31 august - Ziua Limbii romane

Odata cu instituirea de catre Parlamentul României a Zilei Limbii Române, prin Legea 53/2013, începând cu acest an, ziua de 31 august va fi celebrata de românii de pretutindeni, prin manifestari cultural-educative. Întrucât sarbatoarea îsi are originea în Republica Moldova, Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova si-a propus lansarea unor actiuni, la care sunt invitati sa participe românii de pretutindeni: - concursul literar de poezie si eseuri, intitulat "Limba româna este patria mea". Lucrarile sunt asteptate pâna la 31 august 2013 la adresa: limbaromanapatriamea@gmail.com. Cele mai bune creatii vor fi publicate în primul volum "Limba româna este patria mea". Mai mult, laureatii concursului vor fi invitati sa participle, în calitate de invitati de onoare, la Zilele municipiului Bucuresti. - proiectie de filme despre realitatile din R. Moldova, intitulat "La izvoarele sarbatorii Zilei Limbii Române", care s-a derulat în perioada 30 august-1 septembrie, la cinematograful Patria din Bucuresti. Actiunea include si o expozitie de peste 40 de modele de costume populare românesti, reprezentând portul popular din diferite regiuni ale României.

http://www.ziarulring.roRomânii de pretutindeni au participat la ziua dedicata culturii românesti
Pe 9 august a.c., a avut loc dezbaterea culturala „Ambasadori ai culturii românesti" din cadrul Saptamanii Educatiei Culturii si Spritiualitatii romanesti - se arata într-un comunicat de presa al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni.
Dintre personalitatile invitate la acest eveniment au luat parte:  Mircea Diaconu, fost ministru al culturii, Mircea Bunescu, regizor, Anca Colteanu, regizor, Horia Nestorescu Balcesti, istoric, Radu George Serafim presedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice si artista de muzica populara Lia Lungu.
Actorul Mircea Diaconu a vorbit despre locul si rolul culturii în societatea româneasca si a punctat importanta oamenilor de cultura drept repere pentru toti românii de pretutindeni. În cadrul dezbaterii, acesta a precizat menirea pe care o are scoala: „Societatea noastra are un mod de viata, iar scoala are menirea sa ajute societatea. Scoala ar trebui sa se implice mai mult în educarea copiilor."
Ziua a continuat cu o prelegere despre artele spectacolului în cadrul careia s-a concluzionat faptul ca trebuie sa protejam identitatea nationala prin pastrarea unei legaturi strânse între civilizatie si cultura. La sfârsitul dezbaterii, regizorul Mircea Bunescu a punctat faptul ca „poetul national, Mihai Eminescu, va ramâne un simbol al românilor de pretutindeni. În orice mijloace, românii au continuat sa ramâna români, indiferent unde s-ar afla. România este singura tara care este înconjurata de români." Dezbaterea a fost moderata de Lavinia Sandru, realizator TV.
În cea de-a doua parte a zilei a avut loc deschiderea expozitiei de carte, în cadrul careia istoricul Horia Nestorescu Balcesti si-a prezentat cartile expuse. De asemenea, profesorul univ. dr. Vasile Soimaru de la Academia de Studii Economice, filiala Chisinau a sustinut o scurta prezentare a albumului „Români din jurul României", vernisat pe întreaga durata a evenimentului în holul hotelului President din Mangalia.
Printre reprezentantii editurilor partenere ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni prezenti la expozitia de carte româneasca se numara editura Curtea Veche, editura Rao, editura Asciatiei Macedonenilor din România, editura CD Press si editura Nestor.
Profesorii si studentii au vizitat Muzeul de Arheologie din Callatis, unde au vizionat prezentarea cercetatorului stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc despre istoria singurului papirus descoperit în România.
Seara s-a încheiat cu un deosebit spectacol de balet sustinut în gradina Cercului Militar din Mangalia. Spectacolul,  intitulat „Dor de Paris", a fost asigurat de trupa de balet a Teatrului „Oleg Danovski" din Constanta. Solistii Marius Eftimie si Daniela Vladescu au încântat audienta cu un repertoriu de muzica frantuzeasca.
Aspect de la serbarea Zilei Limbii Romane ce a avut loc pe 31 august 2013, la 6767 Côte des Neiges, Montreal.
Cu aceasta ocazie,a avut loc si lansarea volumului de versuri "Tinerete fara batrânete" a scriitorului Adrian Erbiceanu, dupa basmul cu acelasi nume al lui Petre Ispirescu.


Corina Petrescu,

LIMBA ROMÂNA-N SARBATOARE
(31 AUGUST, ZIUA LIMBII ROMÂNE)

Motto: „Limba noastra-i o comoara" (Alexe Mateevici)

Avem un lucru, cel mai scump,
Rostit din nord pâna-n Balcani,
Comoara noastra cea de pret,
Limba româna, LA MULTI ANI!

E limba-n care spunem „drag"
Si „bucurii" si „bolovani",
E limba-n care ne-am nascut,
Limba româna, LA MULTI ANI!

E limba-n care am crescut
Si ne-am facut si mai umani,
E limba-n care noi doinim,
Limba româna, LA MULTI ANI!

E limba-n care scriem vers
Si-i criticam pe hotomani,
E limba-n care noi mâncam,
Limba româna, LA MULTI ANI!

E limba-n care cei plecati
Peste ocean se simt „vulcani",
E limba-n care adoram,
Limba româna, LA MULTI ANI!

E limba-n care înfloresc
Si merii nostri ionatani,
E limba-n care spunem „dor",
Limba româna, LA MULTI ANI!

Sa nu te uite cei ce simt
Ca sunt români si sunt soimani
Si pretuiesc acest odor,
Limba româna, LA MULTI ANI!


ZIUA LIMBII ROMÂNE – MESAJ AL PATRIARHULUI B.O.R.

Vera Maria Neagu, Viata cultelor

Prin Legea nr. 53/2013 votata de Parlamentul României, începând din acest an la data de 31 August este celebrata Sarbatoarea Limbii Române. Aceasta are ca izvor de inspiratie un moment crucial din istoria recenta a Republicii Moldova, din anul 1989, când limba româna a fost declarata limba de stat si s-a revenit la grafia latina. Lupta pentru libertate se asocia atunci cu dreptul de vorbi si a scrie oficial în limba parintilor si a bunicilor.
„Dupa proclamarea independentei de stat a Republicii Moldova (27 august 1991), citim în mesajul Prea Fericitului Parinte Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la prima aniversare a acestei sarbatori, "limba noastra cea româna", cum a numit-o poetul Grigore Vieru, a fost sarbatorita în fiecare an, la data de 31 august, în mod oficial în Republica Moldova, si cu ecou pozitiv în România, prin manifestari de recunostinta fata de cei care au contribuit la dainuirea peste timp a sfintei constiinte de neam, a comuniunii de cuget, de credinta, de limba si simtire româneasca.
Aceasta sarbatoare reprezinta un fericit prilej de a redescoperi împreuna cu toata suflarea vorbitoare de limba româna din întreaga lume demnitatea si unitatea unui neam iubitor de Hristos, de multe ori rastignit în istorie, dar totusi viu si purtator de multe lumini si binecuvântari, pastrate si cultivate în mod pasnic si smerit.
Biserica neamului românesc a acordat întotdeauna o atentie deosebita limbii vorbite de poporul dreptcredincios, si a facut din aceasta vesmânt viu al învataturilor de credinta si al cultului liturgic. De aceea, poetul preot basarabean Alexei Mateevici a identificat limba poporului român cu „limba vechilor Cazanii", subliniind astfel rolul cultului ortodox în promovarea limbii române. Iar Mihai Eminescu a numit Biserica noastra „maica spirituala a neamului românesc", cunoscând bine ca primele scoli si primele carti tiparite au aparut prin grija Bisericii Ortodoxe Române.
În viata si istoria poporului român, cultul si cultura s-au dezvoltat în simbioza, iar limba româna a fost mereu liantul viu dintre credinta, cuget si simtire. (...)
Pentru generatiile de astazi, vietuind de o parte si de alta a Prutului, limba româna comuna este o baza solida de comunicare si comuniune fraterna, de facilitare a accesului la educatie si mass-media, în special pentru elevii si studentii nostri.
Astazi, identitatea etnica si unitatea lingvistica sunt pivotul constiintei dainuirii noastre bimilenare ca popor latin de credinta crestina apostolica.
De asemenea, limba româna devine tot mai mult o punte de legatura între diaspora si tara-mama, dar si o contributie distincta a românilor la patrimoniul spiritual european, care se afirma azi ca bogatie multilingvistica si multiculturala.
Dupa cronografele din vechime, ziua de 31 august încheie anul bisericesc si ofera tuturor un moment de evaluare a rodirii în fapte a gândurilor si cuvintelor ce s-au rostit în timp.
Dorim ca aceasta Zi de sarbatoare a Limbii Române sa fie pentru noi toti zi de recunostinta adusa lui Dumnezeu si de bucurie pentru comuniunea în credinta, cuget si simtiri, exprimata în „dulcea si frumoasa" noastra „limba româneasca."

0 comments:

Trimiteți un comentariu