Vize SUA
SUA, amenintate cu reintroducerea vizelor în UE daca nu SCOT VIZA pentru români

Parlamentul European a votat reintroducerea vizelor pentru SUA si Canada daca nu permit libera circulatie a românilor, transmite Mediafax.
Vestea proasta este ca procedura este complicata si poate dura ani de zile, însa Parlamentul European a votatoo rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru români.
Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, în cazul în care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Textul adoptat joi este rezultatul unor negocieri între Legislativul european si Consiliu si cuprinde doua amendamente.
"Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci când o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori în UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.
"Mecanismul de suspendare" va permite suspendarea temporara a vizelor pentru o tara terta, în cazul unei situatii de urgenta.
Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implica o procedura îndelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori în state precum SUA si Canada.
La 30 de zile de la intrarea în vigoare a rezolutiei, statul în cauza poate notifica în scris Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana pentru a cere declansarea mecanismului. CE publica notificarea în Jurnalul Oficial, iar statul tert are la dispozitie sase luni pentru a ridica vizele.
Daca nu se întâmpla acest lucru, Comisia Europeana are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate înainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, în care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor.
La patru ani dupa intrarea în vigoare a Regulamentului, CE transmite Parlamentului European si Consiliului un raport în care evalueaza eficacitatea mecanismelor de reciprocitate si suspendare.

Cand vom scapa de vizele pentru SUA si care sunt totusi beneficiile vizei?

Romania nu se afla in programul Visa Waiver, in aceeasi situatie aflandu-se si Bulgaria, Polonia, Cipru si cel mai nou membru al UE, Croatia, insa tara noastra este printre tarile nominalizate pentru a face parte din program, iar rata de refuz al vizelor a scazut, de la peste 26 la suta, in anul 2009, la 17 la suta, in anul 2012.
Pragul pentru intrarea in Visa Waiver este de doar 3 la suta. S-ar putea insa ca acesta sa fie inlocuit cu rata de overstay - numarul de cazuri in care romanii nu au respectat data limita de sedere in SUA.
Rata de refuz a vizelor SUA pentru cetateni romani a coborat la 17%
Cu toate acestea, apartenenta la Visa Waiver inseamna ca fiecare cetatean al unei tari care face din acest program poate sta in SUA timp de cel mult 90 de zile, fata de maxim 180 de zile pentru cetatenii care intra cu viza.
In plus, chiar daca nu trebuie sa treaca de incercarile obtinerii vizei, cetatenii tarilor din Visa Waiver nu pot face niciun fel de apel in cazul in care le este interzis accesul in SUA la intrarea pe teritoriul american.
Totodata, cei care intra cu viza in Statele Unite pot face o cerere pentru prelungirea perioadei maxime de sedere de sase luni, cu cel putin 45 de zile inainte de expirarea sa, spre deosebire de cei din Visa Waiver.
Scapam de vizele de calatorie in SUA in mai putin de un an?
Inca nu se stie cand vor scapa romanii de vizele pentru Statele Unite, insa Uniunea Europeana ar putea reintroduce vizele pentru statele terte care refuza sa ridice vizele pentru un stat membru al UE, printre care si SUA sau Canada. Este posibil insa ca Romania sa fie in continuare in afara programului Visa Waiver cativa ani de acum inainte.

0 comments:

Trimiteți un comentariu