Cenaclul epigramistilor
Comunicat de presa

Joi, 28 martie 2013, Asociatia Culturala Româna si Comunitatea Moldovenilor din Quebec au organizat la Centrul Comunitar din Cote-des-Neiges, 6767, o manifestare în premiera. Este vorba de un concurs de epigrame, glume, fabule, amintiri si poezie scurta.

Tematica a fost recomandata de memorialistul Ion Anton Datcu si publicistul Marius Finca, în calitate de initiatori, genericul ales fiind: Daca bogatul are belsugul si saracul are speranta, atunci, eruditul are epigrama.
Fiind prima întrunire, s-au pus la punct câteva tehnici de organizare, pentru ca cenaclul sa aiba mult ritm, fiecare participant sa recite, sa citeasca sau sa spuna o gluma, o amintire hazlie, într-un timp limitat, în scopul de a nu monopoliza nimeni evenimentul.
Pentru început s-au facut interventii individuale, de câte cinci epigrame. Dupa un tur de sala, s-a trecut la recitarea altui set de epigrame, glume si amintiri frumoase.
Toti cei prezenti s-au remarcat, stârnind aplauze: Melania Rusu Caragioiu, Ionela Manolescu, Dorina Popescu, Cristina Popescu, Tamara Cernauteanu, Ala Mindicanu, Marius Finca, Traian Gardus, Mike Farkas, George Filip, Paul Dancescu, Nicolae Margineanu, Pavel Leahu si Ion Anton Datcu, în calitate de moderator.
Poetul George Filip a propus tiparirea unui volum cu cele mai  frumoase epigrame, scrise în ultimii ani de românii din Canada si din tara.

La finalul celor doua ore, care s-au scurs rapid, într-o atmosfera plina de umor, cei prezenti au afirmat cu sinceritate, ca au participat la un regal de literatura aparte, de calitate.

Tot cu acea ocazie s-a constituit un Comitet de Initiativa, format din epigramistul Traian Gardus, memorialistul Ion Anton Datcu si publicistul Marius Finca. Cei trei membri fondatori au propus înfiintarea Cenaclului Epigramistilor, care va avea titulatura, Pastorel Teodoreanu, Patriarhul incontestabil al celor patru versuri cu sageti inteligente.

Ion Anton Datcu,   martie 2013

0 comments:

Trimiteți un comentariu