Iuliu Maniu
Iuliu Maniu, 1873 - 1953

"... Pe mine nu reusesc sa ma intimideze, eu de la calea mea nu ma abat, eu hotarârile mele nu mi le schimb, eu ce cred ca este bine pentru tara si pentru neam, asta fac."

La 8 ianuarie 1873, s-a nascut Iuliu Maniu (Simleul Silvaniei, judetul Salaj), jurist, unul dintre cei mai prestigiosi oameni politici din istoria României, deputat român din Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, membru de onoare al Academiei Române din 7 iunie 1919. Având o cariera politica ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numarat printre marii oameni de stat ai tarii noastre, luptând cu perseverenta împotriva tendintelor autoritare ca un adevarat aparator al democratiei.

S-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iar din functia de presedinte al Consiliului Dirigent a reusit integrarea rapida a administratiei din Transilvania în cea a României reîntregite. Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireprosabila, motiv pentru care era numit „sfinxul de la Badacin", locul unde a copilarit si unde la maturitate se retragea pentru a se odihni. Cu toate acestea, Iuliu Maniu a ramas în constiinta publica drept liderul permanent al opozitiei, teren pe care nu a putut fi egalat. A dus o lupta neîncetata împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc, împotriva dominatiei lui Ionel Bratianu în viata politica si împotriva sovietizarii tarii de catre autoritatile comuniste. Desi, la început, din ambitie politica, s-a numarat printre sustinatorii principelui Carol si a revenirii acestuia pe tron, când noul rege a manifestat tendinte autoritare împotriva principiilor democratice, nu a ezitat sa se angajeze într-o noua lupta de opozitie.

Pentru a ilustra crezul politic a lui Iuliu Maniu este semnificativ un episod din 1946, din timpul procesului întocmit de autoritatile comuniste împotriva lui Ion Antonescu. Adversari de idei, Maniu nu a ezitat sa îi ia apararea maresalului în fata completului de judecata, motiv pentru care se insinua ca i-ar fi sprijinit politica dictatoriala. La acestea, Iuliu Maniu a dat o replica memorabila: „Oamenii politici sunt adversari, iar nu canibali".
În urma înscenarii de la Tamadau a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritile comuniste si judecat pentru „înalta tradare" în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viata. Este trimis la penitenciarul din Galati, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 este transferat împreuna cu Mihalache si alti national-taranisti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat într-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.

Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanti oameni politici dintre cele doua razboaie mondiale. Victima a regimului comunist din România, Iuliu Maniu a întruchipat pentru multi români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul sperantei si al dorintei de libertate.

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Enciclopedia_Rom%C3%A2niei

0 comments:

Trimiteți un comentariu