Retrospectivä 2012




Retrospectivä stiintificä român-canadianä, Montréal 2012

Continuând seria succeselor anului 2012, campania concursurilor stiintifice universitare de toamnä din Montréal se încheie cu o bogatä recoltä de premii si medalii obtinute de studentii si cercetätorii canadieni de origine românä. Adevärate Olimpiade Stiintifice (asemänätoare competitiilor sportive) concursurile din cercetarea stiintificä canadianä sunt organizate pe principiul nivelelor selective crescätoare si promoveazä excelenta participantilor, începând de la nivelul facultätilor pânä la cel global-pe-universitate si ulterior provincial, national si international.
Ïn cadrul Universitatii din Montréal, d-na Aurelia Sima, Drd. al Facultätii de Medicinä sectia Nutritie, obtine Locul I la Concursul de Burse pe Departamentul de Nutritie, Premiul de Excelentä PhD la nivelul Centrului Universitar de Cercetare Medicalä din Montréal (CRCHUM) si ulterior prestigiosul Premiu de Excelentä Phd- FESP global al Universitätii din Montréal pe 2012, asortat cu suport financiar din partea Trustului financiar canadian Toronto-Dominion. Împreunä cu alte trei premii obtinute în primävarä, tânära doctorandä încheie anul 2012 cu o bogatä recoltä de 6 victorii.
La categoria Master în cadrul Departamentului de Lingvisticä, d-ra Amelia-Irina Manolescu obtine prestigioasa Bursä de Cercetare Federalä Canadianä (CRSH) de nivel national !
D-na Bosoi Rodica, o altä doctorandä a Facultätii de Medicinä, obtine o bursä PhD la nivelul provinciei Québec si 3 burse de Congres/CRCHUM, pentru un total de 4 succese remarcabile în 2012.
La rândul säu d-nul Daniel-Constantin Manolescu, doctorand al Facultätii de Medicinä, obtine Locul II la Concursul de Burse sectia Nutritie, Premiul de Excelentä PhD la nivelul Centrului Universitar de Cercetare Medicalä din Montréal (CRCHUM) si ulterior prestigiosul Premiu de Excelentä Phd-global al Universitätii din Montréal pe 2012, asortat cu suport financiar din partea cunoscutei Fundatii J.A de Sève din Québec. În plus, pe lângä alte 5 premii înprimul semestru 2012, d-nul Manolescu obtine si Locul I în grupa sa, la Concursul de Burse PhD 2012 al provinciei Québec, împreunä cu o prestigioasä Medalie de Argint de nivel National la dificilul Concurs Stiintific pan-
Canadian CIHR/CHRSF Winnipeg 2012, rezervat primilor 5% dintre doctoranzii din cercetarea medicalä pe toatä Canada. Impresionantul palmares de 10 premii si Medalia Nationalä de Argint CIHR obtinute de cercetatorul român-canadian în 2012, i-au atras atentia mai multor organisme profesionale, media si social-comunitare, care i-au solicitat interviuri si l-au invitat la întrunirile lor.
Printre acestea mentionäm Universitatea din Winnipeg, Centre-des-Sciences din Montréal, presa canadiana si comunitarä, Scoala Junimea Românä din Montréal, Asociatia Culturalä Românä si Comunitatea Moldovenilor din Québec care l-au nominalizat printre profesionistii de marcä ai anului
la Gala Personalitatilor Române 2012, cu ocazia Zilei Nationale a României la Montréal.
Este de mentionat faptul cä atât la Montréal cât si în toatä Canada numärul cercetätorilor stiintifici canadieni de origine românä cu rezultate deosebite sporeste an de an. Directori de laborator ca Dr.Petronela Ancuta, Dr.Hortensia Mircescu sau stagiari-fellows ca Dr. Bogdan-Alexandru Danalache sunt nume ce revin mereu la Congresele anuale ale Centrului Universitar de Cercetare Medicalä din Montréal (CRCHUM) si lista nu este exhaustivä, dat fiind ca multi altii activeazä pe lângä Universitatea McGill, Concordia sau UQAM. Proiectând prin publicatiile si realizarile lor stiintifice, o imagine à României pe plan international mult mai prestigioasä decât cea colportatä de tabloidele italiene sau britanice, acesti cercetätori român-canadieni si cercetarea stiintificä în general, meritä cu sigurantä cu mult mai multä consideratie din partea Departamentului pt relatiile cu românii de pretutindeni si oficialilor diplomatici în post la Ambasada Românä de la Ottawa sau Consulatele Române din Montréal si restul Canadei.

Consemnat de Prof. Dr. Paul Dancescu Montréal, 03.Jan.2013
Expert ONU în boli tropicale
Université de Montréal , Qc. Canada

0 comments:

Trimiteți un comentariu