În pragul noului an, 2013


Pentru ca omul simte uneori nevoia sa aseze în talerele balantei datul cel trait, dar si pe cel adapostit de tainitele sufletului sau si sa faca un bilant, cel mai potrivit este ca sa traga linie atunci când mai urca o treapta în necrutatoarea trecere a timpului, la cumpana dintre ani. Iata ca la acest prag fac si eu un popas acum, caci numai masurând bine faptele din trecut poti sa alcatuiesti tiparul dupa care sa le poti croi, mai apoi, pe cele ce le vrei împlinite. Privirea pe care o aruncam asupra vietii este, de fapt, privirea care se îndreapta spre noi în?ine; uitându-ne în jur, vom gasi întotdeauna ce cautam, fie lumina, fie umbra si luându-le ca reper, pornind de la acestea, vom construi pilonii noilor fapte de viata. Anii senectutii m-au învatat sa ma bucur de viata, sa ma sprijin pe tot ce este frumos si bun si, pe cât posibil, sa extrag esenta. Firea mea optimista îmi aduce în fata, mai întâi împliniri si frumuseti, asemenea apelor care curg de la înaltime, unele de la Înaltimea Proniei Ceresti. De aceea, privesc anul care a trecut cu sufletul, iar pe cel care vine cu ochii mintii, dar si cu aripi de vis.
O realizare importanta pentru mine a acestui nou an, este aceea ca el îmi va rotunji vârsta la 80 de ani. Pentru frumoasa vârsta, marcata de o cifra alcatuita din doua numere creionate numai din rotunjimi nu e meritul meu, ci mai de graba al parintilor si Divinitatii, carora le aduc cuvinte de calda multumire; eu, doar am mai vegheat sa nu cumva sa se deterioreze darul cu care m-au înzestrat. Întâmpin aceasta vârsta cu bucurie si straduindu-ma, atâta cât îmi sta în putinta, sa nu renunt la urcus, oricât de lent ar fi el. Toata lumea stie ca e mai bine sa privesti lumea de un delusor mai sus, decât de sub el.
Pentru mine, delusorul acesta a însemnat în anul care se încheie aparitia celei de a sasea carti, din sirul celor tiparite de-a lungul activitatii literare începute la vârsta de 70 de ani. S-a întâmplat în urma cu 10 ani, cu sprijinul revistei "Observatorul" din Toronto careia îi datorez debutul literar, si mai apoi primind suportul regretatului carturar Artur Silvestri. Le închin un gând de recunostinta.
Tot în acest an aniversar am cules roadele stradaniei celor 10 ani de peregrinari pe tarâmul creatiei, din buchete de cuvinte asezate cumpanit, în scrieri prin care am încercat sa recladesc adevaruri ale vietii din petice de culori si forme diferite. Mai concret, este vorba de comentarii de critica literara, câteva emisiuni la radio si televiziune, texte publicate în mai multe reviste raspândite prin lume, aparitii în dictionare ale scriitorilor si în diverse antologii, mai multe premii si diplome, dintre care amintesc doua, primite în tara de adoptie si semnate de Prim-ministrul Canadei, Stephen Harper si Prim-ministrul provinciei Ontario, Dalton McGuinty.
Ce mi-as putea dori mai mult?! Ca sa-mi îmbrac optimismul în cele mai calde culori, încerc sa îmi închipui… cum ar fi peste câtiva ani daca s-ar adeveri urarea facuta de o prietena draga mie: "Îti doresc ca la împlinirea celor 100 de ani sa primesti diploma de la Regina Angliei!"
Dar iata ca din toata paleta complexa a aspectelor vietii, eu am ales sa vorbesc acum doar despre cel al creatiei, scrisul, lumea în care vietuiesc rostindu-ma pe dinauntru si în care fac sa se împlineasca si neîmplinirile, lumea aspiratiilor animate de un optimism febril, plina de caldura si lumina care faciliteaza accesul omului la puritatea esentelor dintâi.
Ce-mi mai doresc pentru anul care vine? Doresc ca spiritul meu deschis sa intre într-o relatie si mai buna si mai armonioasa cu oamenii, cu natura, cu locurile mai importante ale lumii în posibile calatorii, în relatia cu Divinitatea. Îmi doresc sa pot pasi înainte macar ca pâna acum pe acelasi drum, sa pot calatori în lumea revelatoare a cuvintelor ca într-un spectacol al lumii, sa gasesc acele cuvinte care cuprind viata în cupele lor. Mi-as dori ca scrierile mele de suflet sa ajunga la sufletul românilor, atât de tulburat în aceste vremuri, dar si la inimile canadienilor, fratii mei adoptivi si cu mai mult noroc... Tuturor celor care îmi citesc scrierile le aduc multumiri, chiar si atunci când parerile noastre nu se suprapun, caci diversitatea umana da întotdeauna mai multa culoare vietii.
În noul an 2013, tuturor va doresc zile senine, sanatate si împliniri!
 
LA MULTI ANI!
 
Elena Buica - Buni
Toronto, Canada
decembrie 2012

1 comments:

Anonim spunea...

frumoase cuvinte, distinsa doamna Elena Buica...

d-voastra, domnule Alexandru Vlad Lungu, nu spuneti nimic despre Sarbatorile petrecute la Bucuresti ? :)

Dana Csisser

Trimiteți un comentariu