A evita o prabusire

10 solutii pentru a evita o prabusire identitara fatala!
de Dan Mircea CiupariuSemnele bugetului pe 2014, dar si semnele politice, nu sunt favorabile culturii si creatorilor români. Desi vorbesc mai tot timpul despre spirit identitar, despre idealurile nationale, administratorii si decidentii statului român tind sa duca spre zero curba descendenta a finantarilor pentru produsele culturale de calitate. Toata lumea e de acord cu faptul ca operele culturale realizate astazi devin patrimoniul nostru cultural, national si identitar de mâine. De la discursuri la fapte, însa, e o cale atât de lunga încât resemnarea, salvarea pe cont propriu, daca nu chiar exilul interior ori cel geopolitic devin, pentru multi creatori si consumatori de produse culturale de calitate, formule de a trece printr-o epoca tot mai aculturala si mai lipsita de Dumnezeu. Ce ar fi de facut în al doisprezecelea ceas pentru cultura româna si pentru salvarea spiritului identitar? Aplicarea celor 10 solutii pe care le întrevad si pe care le public în acest text ne-ar putea da speranta ca exceptionalismul românesc ar putea sa se manifeste macar la vederea iminenta a unei prabusiri identitare fatale!

1.Avem nevoie ca de aer de infrastructura culturala (un sistem national de distributie si de promovare pentru produsele culturale de calitate) prin intermediul caruia sa estompam, cât mai mult, tribalizarea si talibanizarea spatiului cultural românesc. În fiecare capitala de judet, printr-un parteneriat public-privat, va fi construit câte un Mall Cultural în care sa fie difuzate produsele culturale de calitate. În fapt, o retea nationala de distributie si promovare a produselor culturale, cu informatii despre vânzarea acestora în timp real.
2.Avem nevoie, în toate structurile administrative locale, regionale si nationale cu atributii culturale, de resurse umane de calitate care sa fi probat ca au capacitati manageriale, nu cum se întâmpla acum sa avem directori, presedinti si vicepresedinti care nu au coordonat în viata lor proiecte si programe culturale de calitate.
3.Avem nevoie de o Lege pentru produsele culturale de calitate prin care sa fie reglementate conditiile de exercitare a activitatii contractuale de comercializare a produselor culturale. O lege care sa faca diferenta, fiscal si financiar, între cuie, prezervative si carte, spectacol si lucrari de arta. Astfel încât, distributia si vânzarea acestor opere culturale sa nu mai ajunga la cheremul marilor retele de hypermarket-uri care iau un procent de pâna la 60% din pretul de vânzare al unui produs cultural.
4.Avem nevoie de o noua Lege a Sponsorizarii prin care sa fie încurajate actul de mecenat si sponsorizarile pentru evenimente si opere cultural-stiintifice, pentru produse culturale de calitate.
5.Avem nevoie sa reluam Legea privind acordarea tichetelor de carte pentru profesori si bursieri.
6.Avem nevoie sa implementam, dupa modelul francez de succes, Centrul National al Culturii Scrise, institutie publica cu personalitate juridica, în subordinea Ministerului Culturii sau a Secretariatului General al Guvernului României.
7.Avem nevoie sa repatriem resursele umane de calitate.
8.Avem nevoie de TVA 5% la carte.
9.Avem nevoie de o finantare competitiva si transparenta a institutiilor publice culturale si a programelor culturale, editoriale si de mobilitate culturala.
10.Avem nevoie de o sustinere audio-vizuala a produselor culturale de calitate si a programelor si proiectelor culturale de interes public prin modificarea Legii Audiovizualului.

Dan Mircea CIPARIU
AgentiadeCarte. ro

2 comments:

lacramioara spunea...

asa este....da....

Dea Csisser spunea...

ne prabusim..lent....din pacate..nu doar spiritual......

Trimiteți un comentariu