Diasporenii

de Marcel Anghel 

In urma cu cateva zile l-am urmarit pe celebrul regizor Andrei Serban, la un post romanesc de televiziune care amintea ca odata cu schimbarea conducerii  ICR-ului (Institutul Cultural Roman) din New York, s-a schimbat si obiectul activitatii acestuia. Amintesc ca aceasta schimbare a avut loc odata cu aducerea la carma ICR-ului  din Bucuresti, de catre actuala putere uselista a cunoscutului profesor din Cluj, Andrei Marga, un adversar feroce al presedintelui Traian Basescu, dar si un invitat permanent al postlui de televiziune Antena 1 al mogulului Dan Voiculescu, alias Felix, nume de cod dat de fosta Securitate. Andrei Serban amintea faptul ca actuala conducere a ICR-ului in loc sa continuie promovarea culturii romaneasti pe piata americana, asa cum proceda fosta conducere, acum se urmareste aducerea de artisti de revista romani ca sa distreze pe "diasporenii din Queens".
Mi-a placut aceasta denumire data de Andrei Serban "romanilor de pretutindeni". Daca avem regateni, olteni, moldoveni si ardeleni, dece sa nu avem si diasporeni. Pentru cei care nu cunosc, cartierul Queens din New York este un fel de "Cotes des Neiges" al romanilor new-yorkezi, adica un cartier in care s-a stabilit o mare parte din romanii din acest oras.
Dupa instalarea la putere a USL-ului (Uniunea Social Liberala),  o alianta de partide cu doctrine diferite, adica de stanga (PSD), de dreapta (PNL) si de centru (Partidul Conservator al lui Voiculescu),  a inceput si indepartarea din functii a tuturor persoanelor din conducerea institutiilor publice, inclusiv a conducerii institutelor culturale romanesti din strainatate si punerea in locul acestora de  persoane loiale noii conduceri de la Bucuresti. Numai ca in loc sa se tina seama de competenta profesionala s-a urmarit aducerea de persoane care, desi nu au pregatire in domeniul respectiv, sunt impotriva presedintelui Traian Basescu. De altfel, la baza "programului" noii aliante politice a stat lozinca "Jos Basescu!", care a avut succes in recentele alegeri parlamentare deoarece Traian Basescu a fost considerat vinovat de masurile de austeritate luate de fostul guvern pe fondul crizei economice prin care a trecut, si chiar mai trece inca, Uniunea Europeana. Votantii noii aliante cred ca nu au inteles ca masurile de austeritate au fost luate pentru ca Romania sa nu ajunga in incapacitate de plata, ca in cazul Greciei, si nu pentru ca Traian Basescu ar fi dorit reducerea pensiilor si salariilor pentru a se pune rau cu cei care l-au votat. De altfel, s-a vazut ca aceste masuri de austeritate sunt continuate in mare parte si de actualul guvern, desi cand erau in opozitie criticau mereu masurile luate de fostul guvern.
Revenind la diasporeni, cred ca ar fi cazul sa se dea o mai mare atentie acestora  prin creearea de "intelegeri" sau "parteneriate" intre comunitatile romanesti din strainatate si Departamentul pentru romanii de pretutindeni din MAE. In cazul diasporenilor din Canada, cred ca ar fi necesara mai intai stabilirea unui comandament unic al asociatiilor romanesti (FAR, ARC etc) care sa conlucreze cu acest departament. Dupa ce ne organizam aici si dupa ce avem un fond de idei, date si persoane ar trebui invitata conducerea Departamentului din MAE la un dialog concret pentru a stabili de comun acord obiectivele ce pot fi derulate in comun care sa respecte principiile echidistantei si obiectivitatii, evitandu-se unele situatii cand se finantau anumite obiective in functie de culoarea politica sau simpatizarea unui anumit guvern de comunitatea respectiva.
Dat fiind faptul ca exista deja o "Strategie nationala privind romanii de pretutindeni pe perioada 2012-2016" aprobata de guvernul Romaniei, in care, pe langa probleme de manifestari culturale, cuprinde si obiective economice privind "crearea de companii mixte transfrontaliere si regionale", cred ca ar fi necesara o mai mare implicare si a diasporenilor canadieni in domeniul economic prin creearea de firme mixte sau infiintarea de sectii in strainatate a unor intreprinderi romanesti din domenii diverse: turism, industria textila, constructii de masini, materiale de constructii, industria alimentara, banci, invatamant etc. si chiar diplomatic. Adica, nu se gasesc diasporeni capabili care sa lucreze in diverse functii in institutii in Romania sau pe langa ambasade sau consulate?!! si dece nu, chiar sa ocupe functii de ambasadori sau consuli?!
Pentru aceasta este necesara activizarea in mai mare masura a actualelor sau viitoarelor asociatii romanesti si conlucrarea acestora cu acest department. Desigur, consultarea asociatiilor diasporenilor din provinciile canadiene si stabilirea unui fond de date si persoane pentru a gasi solutii de conlucrare concreta ar fi un obiectiv important in aceasta perioada pentru ambele parti.
 S-ar putea chiar prin intermediul acestui Departament sa creiem si legaturi cu diasporenii din tarile unde romanii detin o pondere insemnata in cadrul populatiei tarilor respective  (USA, Franta, Israel, Germania, Rep. Moldova etc) pentru o conlucrare mai active in diverse domenii.
Cred ca avem destui diasporeni capabili sa se implice intr-o astfel de actiune. Este nevoie insa de mai multa initiativa, de dinamism si de tenacitate in realizarea obiectivelor care se propun.
Ar fi, cred, in folosul ambelor tari.

P.S.Aceasta este o ideie. Un schimb de idei ar fi necesar sa aibe loc chiar prin intermediul ziarului Tribuna Noastra la o rubrica noua intitulata chiar DIASPORENII. Asteptam reactiile diasporenilor canadieni si nu numai.

0 comments:

Trimiteți un comentariu