. Un eveniment important în viata Arhiepiscopiei a avut loc la 14 iulie 2002, când vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arapasu a prezidat slujba hirotoniei noului Arhiepiscop, Î.P.S. Nicolae Condrea, în prezenta unor Mitropoliti si Episcopi din România, dar si a reprezentantilor jurisdictiilor ortodoxe de pe continentul nord american.
Sarbatoarea de anul acesta a început vineri 22 noiembrie cu slujba Sf. Maslu savârsita de IPS Arhiepiscop Nicolae, PS Episcop Vicar Ioan Casian si un sobor de 7 preoti. Seara la slujba Vecerniei, credinciosii s-au bucurat sa primeasca binecuvântarea si sa asculte cuvântul de învatatura al IPS Mitropolit Teofan Savu al Moldovei si Bucovinei, invitat special la aceasta aniversare si delegat al PF Patriarh Daniel Ciobotea.
Duminica dimineata, 24 noiembrie ierarhi, preoti si credinciosi s-au adunat pentru Sf. Liturghie. La Sf. altar au slujit IPS Mitropolit Teofan, IPS Arhiepiscop Nicolae, PS Episcop Ioan Casian, Parintele Arhimandrit Nichifor Horia, exarhul mânastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, Pr. Prot. George Chisca, alaturi de alti preoti din Montreal. Au mai fost prezenti Maria Ligor, ambasadoarea României în Canada, Lucica Iatic, consulul general al României la Montreal, alti oaspeti de onoare. IPS Teofan a citit mesajul PF Patriarh Daniel la acest eveniment si a oferit, în numele PF Daniel mai multe daruri. Ca semn de aleasa pretuire si binecuvântare, Parinte Paroh George Chisca a primit Ordinul „Sfintii Împarati Constantin si Elena" pentru clerici, iar parohia Sfântul Ioan Botezatorul din Montreal Diploma omagiala „Sfintii Împarati Constantin si Elena", însotita de medalia omagiala.
Masa festiva a încheiat aceasta sarbatoare. Oaspetii si membrii comunitatii au exprimat felicitari cu ocazia acestei zile aniversare, citim pe site-ul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor doua Americi.

1 comments:

Anonim spunea...

Rubrică diversă în cheia unui patriotism de bun simț.
Talent românesc?...
Popeanu militeaza de opt ani pentru pastrarea mostenirii, sigurantei si linistii districtului Côte-des-Neiges - Notre-Dame-de-Grâce, precum si pentru un mediu de viata de calitate înalta prin cresterea responsabilitatii sociale, a respectului fata de mediu si fata de ceilalti.
Este de mentionat prezenta printre laureati a doi români-canadieni, dl. Cosmin Popovici-Toma PhD Doctorand în Literaturä de limba franceza si a dl. Daniel-Constantin Manolescu PhD Doctorand în Medicinä/Nutritie biomedicalä, care obtine acest prestigios premiu de excelenta anual pentru a treia oara în general si a doua consecutiv.
Claudiu Iulian Scrieciu (membru în comitetul director al Asociatiei Române din Canada) este cel caruia îi datoram prezenta Montrealului în cadrul acestui proiect international de solidaritate cu Rosia Montana.
… sau semințele au încolțit în solul care trebuie !...

Prof. Dr. Mihaela Sanda Popescu, muzicolog

Trimiteți un comentariu