Eroii

Cultul eroilor, IGNORAT de alesi

Zero lei. Atât valoreaza istoria nationala în ochii alesilor neamului. Ministerul Apararii n-a alocat niciun ban pentru cinstirea zecilor de mii de soldati români care au murit sau au cazut prizonieri pe frontul de lupta din Al 2-lea Razboi Mondial. De altfel, România nu are bani nici sa-si rescrie onest istoria - tot bugetul alocat cultului eroilor abia daca se ridica în acest an la 500 de mii de euro.
ntr-o lume a afacerilor, nu mai este loc pentru reculegere sau momente emotionante. Valoarea este data de conturile din banca, cinstea are culoare politica, iar dreptatea apartine celor care o propovaduiesc în jargon.
23 august 1944 a fost exploatat zeci de ani de comunisti. Acum nu mai este tratat în nici un fel. Si vorbim de un   moment care a marcat istoria României. Anul acesta, in memoria eroilor români cazuti la datorie la 23 august 1944, Ministerul Apararii Nationale a alocat suma de Zero lei. Exact cu 77 de ani în urma, aproape 140 de mii de militari români au murit sau au fost luati prizonieri de Armata Rosie pentru ca sefii statului si generalii din ministerul de atunci al apararii sa iasa basma curata dintr-o campanie militara dezastruoasa. Oricum, în opinia autoritatilor, suma alocata pentru cinstirea eroilor nu este publica.
Câti bani aloca statul anual pentru ca românii sa-si aduca aminte de eroii ei
Daca ar fi sa împartim bugetele secrete la cei 1,4 milioane de militari cazuti în lupta în perioada 1877-1945, am obtine sume derizorii. În 2009 puteam vorbi de 0,71 euro pentru fiecare erou, iar acum de numai 0,28 euro. Pentru comparatie, Germania aloca 30 de euro, iar Franta sau Italia, 10 euro. "Cred ca fiecare dintre românii care sunt în viata astazi ar trebui sa retina ca 23 august 1944 reprezinta în continuare o zi foarte importanta din istoria noastra, chiar daca nu mai este zi nationala, ca în urma cu 20 de ani. Din punctul meu de vedere, cred ca ministerul Apararii, fortele armate de astazi ar trebui sa investeasca si bani si suflet în celebrarea acestei zile", apreciaza istoricul Adrian Cioroianu.
Ce ne mai permite bugetul atunci când vine vorba de istorie? Sa restauram doar un monument istoric anual, din cele 20.705 existente. Iar 75% au nevoie urgenta de reparatii. Ne putem însa permite sa irosim sute de milioane de euro pe proiecte fanteziste, pe studii de fezabilitate pentru drumuri care nu se construiesc niciodata.

0 comments:

Trimiteți un comentariu