"Fluturi sarutandu-se"


"Fluturi sarutându-se" de Carmen Sylva, cugetarile si poeziile unei regine

Curtea Veche Publishing a organizat, pe 3 septembrie, la Ceainaria Carturesti Verona, lansarea volumului "Fluturi sarutându-se. Cugetari si poezii" de Carmen Sylva. Lansarea a avut loc în prezenta ASR Principelui Radu, alaturi de care au luat cuvântul Iren Arsene (Manager Curtea Veche Publishing), Gabriel Badea-Paun (îngrijitorul editiei), Georgeta Filitti (istoric) si Adrian-Silvan Ionescu (istoric si critic de arta).
Cartea, a carei prefata este semnata de ASR Principele Radu al României, cuprinde cugetari pline de profunzime si delicatete ale scriitoarei Carmen Sylva despre teme precum viata, iubirea, fericirea, arta sau politica, alaturi de 24 de poeme. O surpriza placuta pentru cititori a fost descoperirea faptului ca majoritatea poemelor sunt traduse în limba româna de George Cosbuc si St. O. Iosif. Cugetarile au fost publicate initial în volumul "Les Pensées d'une Reine" (Paris, Calmann-Lévy, 1888), iar poemele au fost selectate din mai multe volume de versuri.
Volumul "Fluturi sarutându-se" împrumuta numele unei frumoase poezii de dragoste semnate de Carmen Sylva si traduse de George Cosbuc. Cartea este bogat ilustrata cu fotografii din arhiva domnului Gabriel Badea-Paun, îngrijitorului editiei, si din cea a Casei Princiare de Wied, precum si din alte surse, realizate de fotografi cunoscuti contemporani cu Regina Elisabeta, care este înfatisata în diversele etape ale vietii, ca tânara principesa si apoi ca regina, în saloanele Castelului Peles sau ale Palatului Cotroceni, în portrete sau imagini de familie, în ipostaze regale sau artistice. Cronologia se constituie într-un studiu despre evolutia Elisabetei de Wied ca principesa si regina si a autoarei Carmen Sylva în contextul literar românesc si european.
Carmen Sylva este pseudonimul adoptat de Regina Elisabeta, întâia regina a României, sotia Regelui Carol I, în calitate de patroana a artelor. Poeta si prozatoare, Majestatea Sa Regina Elisabeta a României a fost profund influentata în scrierile sale de propria biografie.
Gabriel Badea-Paun, autorul selectiei si al cronologiei, este un istoric de arta si eseist român stabilit la Paris. A publicat mai multe volume dedicate reginei Carmen Sylva, alaturi de multe carti si numeroase articole de istoria artei, a organizat trei expozitii consacrate unor personaje din Familia Regala a României, iar la începutul anului 2009 a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler si, în 2010, de catre M.S. Regele Mihai I cu Medalia pentru Loialitate „Regele Mihai".
Câteva cugetari din volumul "Fluturi sarutându-se. Cugetari si poezii" de Carmen Sylva:
"La miezul noptii, cei care umbla pe strazi sunt oamenii fericiti; la ora patru dimineata, cei nefericiti; poate ca, între miezul noptii si patru dimineata, fericirea a trecut în mare graba."
„Exista o bunatate care te respinge si o rautate atragatoare."
 „Nu putem fi spirituali decât atunci când cei care ne înconjoara sunt si ei spirituali."
„ În arta, nu trebuie sa spui un adevar, ci adevarul. Iar asta e tot atât de greu ca si în viata."


"Fluturi sarutându-se" de Carmen Sylva

Cu gene încins-a ochii tai
Cel ce a creat din veci iubirea,
Iar ei sclipiri de soare au prins
Si un fulger umed le e privirea.

Cu drag eu genele-ti ating
Cu genele-mi de tremur pline,
Din ochi clipesc aprins si des -
Si astfel te sarut pe tine.

Batând din aripi, când ne sunt
Unite aprinsele pleoape,
E parca soarele ar luci
Si într-însul ne-am uni de-aproape.

Atunci eu sorb în ochii mei
Privirea ta, si ma-mpresoara
Scântei, un râu adânc de foc,
Iar genele mi se scoboara.

Se face noapte-n jurul meu!
Eu pier în strângerea clipirii,
Batând din ostenite aripi,
Topit de flacara iubirii.

0 comments:

Trimiteți un comentariu