Evenimente

9 decembrie in presa germana

Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasa pentru democratie
Învingator detasat în alegerile parlamentare de duminica, premierul român Victor Ponta a dat asigurari ca va micsora taxele si ca va amenda Constitutia. Declaratiile sale sunt însa vesti proaste pentru economie si democratie si, tocmai din acest motiv, rezultatul alegerilor de acum doua zile din România ar putea avea efecte la nivelul UE si al NATO, scrie publicatia Der Spiegel într-o analiza în care presia comentarii din restul presei germane.
Daca un învingator într-un scrutin anunta ca doreste modificarea legii fundamentale înainte de a se ocupa de problemele prioritare ale tarii, atunci îndoielile asupra sunt asigurate, comenteaza sursa citata.
Acesta este si cazul premierului român Victor Ponta care, în loc sa îsi întoarca privirea spre economia subreda a tarii, a si început negocierile cu partidul minoritatii maghiare pentru a-si asigura o majoritate de doua treimi în noul legislativ, pragul necesar amendarii Constitutiei.
Ponta este pornit sa câstige lupta sa politica cu presedintele Traian Basescu odata pentru totdeauna. A declarat deja ca vrea sa amendeze acele prevederi constitutionale care vizeaza prerogativele militare ale presedintelui si cele în materie de politica externa. El vrea sa acorde Parlamentului puterea de a respinge decizii ale Curtii Constitutionale, aminteste Der Spiegel.
"Trebuie doar sa faceti comparatie între declaratiile lui Victor Ponta facute în tara si cele facute în strainatate pentru a va da seama ca întreaga sa cariera politica este fondata pe minciuna si înselaciune" scrie Franfurter Allgemeine Zeitung care mai avertizeaza ca, daca preocuprile premierului devin realitate, atunci Curtea Constitutionala, "ultimul bastion al statului de drept", va fi slabita iar România se va întoarce în anii '90.
Suddeutsche Zeitung, desi îl critica si pe presedintele Traian Basescu, subliniaza ca Victor Ponta si Crin Antonescu reprezinta vechiul sistem care se opune reformelor. "România este o tara de o calitate democratica minima care mai are multi pasi de facut pe calea maturizarii" scrie publicatia citata.
Ziarul de stânga Tageszeitung îl avertizeaza pe Ponta sa nu se bucure prea tare pentru victoria sa pentru ca românii au ales doar raul cel mai mic în lipsa unor alternative viabile.
În sfârsit, cotidianul economic Handelsblatt scrie ca românii însisi sunt responsabili pentru existenta lor obscura si pentru putinele vesti bune care vin din România, amintind de episodul suspendarii presedintelui din vara. România are nevoie de un guvern care sa fie mai mult interesat de viitorul tarii decât de propria sa bunastare, mai scrie ziarul amintit.


Acum 23 de ani!

În dimineata zilei de 21 decembrie, Nicolae Ceausescu convoaca o mare adunare a oamenilor muncii cu intentia de a condamna rascoala de la Timisoara. Dictatorul vorbeste de la balconul Comitetului Central din Bucuresti, evoca o serie de realizari ale "Revolutiei Socialiste". Este huiduit, iar o parte dintre participantii la adunare se regrupeaza lânga Hotelul Intercontinental si declanseaza o manifestatie de protest. Începea, practic, ultima etapa a Revolutiei care a dus la caderea regimului comunist. În Piata Operei din Timisoara, miile de oameni care erau de câteva zile pa strazi afla de esecul mitingului din Capitala si bucuria ia locul fricii.
Oamenii plângeau, râdeau, se sarutau si îsi strângeau mâna. Au aflat apoi si de miscarile de protest de la Cluj, Sibiu, Craiova si din alte orase ale tarii. A urmat o noapte petrecuta de timisoreni în Piata Operei, unde au început sa fie distribuite tavi cu mâncare, ceai cald si apa. Nu a obosit nimeni. Si nimeni nu a mai auzit avertismentele de la megafonul din Piata Libertatii care mentionau declararea starii de necesitate si somau lumea sa se raspâdeasca, fiindca altfel se va trage asupra multimii. Nu s-a tras. Nu ar fi avut cine. Armata era cu noi!


Aceasta explozie europeana - Albania

"Puternicele si capitalistele State Unite ale Americii ar putea lua unele lectii economice de la mica tara balcanica Albania care, timp de decenii, s-a zvarcolit sub cruda dictatura stalinista.Astazi, Albania
are cea mai promitatoare economie din Europa. A fost singura economie din Europa care a crescut realmente". Este uluitor, nu? Sa afli asemenea lucruri despre Albania!
Dar nu cumva cel care si-a exprimat opiniile consemnate mai sus este un om dus cu capul? Vreun ziarist din gradina vreunui mogul? Care vrea sa dea bobarnace Americii si Europei Occidentale? Nu! Nu este vorba de un om dus cu capul. Ci de insusi Steve Forbes, editorul sef si proprietarul faimoasei publicatii cu acelasi nume, fondata in 1917 si care are sediul principal la New York. Este publicatia de referinta pentru analizele economice si politice pe care le avanseaza societatii. Iar primul ministru al Albaniei, Sali Berisha, a fost invitat in birourile Forbes pentru a prezenta cifre si informatii de alta natura
privind miracolul numit Albania.
In 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astazi el depaseste 3.500 de dolari.
Si este in plina ascensiune. Tara se schimba cu repeziciune. Cum Dumnezeu s-a intamplat aceasta minune in Albania? Si de ce nu se intampla si in Romania? De ce Albania a decolat si se inalta in ritm
ametitor, in timp ce Romania , dupa zece ani de crestere, s-a prabusit? Unde este diferenta? Nu e deloc dificil sa observam diferenta.
In Albania exista o taxa unica de impozitare. De numai 10%. Si, atentie! Aceasta taxa de numai 10 la suta este atat pe veniturile personale, cat si pe cele din afaceri. Si un singur impozit pe salarii. Care s-a micsorat de la 35 la 15 la suta.
In Romania , pentru un salariu de 1.000 de lei mai platesti, tu salariat si tu intreprindere, statului, inca 680 de lei. In Albania platesti doar 150 de lei.
Asta, evident, contribuie, pe de o parte, la cresterea consumului, pe de alta parte, la dinamizarea activitatilor economice, la largirea bazei de impozitare si, nu in ultimul rand, la eliminarea muncii la
negru si la dimininuarea evaziunii fiscale.
In Albania TVA-ul este de 10 la suta. In Romania TVA-ul este de 24 la suta, unul dintre cele mai mari din Europa. Mai ales daca tinem cont de faptul ca limita maxima admisa in Uniunea Europeana este de 25 la suta.
Statele care se duc cu TVA-ul in sus pierd bani la buget. Statele care se duc cu TVA-ul in jos castiga bani la buget. Pare un paradox. Dar nu e. De fapt, TVA-ul redus, ca si impozitele reduse pentru firme si salarii, largesc baza de impozitare. Colectezi mai putin de la mai multi si, in final, bugetul de venituri
al statului devine mai mare.
In Albania , sistemul judiciar este independent. Independenta este garantata. In Romania, sistemul judiciar este dependent. Este subordonat presedintelui, primului ministru si ministrului Justitiei.
In Albania a intrat in vigoare o lege, acum patru ani, care obliga toate constructiile noi, inclusiv statiile de benzina, sa aiba inclusiv, echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, instalatii eoliene etc.
Si mai exista o diferenta. Guvernul, in Albania , a rezolvat definitiv problema proprietatii. Ceea ce a fost de restituit s-a restituit si o lege speciala garanteaza acum toate drepturile derivand din calitatea de proprietar.
Dar diferenta diferentelor este alta: Albania nu a recurs la sprijinul FMI. Si nici nu a implementat ideile contabililor acestei banci mondiale.


Zeci de imigranti ilegali romani, prinsi in Canada
 
Zeci de imigranti ilegali romani, prinsi in CanadaFoto: Vancouver Sun
Autoritatile din Canada au retinut miercuri zeci de imigranti romani care au intrat in mod ilegal in aceasta tara cu feribotul, cu ajutorul altor conationali.
Cele circa 30 de persoane retinute fac parte dintr-un grup de 85 de romani, provenind dintr-un singur judet al Romaniei, care au intrat in Mexic, dupa care au trecut ilegal in Statele Unite ale Americii si pe urma in Canada, transmite BBC.
Cei 85 de imigranti au sosit in Canada, din SUA, in anul 2012, in cinci randuri, intre 2 februarie si 23 octombrie. Ei au trecut granita dintre Vermont si Quebec, dupa care au cerut azil, iar cei mai multi se indreptau catre Toronto.
30 dintre ei au fost arestati, 10 au primit scrisori prin care au fost anuntati ca au fost desemnati "sosiri neregulate" - statut care interzice detinatorului sa aplice pentru rezidenta permanenta in Canada pentru cel putin cinci ani -, in timp ce restul de 45 nu au fost gasiti. In jur de 35 dintre cei 85 de romani sunt copii.
"Usile noastre sunt deschise imigrantilor din Canada care respecta regulile si asteapta la rand, dar nu avem toleranta pentru cei care abuzeaza de generozitatea noastra sau insala sistemul pentru a nu sta la coada", a declarat ministrul Imigratiei, Jason Kenney.
Acesta le-a trimis un mesaj solid "celor care se gandesc sa se foloseasca de serviciile celor care ii furiseaza ilegal in Canada": "Nu o faceti".


La Medgidia a fost inaugurat bustul marelui cântaret Dan SpataruÎn prima zi a Festivalului International de Muzica Usoara Româneasca, la Medgidia a avut loc un eveniment deosebit pentru municipalitate. În Piateta Decebal, a avut loc inaugurarea bustului artistului Dan Spataru. Statuia cu bustul este realizat din fibra de sticla si a fost sculptat de Emre Ünal, prezent si el la Medgidia cu ocazia festivalului. La eveniment au fost prezenti cetateni ai orasului care l-au cunoscut si îl îndragesc pe artist, familia acestuia, reprezentati ai administratiei locale, ai institutiilor publice, cadre didactice, elevi si consilieri locali. Bustul a fost dezvelit de sotia reputatului cântaret – doamna Sida Spataru si de domnul primar Marian Iordache. „Este o zi deosebita astazi la Medgidia, pentru ca avem onoarea de a avea în centrul orasului statuia cu bustul mult-îndragitului Dan Spataru, artistul care a dus numele Medgidiei departe, si care ne face sa ne simtim mândri ori de câte ori îi ascultam melodiile. Astazi începe si Festivalul de muzica usoara care îi poarta numele, festival ce an de an, aduce la Medgidia unele dintre cele mai bune voci din tara si face ca orasul nostru sa devina, în zilele concursului, un important punct cultural-artistic", au fost cuvintele domnului primar dupa inaugurarea bustului. Un scurt discurs a tinut si doamna Sida Spataru, care a multumit tuturor celor care îi sunt alaturi si fac ca numele artistului sa ramâna viu. „În urma cu trei zile a fost ziua de nastere a sotului meu, si sunt convinsa ca acum ne vede si se bucura de cadoul oferit, de prietenia si dragostea pe care cei ce va aflati aici i-o purtati. Eu, împreuna cu fiica si nepoata mea va multumim pentru aceste eforturi depuse", a spus, încarcata de sensibilitate si de emotie doamna Sida Spataru. Evenimentul s-a încheiat pe ritmurile melodiilor lui Dan Spataru, interpretate de fanfara municipala care îi poarta numele.

0 comments:

Trimiteți un comentariu