Academician Maya SimionescuAcademicianul Maya Simionescu, care a primit distinctia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, în cadrul unei ceremonii organizate la Resedinta Frantei din Bucuresti, considera ca înalta distinctie apartine, deopotriva, Academiei Române, Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta si tuturor cercetatorilor români.
"Ea e un simbol si un omagiu pe care Franta îl acorda tuturor cercetatorilor români", a spus Maya Simionescu, scrie Agerpres.
Academicianul a marturisit ca modelul sau în viata a fost Marie Curie si a spus ca profesorul Nicolae Simionescu, sotul sau, i-a revelat secretul si frumusetea stiintei, în timp ce George Emil Palade, lânga care a lucrat în SUA timp de zece ani, a smuls-o din România comunista, unde s-a întors dupa 1990.
"Stiinta e la fel de frumoasa ca si Coloana lui Brâncusi", a mai spus Maya Simionescu.
Prestigiosul ordin, conferit de presedintele statului francez, care recompenseaza viata dedicata activitatii stiintifice si promovarii stiintei si culturii, a fost înmânat de Philippe Gustin, ambasadorul Frantei în România.
Diplomatul francez a trecut în revista principalele momente ale carierei si personalitatii Mayei Simionescu, director al Institutului de biologie si patologie celulara "Nicolae Simionescu" - institutie membra a UNESCO Molecular Cell Biology Network -, presedinte al sectiei de biologie a Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universitati din tara si autoare a sute de articole stiintifice în reviste nationale si internationale.
Gustin a elogiat remarcabila sa activitate de cercetare stiintifica a Mayei Simionescu în domeniul mecanismelor celulare si moleculare ale sistemului cardiovascular.
Legiunea de Onoare (Legion d'Honneur) este cea mai înalta distinctie civila si militara franceza, instituita în anul 1802 si acordata neîntrerupt din 1804 pâna în prezent. Este o decoratie care si-a mentinut de-a lungul anilor o stralucita reputatie.
Academicianul Maya Simionescu, presedintele Sectiei de Stiinte Biologice a Academiei Române si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu", s-a nascut la 23 februarie 1937 în Bucuresti.
A urmat cursurile liceale la "Iulia Hasdeu" si pe cele universitare la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti, absolvita în 1959. Devine doctor în Stiinte biologice în 1978.
A fost cercetator la Institutul de Endocrinologie din Bucuresti (1960-1971), cercetator si profesor asociat la Departamentul de Biologie Celulara din New York al Universitatii "Rockefeller" (1970-1973) si cercetator la Facultatea de Medicina "New Haven" a Universitatii Yale (1973-1979), unde timp de zece ani a lucrat alaturi de profesorul George Emil Palade, singurul român câstigator al Premiului Nobel pentru medicina si fiziologie (1974). A fost visiting professor la Universitatea din Yale (1979-1994), la Universitatea McGill din Montreal, Canada (1979), la Universitatea Columbia din New York SUA (1990) s.a.
Cercetator stiintific principal (1990-1995) si director (din 1995) la Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu" din Bucuresti.
În 1971, în timp ce se aflau în Statele Unite ale Americii, profesorii Maya Simionescu si Nicolae Simionescu au initiat un proiect privind înfiintarea la Bucuresti a unui institut de biologie celulara. Printre obiectivele institutului s-au numarat: cercetarea biomedicala, formarea oamenilor de stiinta la nivelul întregii tari, programe post-doctorale, promovarea biologiei celulare moderne si patologie în România, facilitarea schimburilor internationale. De asemenea, cei doi cercetatori au contribuit la definirea unor termeni si concepte noi, folosite în literatura de specialitate din strainatate. În cei peste 30 de ani de cercetare intensiva, Institutul a devenit recunoscut pe plan international, fiind membru a UNESCO Molecular Cell Biology Network.
În cercetarile sale, cercetatorul Maya Simionescu s-a aplecat asupra studierii biologiei glandelor endocrine (tiroida, corticosuprarenala si pineala), biologiei celulei endoteliale normale, biologiei si patologiei celulare a sistemului cardio-vascular, cu deosebire implicasiile în arteroscreloza ("The cardiovascular system. In Histology: Biochemically differentiated microdomains of the cell surface of capillary endothelium"; "Specific labeling of membrane domains"; "Cellular organization of the alveolar capillary uni. Structural-functional correlations" etc.)
Are aproximativ 350 de articole stiintifice publicate în reviste internationale de prestigiu, 55 de capitole în tratate si monografii (în limba engleza) publicate de edituri de renume; doua monografii publicate de Plenum Press (co-editor); o monografie internationala publicata de Editura Academiei Romane (co-editor); peste 100 de lucrari (în colaborare) prezentate la reuniuni stiintifice internationale.
A sustinut conferinte la peste 50 de reuniuni stiintifice organizate în Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Canada, Grecia, Olanda, Japonia, Elvetia, Belgia, Mexic etc.
Este membra a unor prestigioase organisme stiintifice: American Society for Cell Biology (1973), European Cell Biology Organization (1982), European Life Scientists Organization (1998), membru titular al Academiei de stiinte Medicale (1998), membra de onoare a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova (2001).
Membru corespondent al Academiei Române, din 13 noiembrie 1990, si titular, din 1991; vicepresedinte al Academiei Române (1998-2006) si presedinte al Sectiei de Stiinte Biologice a Academiei Române.
I-au fost decernate de catre Presedintia României distinctiile "Meritul Cultural" în Grad de Ofiter (2004) si Ordinul National "Steaua României" în grad de Mare Ofiter (2008). Este, de asemenea, Doctor Honoris Causa al mai multor universitati din tara.

0 comments:

Trimiteți un comentariu