Stiri din Romania

Care sunt produsele românesti cu cel mai mare succes la EXPORT

Exporturile României merg bine de când a început criza economica. Anul acesta se va obtine chiar performanta ca deficitul comercial (diferenta dintre importuri si exporturi) sa nu treaca de 4%, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
Cele mai exportate produse românesti sunt autoturismele (7,2% din totalul exporturilor, în crestere cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut), componente auto (tot 7,2% din total exporturi), fibre, cabluri si conductori electricit izolati (5,8%), mobilier din lemn (3,4%).
Tarile în care exporturile României au crescut cel mai mult sunt Mexic (118%), Libia (154,4%), Indonezia (159,2%), Thailanda (105,4%).
Principalele piete de destinatie ale marfurilor românesti sunt Germania, Italia, Franta si Turcia.
Deficitul comercial al României la finele lui 2013 nu va urca la 4% din PIB, în conditiile în care, în primele sapte luni, valoarea indicatorului a fost de 3,13 miliarde de euro, mai redusa cu 2,23 miliarde de euro fata de cea înregistrata în aceeasi perioada a anului trecut, a declarat Vosganian, citat de Agerpres.
"Este o performanta, care arata ca nivelul de competitivitate a exporturilor românesti a crescut. De asemenea, pentru prima data, la jumatatea acestui an, contul curent a înregistrat un excedent", a mentionat ministrul.


Ponta pune taxa pe femeia casnica!
de Cristian Burcioiu

Aflat în foame de bani, guvernul lui Victor Ponta a uitat de promisiunile facute si acum îi îngroapa pe români în taxe si impozite. Pentru a intra în gratiile FMI-ului, seful executivului a dat în scris - în scrisoarea de intentie adresata bancherilor mondiali -, ca le va taxa pâna si pe femeile casnice!
De la anul, va fi un lux ca sotii sa-si tina nevestele acasa
De la înaltimea Parlamentului, Victor Ponta vrea sa se asigure ca nici o femeie nu-si va mai permite luxul sa stea acasa, în întretinerea sotului, motiv pentru care a inventat o taxa absurda...
Mai marele executivului a promis FMI-ului - în schimbul unor obligatii financiare pe care România le are catre forul financiar mondial -, ca le va taxa pe doamnele casnice!
Noul bir, "copt" chiar înainte ca Ponta sa plece în vacanta, se va traduce prin obligativitatea celor în întretinerea carora se afla respectivele femei, dar si persoane majore care nu au venituri de a plati catre stat (pensii si sanatate) contributii mai mari din salarii.
Banii colectati din ciudata taxa pe femeia casnica vor fi înghititi, zice acelasi executiv, de fondurile destinate familiilor care se încalzesc cu electricitate. Un fel de haiducie moderna, prin care Victor Ponta vrea sa scoata bani din buzunarul tuturor românilor care îsi tin nevestele acasa si sa-i bage în punga statului.
Taxa pe femeia casnica ar trebui sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2014.


Banii din chirii, la fondul de pensii

Documentul pe care Ponta si-a pus semnatura mai prevede ca si aceia care obtin venituri din chirii sa cotizeze suplimentar la fondurile de sanatate si pensii. Ei vor fi taxati în functie de scopul de folosinta al imobilului si nu ca pâna acum, în functie de statutul proprietarului.

Ce taxe si impozite a impus Guvernul Ponta
Guvernele Ponta I si Ponta II au impus o serie de taxe si impozite, aplicand 14 modificari ale Codului fiscal din mai 2012 si pana in prezent.
Astfel, au fost introduse 21 de taxe si impozite noi, fiind vizate diverse categorii, precum micii fermieri sau posesorii de iahturi sau automobile de teren cu motoare de peste 3.000 de cmc.
Nici divortul pe cale amiabila nu mai este acum gratis. Persoanele care vor sa se desparta pe cale amiabila vor plati 500 de lei la primarie.
Lista noilor taxe include impozit de 16% si CAS pe veniturile din cresterea si exploatarea animalelor, impozit de 16% si CAS pe veniturile din valorificarea produselor de origine animala, impozit de 16% pe veniturile considerate dividende, impozit de 16% si CAS pentru veniturile din silvicultura si piscicultura si impozit si CAS pentru diurne.
De asemenea, a fost impusa accizarea suplimentara a berii si la tigarete, o noua taxa pentru bauturile fermentate, acciza pentru bijuterii din aur si/sau din platina, haine de blana, iahturi, autoturisme de teren (mai mari de 3000 cmc.), acciza pentru arme de vanatoare si uz personal, cartuse cu glont si alte tipuri de munitie si coplata din spitale.
In plus, energia electrica si gazele se vor scumpi.


PREMIERA în ROMÂNIA: Campionat European de RODEO în Baile Felix

Centrul de echitatie din Baile Felix gazduieste, pe 10 si 11 august, a V-a editie a Campionatului European de Rodeo pe tauri. Concursul organizat sub egida unei federatii de profil din Ungaria se desfasoara în premiera în România, prin implicarea „Eder Events" Oradea.
"Precis vor fi accidentari, e inevitabil la competitii. Concurentii sunt constienti de riscuri, dar practica acest sport din pasiune si dau fara ezitare de declaratie pe proprie raspundere înainte de a intra în ring. Ca stiu la ce riscuri mortale se expun o dovedeste si protocolul de la startul fiecarui turneu, când riderii se aduna într-un cerc, pentru o rugaciune. Sigur însa ca sunt sportivi profesionisti, antrenati special pentru asa ceva înca de mici. Practic, sunt ca si niste cascadori. Atât ei cât si asa-numitii clovni care sar în ajutorul calaretului aruncat la pamânt", a declarat Vasile Eder, managerul competitiei, pentru bihon.ro.
De altfel, pericolul competitional e motivul pentru care la editia 2013 vor concura rideri din Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria si SUA, dar nici un rider român.
Etapa româneasca a Campionatului European de Rodeo este a treia din acest an. Primele doua s-au desfasurat în Ungaria, pe 26/27 aprilie si 13 iulie, iar a patra etapa va fi pe 20 august, tot în Ungaria.
În prima zi, la campionat au participat sapte dintre cei 16 rideri înscrisi în competitie. Unul dintre ei a fost ranit usor. Spre deliciul publicului, în afara concursului, a intrat în arena pentru prima data si un român.
Între pauze, atmosfera a fost întretinuta de dansatoare îmbracate în cowboy si de un clovn.


Modest, îmbracat sobru si TERIBIL de carismatic. De ce NU A MURIT Dan SPATARU
de Roxana Roseti

A fost o vreme când stadioanele erau pline, iar militia calare îl înconjura ca sa îl apere de fani! Se spune ca, odata, a fost de-ajuns sa îi fie numele scris cu creta pe caldarâm pentru ca la spectacol sa vina o multime de oameni.
Toata lumea se regasea si înca se regaseste în cântecele barbatului de talie medie, modest, îmbracat sobru si teribil de carismatic în acelasi timp. Melodii frumoase si usor de fredonat: "Tarancuta, tarancuta", "Drumurile noastre poate se vor întâlni vreodata", "Trecea fanfara militara în frunte c-un tambur major". Nici un solist de muzica usoara din România nu a avut parte de gloria lui. Cântaretul Dan Spataru înceta din viata pe 9 septembrie 2004, în urma unui stop cardiac, în locuinta sa din Bucuresti, la numai 64 de ani.

"Te-asteapta un om".
A terminat ICEF- ul, deoarece îi placea sportul. Dragostea pentru muzica a mostenit-o din familie, era student când a început sa cânte la Casa Studentilor, prin anii 60, a început cu muzica italiana, care era la moda. La începuturile carierei, Dan Spataru a fost angajat al Teatrului Fantasio din Constanta. Camelia Dascalescu a fost cea care l- a descoperit. Si va spune ca "acest baiat o sa ajunga ceva!". Odata, la o terasa, l- a intalnit pe Temistocle Popa, care i-a facut aproape toate slagarele.
Dan Spataru s-a lansat în...viata muzicala româneasca în 1966, la Festivalul "Mamaia", unde a fost remarcat de toata lumea. În editia din 1969, el a cucerit Premiul de Popularitate, cu melodia "Trecea Fanfara Militara", dar si Premiul I la Interpretare, alaturi de Dorin Anastasiu, cu slagarul "Te-asteapta un om".

Poveste de iubire cu o rusoaica
A ajuns un cântaret foarte iubit nu numai în România, ci si în…Rusia. Mai ales în Rusia, din perioada filmului "Cântecele marii", o coproductie româno-sovietica. S-a dovedit a fi si un foarte bun actor, iar acea perioada nu este lipsita de picanterii: la un moment dat, a existat o poveste de iubire între el si Natalia Fateeva, actrita care o interpreta eroina principala. Apropiatii spun ca era o persoana punctuala, ca era gospodar, cu o fire blânda…Pâna la urma, timpul a dovedit ca marile voci nu mor niciodata. Siparafrazând refrenul unei melodii (e adevarat, controversata) a vremurilor noastre, "Dan Spataru n-a murit!".


Descoperirea remarcabila facuta de arheologii români

Un pandantiv din piatra, gravat cu motive geometrice, ce are o vechime de peste 20.000 ani, a fost descoperit de catre arhelogii din Dâmbovita, informeaza Mediafax.
Conform reprezentantilor Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" din Târgoviste, descoperirea a fost realizata pe santierul paleolitic de la Poiana Ciresului, din Piatra Neamt. Acesta este al treilea obiect de podoaba de acest fel descoperit în România.
"Cercetarile din acest an au scos la iveala si alte artefacte de mare importanta pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lama foarte mare pentru aceasta etapa, de 11 centimetri lungime si câtiva centimetri latime, realizata din silex, cu trasaturi tehno-tipologice particulare. Ultima descoperire consta dintr-un superb pandantiv din piatra, frumos si complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care apartine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatata prin datari radiometrice prin metoda C-14. Aceste descoperiri se înscriu în traditia Scolii de Cercetare a Paleoliticului care s-a nascut la Târgoviste cu mai multi ani în urma prin efortul neobositului paleolitician prof. univ. dr. Marin Cârciumaru si vin sa completeze impresionanta colectie de obiecte de arta paleolitica care va fi gazduita de noua sectie a muzeului din Târgoviste privind evolutia omului, care se va deschide, la Galeriile Stelea cu sprijinul Consiliului Judetean Dâmbovita", a declarat directoul Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" din Târgoviste, Ovidiu Cârstina.


Ce le recomanda un jurnalist strain turistilor care viziteaza Bucurestiul
 
Capitala Romaniei este un amestec eclectic de idei arhitecturale occidentale si estice, megalomanie totalitara de secol 20 si viata de noapte zbuciumata, relateaza Reuters.
Intr-un material publicat de Daily Star in pagina de turism si calatorii, corespondentul agentiei vorbeste despre Bucuresti ca despre un oras care s-a transformat dintr-un centru urban pe cale sa se dezvolte rapid, intr-un labirint haotic de bulevarde prafuite si cartiere ce poarta cicatricile politicilor brutale comuniste.
Jurnalistul relateaza cum a petrecut un weekend in capitala Romaniei si le da sfaturi turistilor straini care aterizeaza pentru prima oara pe Aeroportul Henri Coanda.
Primele tinte sunt Piata Universitatii, dar si Lipscaniul, despre care se spune ca este o piata medievala scapata cu bine de atentia fostului dictator comunist Nicolae Ceasusescu. Abandonata pana in urma cu cativa ani, zona este acum un amestec de cladiri in diverse stadii de renovare, dar si un centru de atractie pentru viata fierbinte de noapte.
Turistii sunt indemnati sa viziteze Manastirea Stavropoleus, construita in 1724, un exemplu de stil romanesc, brancovenesc, imbogatit cu motive bizantine si baroce.
Sunt recomandate cafenelele, barurile si micile magazine de textile sau antichitati ce se afla pe drumul catre Curtea Veche, resedinta de secol 15 a lui Vlad Tepes, cunoscutul Dracula.
Hanul lui Manuc este prezentat ca un restaurant de atmosfera, unde poate fi comandat un aperitiv.
Din pacate, turistilor li se cere sa fie foarte atenti la cainii maidanezi, una dintre problemele majore ale orasului, care ar fi devenit chiar o atractie pentru unii turisti.
"Este greu de crezut ca veti avea probleme in centrul orasului, unde cainii vagabonzi umbla mai mult singuri sau in grupuri mici si rareori musca", scrie jurnalistul.
Cina poate fi servita intr-un din localurile de pe Lipscani, unele dintre ele cu specific frantuzesc, turcesc, italian sau unguresc.
Caru' cu Bere este recomandat pentru produsele traditionale, mai ales pentru sarmalele cu mamaliga, dar si pentru arhitectura impresionanta.
Calea Victoriei, faimosul bulevard bucurestean, ii poarta pe turisti catre Cercul Militar, Palatul Telefoanelor, dar si catre localuri unde seara poate fi petrecuta in mod placut.
Pentru a doua zi, jurnalistul recomanda o vizita in Piata Victoriei si Piata Amzei, trecand pe langa Piata Revolutiei, unde pot fi vizitate atractii turistice precum Palatul Regal si Muzeul National de Arta.
Autorul articolului precizeaza ca acest perimetru a fost punctul fierbinte al Revolutiei din 1989, dar si locul de unde Ceausescu a fugit cu elicopterul de frica manifestantilor, inainte de a fi executat.
In mijlocul pietei este asezat un monument al victimelor revolutiei, pe care unii localnici il numesc ironic "cartoful pe bat", dezvaluie reporterul.
Ateneul Roman, unde se desfasoara anual festivalul George Enescu, este de asemenea mentionat, dar si Athenee Palace Hilton, unde se recomanda sa se ia pranzul, chiar si pentru faptul ca este de notorietate faptul ca despre acest hotel se spune ca in anii 1930 gazduia intalniri ale spionilor, iar in perioada comunista camerele erau pline de micriofoane montate de Securitate.
Urmeaza o serie de referiri la Palatul Cantacuzino, Muzeul Taranului Roman, dar si la traditionala "ciorba" romaneasca, ce poate fi servita aici.
Ca mijloace de transport sunt recomandate metroul, precum si tramvaiul 1, care inconjoara capitala Romaniei.
Nu putea fi uitata Casa Poporului, in prezent Palatul Parlamentului, despre care reporterul spune ca este "o monstruoasa constructie" ridicata la comanda lui Ceausescu.
"Ceausescu spera ca aceasta cladire, in care se afla tone de cristal, marmura si lemn, va deveni 'Acropole' pentru Romania, dar ea a sfarsit prin a simboliza dezastrul provocat de politicile sale sociale", scrie reporterul.
Muzeul de Arta Contemporana, Biserica Armeneasca si parcul Gradina Icoanei sunt de asemenea puncte de atractie recomandate turistilor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu